Ik ben een vrouw. Jawel, ik geef het gewoon eerlijk toe. En als vrouw word ik door deze en gene (vooral reclamemakers) geacht een aantal zaken meer dan gemiddeld te appreciëren. Chocola bijvoorbeeld en de kleur roze, hardnekkige vlekken verwijderen en vooral shoppen. Wat een rare vrouw ben ik eigenlijk.

Chocola lust ik niet. De kleur roze is ook niet echt mijn favoriet (al kan lila dan weer wel). Het verwijderen van hardnekkige vlekken kan me echt totaal niet boeien. Maar vooral aan shoppen heb ik een vreselijke hekel. Een vre-se-lijke hekel!

Hebbuh

Begrijp me niet verkeerd: ik ben gek op nieuwe schoenen, jurken, tassen en spullen in het algemeen. Het is niet het hebben waar ik iets tegen heb, het is het winkelproces dat me gewoon totaal niet kan bekoren. En dan druk ik me overigens zacht uit. Want behalve dat het me niet kan bekoren, werkt het me ook nog eens eindeloos op de zenuwen.

Winkel in, winkel uit. Pashokje in, pashokje uit. Uit het pashokje komen met jurk die op het rek fantasmisch was, maar op jouw lijf een vlag op een belachelijk modderschip. Verkoopsters die vragen of ze je kunnen helpen (ja! Kun je voor mij shoppen a.u.b.) wanneer je nog geen meter de winkel in bent gestapt. De mannen op het mannenbankje, diep in contact met hun mobieltje, slechts onderbroken door: “Wat vind je van deze broek?” Waarop het antwoord steevast is: “Die staat mooi schat”. Aaaaaahhhhh.

Overlevingsstrategie

Gelukkig heb ik in de loop der jaren wat strategieën bedacht om het shoppen verdraaglijk te maken. Net zo’n hekel aan shoppen als ik (al houd je misschien wel van chocola en hardnekkige vlekken verwijderen), let dan nu op.

Tip 1: Bestel online

Thank god (of Tim) for the internet! Waar je vroeger een trip naar de stad niet kon voorkomen, kun je tegenwoordig het web gebruiken om kleding te bestellen. Niet alleen fijn omdat je sowieso het hele shop-proces overslaat, maar ook omdat je dan pakjes thuis krijgt afgeleverd. En dat is het absolute einde. Eén nadeel: je kunt de kleding niet passen. Je moet je maten en je eigen lijf dus redelijk goed kennen als je niet alles weer terug wilt moeten sturen. En zo leuk als het is om pakjes te ontvangen, zo irritant is het om ze terug te sturen. In mijn kast hangen zelfs nog spullen die het ‘toch niet bleken te zijn’ van webshops die het gewoon thuis weer op komen halen. Maar ja, dan moet je uitzoeken hoe dat werkt en dat allemaal regelen en… pfffff. Online kleding shoppen is dus niet voor luie mensen en alleen voor gevorderde shoppers. Maar dat betekent niet dat je het web niet kunt gebruiken.

Tip 2: Doe vooronderzoek

Is online shoppen net een keer te vaak voor onsuccesvol verlopen voor jou? Gebruik het web dan in elk geval om vooronderzoek te doen. Bezoek de websites van offline winkels en kijk wat ze te bieden hebben. Dit bespaart je de trip naar een winkel waar toch niks van jouw gading hangt. Als je geluk hebt kun je op zo’n website ook meteen zien of ze het artikel van jouw keuze überhaupt nog hebben. Altijd fijn tegen teleurstelling. En ik haat teleurstelling altijd nog meer dan hardnekkige vlekken.

Tip 3: Kies een favoriet

Kun je een trip naar de stad niet voorkomen? Zorg dan in elk geval dat het aantal winkels dat je moet bezoeken beperkt is. Wanneer ik met mijn zusje moet shoppen (je moet wat overhebben voor je familie), sleept ze me altijd 2234 winkels in. Aaaah! Wanneer ik zelf de stad in ga om te shoppen, weet ik exact welke (maximaal) twee winkels ik moet hebben. Winkels waar ik gewoon áltijd slaag. Zo voorkom ik dat eindeloze geslenter en geschuifel door de stad.

