Leonie Linssen, schrijfster van Love Unlimited, een vrije kijk op liefdesrelaties. “Liefde delen, dat is toch zo mooi”, zucht Leonie gelukzalig. Haar missie is een groot publiek bereiken. Haar boek is helaas niet meer te krijgen. Daarom verschijnt Love Unlimited op 18 mei als gratis e-book

Leonie LinssenIn een persoonlijk gesprek over vrije liefde, Love Unlimited en haar nieuwe trilogie Dubbelliefde 3.o, vertelt Leonie openhartig over haar missie en haar visie op dit onderwerp.

Voor jezelf en voor een ander

Leonie vertelt: “Er wordt niet zoveel over dit onderwerp gesproken. Op feestjes hoor je er bijvoorbeeld niks over. Ik heb zelf een open levensstijl en mensen in mijn omgeving weten dat ook, mede door mijn boek. Soms zijn mensen nieuwsgierig, vaak heeft het toch iets bedreigends. En dan wordt er juist niet over gesproken. Voor mijn binnencirkel is het niks nieuws onder de zon.” Leonie is niet alleen schrijfster, ze is ook relatiecoach. Mensen komen met allerlei vragen bij haar. Gespecialiseerd in het thema vrije liefde of anders gezegd liefde delen. Leonie vertelt verder.

Liefde delen vind ik een mooie term. Alles in relaties gaat over liefde. Je doet dingen uit liefde voor jezelf of uit liefde voor een ander.

“Als je vreemdgaat doe je dit omdat je jezelf die ervaring gunt. Dat is dan uit liefde voor jezelf. Natuurlijk heb je gedonder als je partner er achter komt. Logisch! Dan nog gaat het over liefde. Als je je partner de vrijheid toestaat meerdere relaties te hebben terwijl je dat zelf niet wilt dan doe je dat uit liefde voor een ander. Als je er allebei hetzelfde instaat, is dat natuurlijk geweldig. Als je kunt delen kun je ook vermenigvuldigen. Ik ervaar dat mijn leven hierdoor rijker is door het toe te staan. Ik merk wel dat veel mensen nog in de knoop zitten. Wat vindt mijn omgeving hiervan, kan ik het wel maken? Dat soort dilemma’s.”

In haar praktijk ziet Leonie zowel mensen die de omslag willen maken, en ook stellen in crisissituaties. “Mensen die uit elkaar gaan bijvoorbeeld door een verlangen naar meer liefdes of omdat de een is vreemdgegaan. Ook komen mensen bij mij voor een éénmalig gesprek. Even sparren of ze wel goed bezig zijn zonder dat er meteen een oordeel gegeven wordt. Dan zijn ze opgelucht als ze zijn geweest. Eindelijk kunnen ze het ergens aan ophangen. Ze zeggen bijvoorbeeld, “oh zo noem je dat: polyamorie, eindelijk heb ik bestaansrecht”. Veel mensen hebben toch last van schuldgevoelens. Eigenlijk loop je dus tegen de huidige normen en waarden van de maatschappij aan. De huidige moraal. Vooral door de kerk gestoeld.”

Wetenschappelijk verklaren gaat niet

Ik vraag Leonie hoe zij kijkt naar de flowerpower hype versus liefde delen anno nu. Leonie: “Ik heb gesproken met mensen die groot zijn geworden in die tijd. In die tijd moest het allemaal maar kunnen. Niet kunnen was not done, jaloezie was niet bespreekbaar. Toen deden ze het gewoon en stonden ze er verder niet bij stil. Eigenlijk net als de heersende moraal monogamie, was in de jaren 60 het moraal dat je het deed met anderen. Anno nu zijn mensen kritischer naar zichzelf. Mensen kiezen bewuster hoe ze willen leven. Je ziet nu nog heel veel oordelen en vooroordelen over liefde delen en vreemdgaan. Ik zie het vaak in mijn praktijk: mensen die anderen voorheen veroordeelden om hun vreemdgaan. En in één keer overkomt het jezelf. Je kijkt dan zelf in de spiegel. Oh shit, nu overkomt het mij! Doe ik dit? Wat nu? Liefde doorbreekt alles. Het is vaak niet mogelijk alles met je verstand te beredeneren.”

