Mijn moeder maakte vroeger zelf soep. Ze deed daar een dag over, in zo’n hogedrukpan – héél gevaarlijk – vergezeld van een weeïge lucht… Mamma’s Groentesoep verdiende wel twee hoofdletters, zo lekker. Hoewel ik dat ook wel wilde kunnen, leek het mij te ingewikkeld en waagde ik me er jaren niet aan. Totdat…

Totdat ik op mijn 30e (ja, toen pas) van een vriendinnetje leerde dat er goede bouillonblokjes bestaan. Een prima basis voor een zelfgemaakt soepje. Aardig wat probeersels volgden, met groente, met kip, met garnalen. Maar toen ik weer een jaar later een staafmixer kocht, was het hek van de dam. Tegenwoordig pureer ik alles wat ik maar kan bedenken tot soep!

Niet alles komt even geslaagd op tafel, maar ik heb inmiddels een klassieker. Een door het publiek (=vriend) dolenthousiast ontvangen paprikasoep. Voor dummies, want echt supersimpel.

Bereidingstijd

20 – 30 minuten (inclusief snij- en hakwerk)

Ingrediënten

  • 6 paprika’s (liefst rood, geel en oranje, geen groen erdoor. Want groen en rood wordt ..? Juist ja, die kleur is lang niet zo leuk op je bordje als oranje.)
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • tussen de 2 en 3 bouillonblokjes (kip, rund, groente of gist ende glutenvrij, it’s up to you)
  • een scheut kookroom (of kokosmelk, dat kan ook)
  • 2 eetlepels olie
  • water
  • (eventueel platte peterselie voor de garnering)

Gereedschap

  • een staafmixer
  • knoflookpers
  • mesje
  • een grote pan
  • fornuis 🙂

Bereidingswijze

Schil en snipper de ui. Pers de knoflook (of hak ‘m fijn). Ontdoe de paprika’s van zaadlijsten, steeltje en pitjes en snij ze in grove stukken.

Bedenk hoe pittig je jouw soep wilt hebben. Niet te pittig? Snij dan de rode peper in de lengte open en verwijder de zaadjes en zaadlijsten voor je hem in stukjes hakt. Wel heel pittig? Hak de peper dan zonder verder nadenken in stukjes.

Zet je grote pan op middelhoog vuur, doe de 2 eetlepels olie er in en gooi de ui, knoflook en rode peper erbij. Even glazig laten worden en dan de paprika, 2 bouillonblokjes en iets minder dan een liter water erbij. Aan de kook brengen en een minuut of 7-10 op een zacht pitje laten sudderen.

Haal de pan van het vuur (TIP: ik zet m altijd in de gootsteen, zodat hij lager staat en ik er beter bij kan), grijp je staafmixer en pureer de soep. Scheutje room of kokosmelk erbij, proeven en eventueel nog wat extra smaak toevoegen met nog een bouillonblokje, peper of bijvoorbeeld een beetje kerrie.

Is de soep te dik? Nog even iets langer staafmixeren, of nog wat water erbij. Klaar!

Beetje (platte) peterselie er op en uitserveren maar, eventueel met een frisse salade erbij:

paprikasoep

 

 

2 reacties

  1. Walter de Jongh

    Lijkt mij een erg lekkere soep! Ik ga m zeker eens proberen! En de beste tip is: GEEN groene paprika's => die had ik er dus gewoon in gedaan 🙂

    Zijn er trouwens ook slechte bouillonblokjes?

    Beantwoorden
  2. @iFleurs

    Goed idee! Paprika > lekker. Kokosroom > lekker Pepertjes > ook lekker. Dit must be een kan niet misgaan, moet je zeker uitproberen, heerlijk soepje 🙂 En ook nog mooi van kleur.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van