Noem het hoe je wilt: detoxen, ontgiften, reinigingskuur… Eén ding is zeker, het is steeds populairder in Nederland. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt, dus ik kan natuurlijk niet achterblijven. Maar hoe pak ik dat nou aan?

Ontgiften vereist tegenwoordig geen geitenwollen sokken en een hoog zweefgehalte meer. Of misschien was dat altijd mijn eigen vooroordeel? Hoe dan ook, ik ben benieuwd. Het idee van detoxen is dat ik mijn lichaam reinig. Dagelijks eet en drink ik allerlei dingen die stiekem niet zo goed voor me zijn. Door een kuur verlaten afvalstoffen mijn lichaam en zou ik me beter, energieker en gezonder moeten voelen. Ideaal! Op naar Google!

Hoe pak je ontgiften aan?

Bij het detoxen verwijder je een aantal voedingsmiddelen uit je dagelijks menu. Andere dingen ga je juist wél eten vanwege hun reinigende werking. Het is dus handig om te weten wat je wel en niet mag eten. Daar zijn honderden ideeën over en ook minstens zoveel manieren om het te doen. Ontgiften kan ik blijkbaar zo groot en zo klein aanpakken als ik wil. Ik kan een maand aan de slag of zelfs op detox vakantie, ik kan proberen te overleven op citroensap of een leuke combinatie van allerlei sapjes. Ik kan een volledig leefstijl programma volgen… Moeilijk kiezen! Maar, ik ben een detox-maagd, dus ik begin met een weekend. Dat lijkt me goed vol te houden en zo kan ik eens testen of het me bevalt en ik ook een keer langer zonder suiker, alcohol en cafeïne zou willen. Daarnaast heb ik ook geen zin in allerlei exotische ingrediënten die ik moeilijk bij elkaar kan sprokkelen.

En nog even ter verduidelijking, ik ben dus absoluut GEEN voedingsspecialist en deel hier slechts hoe ik het beleefd heb. Hopelijk heb je er wat aan!

Get ready!

Op Plazilla vind ik een weekend programma dat me goed vol te houden lijkt. Er staan maaltijden op die eenvoudig te maken zijn en smakelijk lijken. Ik mag ontbijten, lunchen en avondeten en tussendoor mag ik gezonde snacks. Honger lijden hoeft dus niet. Ik kies een weekend uit waarin nog niet allerlei sociale dingen gepland staan, zodat ik niet in de verleiding kom om te ‘zondigen’.  Op vrijdag zorg ik dat ik alles in huis heb en let ik ook alvast een beetje op wat ik eet, zodat mijn lichaam alvast went aan mijn gezonde voornemen. Vlees geschrapt, alcohol geschrapt. Dat laatste was niet zo lastig, gezien een vrij heftige borrel op donderdagavond.

Tijd om boodschappen te doen! Ik pas het menu iets aan, simpelweg omdat ik niet van grapefruits houd. En gezond doen is leuk, maar het moet natuurlijk ook lekker blijven. Ik heb op de zeewiervlokken na alles gewoon bij de Albert Heijn kunnen vinden.

Boodschappenlijst

  • 3 perssinaasappels

  • 1 handsinaasappel

  • Voldoende fruit voor een flinke salade (ik kies voor banaan, appel, handsinaasappel, perzik, kiwi, peer)

  • 1 citroen

  • 1 krop romaanse sla

  • 250 gram cherry tomaatjes

  • 1 rode paprika

  • 2 avocado’s

  • 1 bakje alfalfa

  • 1 pakje zuurkool

  • 1 zak spinazie

  • Klein pak magere yoghurt

  • Zeewiervlokken (maar wat mij betreft kun je die ook skippen)

  • Knoflook

  • Kruidenthee (bijvoorbeeld kamille)

  • Olijfolie

  • Peper en zout

  • Eventuele tussendoortjes: zak wortels, appel en/of peer.

 

Met alle boodschappen in huis, een uitgeprint menu en een flinke dosis nieuwsgierigheid, ben ik helemaal klaar om te starten. Met alle info over de voorbereiding zou je nu zelf ook al aan de slag kunnen. Maar als je eerst wilt weten hoe het mij vergaan is: er volgen nog twee blogs (dag 1 en dag 2) met mijn ervaringen en meer informatie. Succes alvast!

2 reacties

Zeg er maar wat van