Tip 4: Bereid je goed voor

Ongepland shoppen levert vervelende situaties op (als je first world problems zo wilt karakteriseren natuurlijk). Niet al te goed geschoren oksels bij het passen van een mouwloos shirt of die BH van achter uit je kast, die je eigenlijk nooit draagt – maar vandaag wel aan hebt – bij het passen van die ene jurk. Vooral in winkels waar de spiegel buiten het pashokje hangt en niet in het pashokje (oh, wat haat ik die winkels) kan dit irritant zijn. Het zijn dezelfde winkels die boven de spiegel een spotlight hebben gehangen, zodat jij élke imperfectie – echt of bedacht – extra goed kunt zien.  Ga dus niet verrassing-shoppen, maar bereid je voor: trek twee dezelfde sokken aan (een probleem voor mij), trek de juiste BH aan voor wat je gaat kopen… en for god’s sake: scheer die oksels goed!

Tip 5: Neem iemand mee die eerlijk is

Áls ik dan ga shoppen, doe ik dat wel liever mét iemand dan alleen. Het helpt dan om met iemand op pad te gaan die eerlijk is. In de meeste gevallen is dat niet je wederhelft (soms wel. Vaak niet). Niet alleen zijn mannen nogal geneigd om alles wat kort is of laag is of een combi van beide, goed te keuren, maar vaak hebben ze ook gewoon geen zin in gezeur en maken ze zich er vanaf door alles mooi te vinden. Neem dus een vriendin mee (of een vijand… dat is misschien nog wel beter… als je het voor elkaar krijgt) die je gewoon eerlijk zegt: “Dude…je reet lijkt in die jurk 2,5 keer groter.” Dan kun jij altijd nog zelf bepalen of dat je wat interesseert.

Ben ik alleen?

Nou, met deze tips overleeft zelfs de grootste shop-hater een shop-sessie. Al moet ik zeggen dat ik nooit shop-haters tegenkom. Dus misschien ben ik wel de enige. Of… zeg eens eerlijk, haat je met me mee?

 

 

7 reacties

 1. Amiek

  Nee, je bent niet alleen! Ik houd ook niet van shoppen. Alleen van supermarkten in het buitenland en de bouwmarkt. Verder hoeft het voor mij allemaal niet.

  Beantwoorden
 2. Marca van den Broek

  Ik hou ook niet van shoppen (wel van chocola trouwens) Wel van een beetje slenteren door de stad en leuke winkeltjes bekijken, met mate dan hè, maar zodra ik echt kleren nodig heb…….. Dat haat ik1 Zo fijn dat je online kunt shoppen! Het terugsturen neem ik dan graag voor lief.

  Beantwoorden
 3. @iFleurs

  Meestal a shop I love it girl maar heeeeel soms a shop I hate it woman. Vooral dus rond dit soort dagen (kerst). Vele malen drukker dan normaal en overal waar je komt vliegen de lichtjes en glitters je aan. Over supermarkten nog maar te zwijgen, Het is net alsof de winkels weken dicht zijn zoveel stoppen mensen in hun karretje, dringen bij de vleesafdeling en binnen no time is al het brood op! Grrr tsja ik ben stiekem een beetje blij als december voorbij is ondanks de gezelligheid :)) In januari I'll shop till I drop!

  Beantwoorden
 4. Tess

  Hate it! En mijn buurvriendin ook!

  Wel: helemaal dol op minimizen. Heerlijk. Minder spullen, meer vinden, beter weten wat ik wil.

  Veel weggeven (bv aan die buuv), er komt ook wel eens iets terug. Fijn.

  Peronal shpper: check. Done that. Heerlijk. Duurzaam advies aan overgehouden = miskoopreductie.

  Internetshoppen, wat een uitkomst: wel passen dus. Thuis namelijk. Geen punt om met 4 paar laarzen naar het postkantoor te fietsen (fietskar), vanwege het genot op mijn gemakje thuis te kunnen passen, bij verschillende outfits te matchen, en manlief (of, weer die buuv) te vragen of .. (de kleur me staat, het niet te tuttig is, ze dit aan zouden doen naar een klant, etc.).

  Tenslotte: af en toe de 2e hands winkel in duiken. Bij mijn maat kijk ik of ze iets in mijn kleur hebben (ik shop en kies wat ik per dag aantrek meestal op kleur). Zo ja, passen en scoren. Zo nee, even goede vrienden en opgelucht (al-tijd) naar huis.

  Ja, want die kleuren… Er zijn jaren zat dat mijn kleuren er gewoon niet tussen zitten! Makkelijk. Weer een reden om níet te hoeven shoppen : )

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.