De kerstvakantie is begonnen, nu nog een kerstboom. Trek er een middagje voor uit en maak je eigen, custom made, kerstboom! In dit artikel vind je vijf ideeën. 

Het is waarschijnlijk een volkomen verkeerd moment om de suggestie te doen, want de pre-kerst-stress is alweer bij volksstammen toegslagen. Zorg dus dat je bij iemand anders eet en ga naar de bouwmarkt in plaats van de supermarkt en het tuincentrum. Een kerstboom maken is toch eigenlijk juist een hartstikke gezellige en creatieve kerstactiviteit? Ik heb een paar jaar geleden mijn eigen boom gemaakt en ik ben er nog steeds blij mee. Hij is praktisch, past in de zomer in mijn kleerkast, hij is uniek en hij is helemaal van mij. Het web staat bol van de bomen die je zelf kunt maken, met uitleg hoe dat te doen. Hier zijn vijf ideeën variërend van even pittig aan het werk, tot creatief elementen samen voegen. Dus ook als je twee linker handen hebt, kun je zelf een kerstboom maken.

1. De plankjeskerstboom

plankjesboomDeze boom kun je ook bij de interieurwinkels krijgen in allerlei varianten, maar zelf maken is wel zo leuk. In het voorbeeld is hij van latjes gemaakt, maar hij is net zo leuk van takken, steigerhout, wrakhout of berkenbalkjes. Je kunt hem verven, je kunt hem blank laten. Ook qua versiering kun je je allerlei varianten bedenken. In het voorbeeld liggen versiersels op de plankjes, maar je kan eventueel ook kleine haakjes aan de plankjes vast maken, waar je dan weer gewone traditionele ballen aan kunt hangen.
Het handige van deze boom is dat je alle plankjes kunt draaien, dus je kunt er een plat pakketje van maken om de boom buiten het kerstseizoen op te slaan.

Het maken van deze boom kost je een paar uur, maar dan heb je ook wel een boom waar je jaren mee kan doen. De boom op de foto is van Lindy van Christmaholic en daar vind je ook een uitgebreide beschrijving.
ballenboom

2. De kerstboom van alleen ballen

De luchtigste van alle bomen, en daarmee mijn favoriet. Het ziet er heel simpel uit, maar volgens mij is het een echt puzzelboom met relatief veel voorwerk. Je moet immers de lengte van de draden berekenen, kijken waar ze moeten komen hangen en, als je meerdere soorten ballen gebruikt, zorgen dat ze op een mooie afstand van elkaar komen te hangen. Het lijkt me typisch zo’n klus waar je als stel gigantische ruzie om kunt krijgen, vooral omdat je het resultaat pas ziet als hij hangt. Maar dan heb je wel wat!

Ik vind zelf deze groene heel erg mooi. Zelf had ik er misschien nog wat rode ballen ingehangen, zodat het net lijkt alsof er ballen in de boom hangen.

De boom, de foto en de handleiding zijn van Megan uit Seattle.

3. De platte kerstboom

platteboom

Ik snap nooit zo goed hoe mensen dat doen: een boom in hun woonkamer zetten. Eigenlijk past hij nergens echt, terwijl mijn huis niet eens extreem vol staat. Het valt me bij BBC huizenprogramma’s op, dat sommige mensen al bij het kopen van een huis rekening houden met waar de kerstboom moet komen te staan. Zelfs als het midden in de zomer is. Helaas vergeet ik 48 weken in het jaar dat er de overige 4 weken nog een boom in huis moet staan.

Als je zelf een boom maakt, kun je natuurlijk net zo goed van de nood een deugd maken en een platte boom maken die je overal kwijt kunt. Je kunt er bovendien voor kiezen om alle versiering vast te zetten op je boom: hoef je daar niet ieder jaar weer over na te denken.

De boom op de foto is van NatuurEllen.
Er zijn legio andere voorbeelden van platte bomen, zoals deze van steigerhout van de bouwmarkt, of deze bijzonder stylish verantwoorde doorkijkboom van de VT-wonen.
muurboompje

4. Het muurboompje

Een andere ruimte besparende optie is een muurboom. En ook daar kun je weer geheel je eigen stempel op drukken. Op de foto de lampjesboom van Plugr, maar als je een beetje speelt met google kom je allerlei varianten tegen: van kerstversieringen in een driehoek op de muur tot een prachtige getekende boom op een muur die geverfd is met schoolbordverf. Je kan de boom met tape op de muur zetten, je kunt rollen kadopapier gebruiken, papieren cakevormpjes, of zelfs een boom verven die je voor ieder seizoen anders versiert. Ook een optie om plankjes op te hangen waar je je kerstversiering op legt of gebruik gewoon alle kerstkaarten om een boom op de muur te maken.

5. De wat-heb-ik-nog-in-huis-kerstboom

kussenboomDe laatste optie is gewoon kijken wat je nog in huis hebt dat voor een boom door zou kunnen gaan. De belangrijkste eis hierbij lijkt te zijn dat het min of meer de driehoeksvorm heeft. Een beetje zoeken op kerstbomen en je komt huishoudtrapjes tegen, boekenkastkerstbomen, stapels boeken (met groene kaft) en de charmante stapel kussens hiernaast. Voor als je toevallig een hele berg goudkleurige kussens in allerlei maten hebt liggen. Ik heb zo veel kopieën van de foto gevonden, dat niet te achterhalen is van wie het oorspronkelijke idee is.

Bomen in het bos

Mijn voorstel voor dit jaar: we laten de echte momen in het bos en de synthetische bomen op zolder: de eigen, unieke boom staat dit jaar op het programma’s. Heb je ook een eigen boom? Deel hem hier, met eventueel een link naar de pagina waar de handleiding staat, dan kunnen we volgend jaar wil allemaal nieuwe zelfbouw tips delen.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.