Oliebollen horen er zeker bij in deze tijd. Maar koop je ze? Of maak je ze zelf en hoe dan?

Er zijn door het hele land bakkers en gebakskramen die al in september beginnen met het oefenen. Sommigen zijn daardoor in de top van de AD Oliebollentest terecht gekomen. Anderen moeten nog even dooroefenen.

De top 10 van dit jaar

Naam Adres Oordeel jury Prijs per bol
1 Richard Visser’s gebakkraam Heemraadssingel / Vierambachtsstraat – Rotterdam 10 € 1,00
2 Bakkerij Klootwijk Picassopassage 13 – Capelle a/d IJssel 10 € 0,85
3 Meesterbakker Voskamp Nieuwstraat 183 – Spijkenisse 9,5 € 0,95
4 Toet de echte bakker Deventerstraat 197 – Apeldoorn 9,5 € 0,85
5 Brood- en banketbakkerij Ruud &Chantal Gremmee Koningstraat 5 – Rossum 9,5 € 0,80
6 Bakkerij Holtkamp Keenenburgweg 12 – Schipluiden 9,5 € 0,85
7 Bakkerij Vliegendehond Van Harenstraat 74 – Wolvega 9 € 0,75
8 Gebakkraam Nico Sterrenberg Nieuwe Haven – Schiedam 9 € 0,80
9 Bakkerij Jongerius Dorpsstraat 86 S – Zoetermeer 9 € 0,90
10 Gebakkraam Jan Vermolen Spuiplein – Den Haag 9 € 1,00

Bron en conclusies: AD.nl Oliebollentest 2013

Dat een duikeling van de 5e naar de 97e plek zeer kan doen, kan je ook in het AD lezen.

En nu zelf aan de slag

Vorig jaar stond er naast de uitgebreidere gevulde oliebol ook een recept in de Allerhande voor een klassieke, zelf uit te breiden, oliebol. Het is altijd goed een basis te hebben, dus bij deze haal ik het recept aan.

Klas­sie­ke olie­bol­len

Bron: Allerhande 12 2012

Specificaties

aantal personen 20 personen
bereidingstijd 30 min, wachten 60 min
vegetarisch vegetarisch
kindvriendelijk kindvriendelijk

 

Ingrediënten

  • 250 ml halfvolle melk
  • 1 zakje gedroogde gist (3 zakjes à 7 g)
  • 1 el suiker
  • 300 g bloem
  • mespuntje zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 liter (zonnebloem)olie
  • poedersuiker

MaterialenOliebollenBakken2013

  • frituurpan
  • steelpannetje
  • zeef
  • mengkom

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)

Energie: 100 kcal
Eiwit: 3 g
Vet: 4 g
Koolhydraten: 14 g

Bereiden

  1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Meng 100 ml warme melk, de gist en suiker in een kom. Laat 5 min. staan tot het gaat schuimen. Zeef ondertussen de bloem boven een mengkom. Dit voorkomt klontjes.
    Maak een kuiltje in de bloem en voeg de rest van de melk, het gistmengsel, het ei en 1 mespunt zout toe. Roer glad met een garde.
  2. Dek de kom af met een schone, warme en vochtige theedoek. Laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het beslag in volume is verdubbeld. Het rijzen maakt de oliebollen licht en luchtig.
  3. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de olie, schep er hoopjes beslag mee en laat die in de olie zakken. Bak maximaal 4 oliebollen tegelijk, anders kan de pan overstromen. Keer met een schuimspaan zodra 1 zijde bruin is. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.

Voor wie meer visueel is ingesteld heb ik een video met de beschrijving gevonden.

Oliebollen2013

 

Eet smakelijk en een fijne jaarwisseling!

Zeg er maar wat van