Liefde heeft ook iets geheimzinnigs.

“Wij willen het wetenschappelijk verklaren en ondertussen komen gevoelens gewoon naar boven. Je zit daar wel mooi mee en kunt dan echt van je padje zijn. Als je dan de stekker uit die liefde trekt dooft vaak het vuur. Toch ken ik stellen die elkaar 15 jaar later tegenkomen en dan pats boem daar is het vuur weer. Als er ook nog seks bij komt, laait het vuur nog veel heviger op. Liefde is onverklaarbaar.”

Over opvoeding, inzicht en herkenning

Leonie vindt het zichtbaar leuk om te vertellen over haar ervaringen en vertelt ontspannen verder. “Ik ben katholiek opgevoed”, zegt ze. “Dan was het meteen al heel duidelijk. Zo van, je vindt een man, trouwt, krijgt kinderen en je leeft lang en gelukkig. Toen ik 14 was zoende ik al met een meisje. Oeps, dat paste niet helemaal in het plaatje. Toen ik 17 was, was ik verliefd op drie mensen. Potverdorie, dat was niet wat ik geleerd had. Dat is niet normaal. Ik heb lang geprobeerd om aan de normen en waarden te voldoen en mijn gevoelens uit te zetten.”

Al snel kwam ik er achter dat ik meerdere tulpen mooi vond.

Op haar 39ste kwam Leonie een man tegen die haar vertelde dat ze biseksueel is. Leonie: “Hij daagde me uit dat verder te onderzoeken. En als je dan mag zijn wie je bent, gaat er een wereld open. Met deze man had ik geen monogame relatie. Allebei hadden we het idee, we zien wel waar het schip strandt. Een fantastische tijd! Onze relatie heeft al met al 13 jaar geduurd. Het onderwerp ‘liefde delen’ blijft de komende jaren nog actueel. Dat verklaart het succes van Love Unlimited. Steeds meer mensen die ontdekken dat je liefde vo0r meer mensen kunt voelen. Steeds meer mensen gaan vreemd en er is zoveel meer mogelijk in relaties. Van puur het seksuele contact tot de verdieping in een relatie. En alles wat er tussenzit uiteraard. Love Unlimited is een boek dat inzicht geeft in dit thema. Mensen vinden hierin herkenning. Het gaat er vooral om dat je je eigen waarheid kunt vinden. Waarom ben ik zo tegen vreemdgaan, wat zit er nu achter? Soms doe je dingen die gekoppeld zijn aan emoties en gedachten die generaties teruggaan. Het kan interessant zijn jezelf af te pellen en erachter te komen wie jij nu bent en wat bij jou hoort. Wat wil ik, waarom wil ik het?”

Door het putje en de bagger

“Mijn missie is mensen op zoek te laten gaan naar hun kern. Mijn allergrootste missie is mensen leren compassie op te brengen voor een ander ook al is dat het tegenovergestelde van jouw ideeën. Als je de ander kunt laten zijn wie hij is, ook als blijkt dat je niet bij elkaar past, dan is dát een hele grote vorm van liefde. Er is veel drama, mensen doen veel onbewust en zitten vast in een systeem. Ze kunnen elkaar niet vrijlaten. Patronen, ook in relaties, lijken op wat je vader of moeder deden en door dit voorbeeld kun je zelf eigenlijk ook niet anders. En dan gebeurt er iets in het leven waardoor je ogen open gaan. Daarvoor moet je vaak eerst door het putje en de bagger. Ja, liefde kan ook veel pijn brengen en dat vind ik wel eens schrijnend om te zien. Ik voel erg met mensen mee. Dat is mijn kwaliteit. Het is fijn mensen los te maken van die pijn. Je geeft mensen een setting, uiteindelijk moeten mensen het zelf doen. Het gaat mij erom dat mensen hun waarheid en hun eigen geluk weer vinden. Ook mensen die een monogaam leven leiden komen naar me toe. “Liefde is geven en nemen”, zeiden mijn opa en oma en dat is nog steeds zo. Neem bijvoorbeeld jezelf wegcijferen versus je zin doordrijven. Alles gaat om de intentie en hoe jijzelf er mee omgaat.”

