Toen ik voor het eerst zwanger was, kwam ik voor een van de moeilijkste keuzes van mijn leven te staan: een naam vinden voor mijn kind. Omdat mijn man en ik niet wisten of het een jongen of meisje werd, moesten we er twee bedenken. 

Hoe doe je dat dan? Eerst ga je het mentale lijstje af dat je zo in de loop van je leven hebt aangelegd. Je verwerpt als eerste je kinderkeuzes. Zo wilde ik, toen ik een jaar of zeven was, Veranda heten. Niemand die me destijds aan het verstand kon peuteren dat dit toch echt geen naam was en vooral dat het belachelijk klonk. Inmiddels wist ik beter. Exit Veranda dus.

Favoriet

Mijn latere jarenlange favoriet Luka (voor een meisje) viel ook al snel af, omdat dit ineens een enorm populaire naam was (voor een jongen). Bovendien is mijn allerliefste hubby Fransman, dus met lekker korte Friese of oud-Hollandse naam kwam ik ook niet weg. Daar zouden grand-mamie en grand-papi maar over struikelen en dat konden we natuurlijk niet hebben. Overbodig te zeggen dat zijn eigen favoriet uit de kindertijd (Eugène) ook niet door de ballotagecommissie kwam. Dus haalden we er uiteindelijk een ordinair maar o zo handig namenboekje bij.

Atlas

Tegenwoordig zoeken veel mensen online naar namen en is er de trend om je kind zo origineel mogelijk te noemen. Met social media is het natuurlijk heel makkelijk om namen uit de hele wereld – en dan met name uit de Amerikaanse populaire cultuur – te vinden. Ook een willekeurige bladzijde uit de atlas openslaan en blind met je vinger prikken is steeds populairder, en levert dan ‘hipsternamen’ op als London, Zaïre of Seychèl. Of wat dacht je van namen uit tv-series en films? De naam Arya uit Game of Thrones is zelfs de in populariteit snelst groeiende babynaam in de Verenigde Staten.

Ruiter en Rehab

Engelse of Engelsklinkende namen vinden al jaren steeds meer opgang, al dan niet geïnspireerd door een of andere tweederangs celeb of iets spiritueels. In Nederland hebben enkele vreemde vogels hun meisje dan ook uit volle overtuiging Rehab, Praisegod of Kyra-Jinx genoemd. Anderen gaven hun little baby boy de naam Provider, Joy-Nouvell en Religion. Reuze origineel inderdaad. Ook zijn er ouders die graag een nieuwe Hollandse babynaam verzinnen. Och arm, denk ik dan. Hoe leg je later in vredesnaam uit dat je Bruis, Blaas of Ruiter heet? Of Quinoa, Psyche of Rosé? Dan valt Veranda nog best mee.

Saai

Gelukkig heten de meeste kinderen in Nederland gewoon Tess, Sophie, Sem en Bram. Niet origineel, maar wel zo fijn voor die kinderen. Die van mij – inmiddels heb ik er twee – hebben trouwens ook heel gewone namen gekregen: Max en Charlotte. Ideaal, want in alle talen verkrijgbaar en niemand hoeft ze ooit te vragen hoe je dat schrijft. En al helemaal niet of hun ouders misschien iets teveel van het een of ander hadden geconsumeerd toen ze in blijde verwachting waren. Over rehab gesproken…

Photo Credit: Sergiu Bacioiu via Compfight cc

2 reacties

 1. Xaviera

  Gelukkig hoef ik alleen mijn katten van namen te voorzien en die zitten nergens mee. Toch heb ik mijn best gedaan. Komen ze:

  Anastasia Morgaine Le faye
  Nicolai Gabriël Alexander
  en Isadora Katharina Elizabeth

  🙂

  Beantwoorden
  • Lonneke

   Lol! Bij katten is dat leuk. De mijne heette Mouse, maar zo heette ze al toen ik haar kreeg. Ze had een speelmuis die ze kwam apporteren en die je weer weg moest gooien, vandaar de naam. En een andere kat die ik ooit had heette Pontus, naar een lammetje uit een boek van Astrid Lindgren.

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.