Er bestaan tassenvrouwen en schoenenvrouwen. Ben jij ook een schoenenvrouw? Dan moet je zeker naar de tentoonstelling S.H.O.E.S. in de Kunsthal Rotterdam en je verlustigen aan meer dan 450 designschoenen.

Zoals je bij het andere geslacht billenmannen en borstenmannen hebt, zo heb je bij ons tassenvrouwen (niet te verwarren met bag ladies) en schoenenvrouwen. Er zijn overigens vast ook billenvrouwen en ballenvrouwen, maar dat terzijde. Ik ben een schoenenvrouw. Begrijp me niet verkeerd, ik houd ook van tassen. Maar ik koop ze zelden, want er is eigenlijk altijd wat mis mee. De een is te opzichtig, de ander te stoer, deze te duur en die kleur is net niet mooi, en oh… die schoenen in de etalage! Zo gaat dat dus. Aan schoenen is er eigenlijk bijna altijd wèl iets mooi.

S.H.O.E.S.

Nou bezit ik niet eens zo heel veel schoenen (nee, echt niet), maar dat ligt meer aan een of andere Bermudadriehoek die zich net ter hoogte van mijn bankrekening bevindt dan aan iets anders. Daarom is het eigenlijk verwonderlijk dat ik er nog niet ben geweest: de expositie S.H.O.E.S, over hoge hakken en echte liefde in De Kunsthal in Rotterdam.

Van Louboutin tot Jansen

Hier vind je meer dan 450 schoenen vanaf 1900 tot nu. Grote meesters als André Perugia en Salvatore Ferragamo, maar ook internationale sterontwerpers zoals Manolo Blahnik en Christian Louboutin staan in de spotlights. En natuurlijk zijn bekende ontwerpers uit Nederland – ik noem een Jan Jansen en Rem D Koolhaas – en België van de partij. De schoenen zijn ware kunstwerken en op hoog ambachtelijk niveau gemaakt: van Victoriaanse laarzen tot aanlokkelijke muiltjes en van pumps tot de meest futuristische creaties.

DIY-expo

Het leuke aan deze tentoonstelling is dat hij deels is bedacht door het grote publiek: het is de eerste MaakMee tentoonstelling van de Kunsthal. De deelnemers dachten bijvoorbeeld mee over de titel en over het soort schoenen: designschoenen, beroemde schoenen, schoenen in de kunst en geschiedenis van de schoen.

Schoenenruilbeurs

Behalve schoenen kijken is er nog veel meer te doen:

  • Online interaction
  • Je kunt je eigen voetafdruk achterlaten (Eh… wil ik dat?)
  • Voor kinderen van 4 t/m 8 jaar is er doorlopend een speurtocht
  • Tijdens het museumweekend is er op zaterdag 5 april een schoenenruilbeurs. Neem alle schoenen die je niet meer draagt – en die er nog goed uitzien – mee om te ruilen. Briljant idee!
  • Op zondag 6 april is er de Kunsthal-familiedag met allerlei activiteiten rondom álle tentoonstellingen
  • In de meivakantie zijn er familierondleidingen en kinderworkshops ‘Maak je eigen schoenenmonster’

Shoppen

Nu ik eindelijk mijn museumjaarkaart binnen heb, ga ik me zeer binnenkort uitgebreid verlustigen aan al die beauties. En als die opdracht die eraan zit te komen doorgaat, trek ik misschien ook nog wel de stoute schoenen aan om daarna even te shoppen. F**K de Bermudadriehoek, lang leve Louboutin!

S.H.O.E.S. is te zien t/m 11 mei 2014.

Fotocredit: EllenVerbeek, 2008 © Ellen Verbeek

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.