Een van de mythes over voeding is dat speltbrood gezonder is dan ‘gewoon’ volkoren-/tarwebrood. Veel mensen -ik ook tot voor kort- denken bovendien dat je speltbrood kunt eten als je een glutenallergie hebt. Laat ik die mythe maar direct ontzenuwen: dat is niet zo.

Speltbrood

Een paar jaar geleden werd speltbrood door weinig mensen gegeten, maar nu zelfs bij de plaatselijke Deen speltbrood wordt verkocht, weet je wel dat er iets aan de hand is. Speltbrood is inmiddels ontzettend populair. Niet zo gek misschien in een land waar bijna iedereen brood met kaas eet.  Zeker vrouwen die en masse gezond willen eten, hebben zich op speltbrood gestort. Want we willen allemaal gezond zijn, toch?

Ik ging zelf ook enthousiast aan het speltbrood. Ik vond het lekkerder en ik had ook het idee dat ik er minder van hoefde te eten om verzadigd te raken. Maar ík wil dan toch graag weten hoe het nou echt zit met dat speltbrood en wat er waar is van al die verhalen.

Mythes

Want er gaan nogal wat wilde verhalen rond over speltbrood.

– Het bevat minder calorieën dan tarwebrood -> Niet waar
– Het heeft langzame koolhydraten -> Waar, maar volkorenbrood heeft dat net zo goed
– Mensen met glutenallergie kunnen het ook eten -> Niet waar, want speltbrood zit ook vol gluten

Daarnaast worden er allerlei gezondheidsclaims aan verbonden zoals: ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en verbetering van geheugen.

small_8034921541Spelt is dus net zo (on)gezond?

Dat nou ook weer niet. Op de keper beschouwd is speltbrood echt gezonder dan normaal volkorenbrood. Dat komt omdat spelt nog niet zo ver doorgekweekt is als het tarwe waar we tegenwoordig ons brood van maken. Spelt heeft daardoor nog veel meer voedingsstoffen dan tarwe. Want, en dat is eigenlijk best droevig, tarwe is zo doorgekweekt dat er bijna niks meer in zit. Wel de calorieën en de koolhydraten dus, maar bijna geen voedingsstoffen. En dat geldt net zo goed voor de volkorenvariant.

Dus toch maar speltbrood eten?

Waarom niet, zou ik zeggen. Het is lekkerder (omdat het vaak nog door echte bakkers gebakken wordt), er zitten meer voedingsstoffen in (o.a. meer eiwitten, vezels en vitamine B). En ook mensen met een glutenallergie kunnen proberen of ze goed reageren op spelt. De gluten in spelt hebben nl. een andere samenstelling dan die in tarwe.

En nu maar hopen dat spelt niet ook ontdekt wordt door de grote jongens en net zo doorgekweekt gaat worden als tarwe. Wat vinden jullie trouwens van speltbrood? Is het lekkerder ? Zijn er lezers met glutenallergie die baat hebben bij speltbrood?

 

photo credit: wolfgangfoto via photopin cc

photo credit: geertr via photopin cc

12 reacties

  1. Annie koenders

    Het is iets droger dan gewoon brood maar ik vind het lekkerder ,of het beter is weet ik niet , want ik gebruik het nog niet zo lang.

    Beantwoorden
    • Marca van den Broek

      Hoi Annie. dank voor je reactie. Ik vind het ook lekkerder dan 'gewoon' brood, het heeft meer smaak vind ik….

      Beantwoorden
  2. Josef

    Spelt is het oergraan, bijna geen pesticidengebruik om dit graan te kunnen telen, gemakkelijk verwerkbaar tot brood, pannenkoek en cake. Bovendien hebben de bakproducten van speltmeel een lekkere smaak. Ik zweer bij spelt wat betreft de smaak.

    Beantwoorden
  3. Nancy Delmotte

    Ik blijk een tarwe intolerantie te hebben. Als ik rondom mij kijk hoor ik er steeds meer van. Zou komen doordat het tarwe doorweekt is en er te veel pesticiden op worden gebruikt. Met speltbloem-of meel lukt het wel. Geen pijn en ongemak.

    Beantwoorden
  4. Hans

    Hoi. Ik vind het ook heerlijk en ik voel me er heel goed bij. Mijn advies is dan wel om het zelf te bakken. Wat er in de supermarkt ligt is niet veel beter dan de rest van al dat futloze brood. Er wordt vaak tarwe aan toegevoegd en andere troep waar je niet om gevraagd hebt

    Beantwoorden
  5. Fiona

    Brood is van mijn menu geschrapt: het bevalt prima. Maar als ik toch de verleiding niet kan weerstaan, dan ligt er een speltsneetje op m'n bord. Heerlijk zacht brood: me like. Werkt als een tierelier in combinatie met koolhydratenbeperking.

    Beantwoorden
  6. ggg

    Dit zouden ze toch ook van groente? Eet ze rauw, anders mis je onwijs veel voedingsstoffen, wat met gekookt gedaan zo worden.
    Maar wat blijkt nou? Met het koken van die groenten krijg je netto veel meer voedingsstoffen binnen, omdat je lichaam met rauwe groenten moeite heeft met het opnemen van de voedingstoffen.
    Het is ook wel erg toevallig dat deze hype gepaard gaat met diëten, wat ik altijd met een korreltje graan zie.

    Beantwoorden
  7. blogvos

    Ik ben zo blij met speltbrood. Ik ontdekte tijdens een zwangerschap dat ik heel heftig reageerde op tarwebrood en sindsdien probeer ik een tarwevrij dieet te volgen. Het is niet eenvoudig, in de meest idiote voedingsmiddelen zit tarwe. Wist je bijvoorbeeld dat er in ketjap tarwe zit? Let trouwens op, het ene speltbrood is het andere niet. Je mag brood al als spelt verkopen, als er 40% spelt in zit. Ik heb meeerdere broden van meerdere bakkers geprobeerd en er zijn in Den Haag maar twee bakkers die ik ken, die 100% speltbrood verkopen, smeuïg en zónder lijnzaad: Marqt en Lekker brood. Sommige bakkers kneden het deeg te lang, waardoor je superdroog brood krijgt (waar je wel de hoofdprijs voor betaalt).

    Beantwoorden
  8. martina

    Ik kan ook geen tarwe verdragen…spelt wel.en haver.en ik eet dus al n paar jaar tarwevrij.tenminste zover als.heb nu goeie bakker gevonden.100%spelt.pizzabodems.koekjes ,paneermeel enz enz.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van