Dubbelliefde 3.0

Je hebt zojuist Dubbelliefde 3.0 geschreven. De eerste twee delen van een trilogie, waar zich een heel standaard situatie zich voor. Man, vrouw, twee kinderen. In het ene boek gaat ie vreemd met een vrouwelijke collega. In het andere boek laten ze elkaar vrij. “Het gaat erom dat de mensen keuzes maken. Iedere keuze heeft impact op je leven. Sinds 2011 ben ik bezig met schrijven van Dubbelliefde 3.0 en het proces is waanzinnig. Beide boeken zijn met elkaar verweven. De karakters krijgen meer diepgang. Ze horen bij elkaar. Het is een soort tweelingboek. Natuurlijk kunnen mensen kiezen om of het ene of het andere boek te lezen. Love Unlimited is een zelfhulpboek dat een bepaalde doelgroep bereikt, maar ook een grote groep niet, omdat het bedreigend is.”

Hoe is het mogelijk, dacht ik wel eens, we leven toch in een vrije wereld!

“Op dat moment dacht ik hoe bereik ik nu een groter publiek? Toen kwam ik op het idee van een roman. Dat is toch minder dichtbij en minder bedreigend. Ik heb hulp gezocht bij een schrijfcoach, omdat een roman schrijven toch een ander verhaal is. Tijdens een autorit naar de coach, is het idee van een dubbelroman ontstaan. Ik heb bepaald langs welke knooppunten de verhalen zouden lopen en het verhaal ontwikkelde zich verder tijdens het schrijven. De verhaallijn waarin de karakters andere keuzes maken waardoor hun leven anders loopt is het voornaamste. Er volgt nog een derde deel waar de verhaallijnen weer samenkomen. Uiteindelijk wordt het dus een trilogie. Dat laatste deel is nog een verrassing.”

Mijn grootste droom is toch dat er nog eens een film van gemaakt wordt!

Liefde delen en zijn wie je bent

“Mijn boodschap en missie is met dit thema een groot publiek bereiken.  Ik zou het zo fijn vinden als we naar een tijd toe kunnen met minder drama. Dat mensen met een open hart kunnen leven. Met meer compassie voor elkaar. Als ik daar een bijdrage aan kan leveren dan ben ik een heel gelukkig mens. Mensen gaan vaak naar een coach als het kalf bijna verdronken is. Wat zou het fijn zijn als mensen die stap eerder kunnen zetten. Van daaruit is het idee ontstaan een coach opleiding te starten om zo mijn kennis en ervaring door te kunnen geven. Dat is denk ik het grootste geschenk dat je mensen kunt geven, dat je mag zijn wie je bent. We hebben nu het eerste jaar afgerond.” Wat zijn de eerste ervaringen, vraag ik Leonie? Ze glundert: “Het is waanzinnig om te merken dat je elkaar zo omhoog kunt tillen. Een prachtig proces. We hebben geweldige feedback gekregen!” Leonie zucht, “Het is gewoon ontzettend leuk.” Ze glimlacht en zegt, “Mensen laten delen. In september begint de volgende opleiding. Liefde delen in alle vormen.”

Het speelse kind in jezelf

“De essentie van vrije liefde is niet de niet-monogamie. Maar juist elkaar vrij laten in wat je zelf wilt. Mijn leven is er alleen maar leuker op geworden, vertelt ze. Dat mijn partner het doet met een ander, daar begint het onderzoek”, vindt Leonie. Je ontdekt allerlei belemmerende overtuigingen en gedachten, zoals: “Heb je dan nog wel bestaansrecht? Vrijt zij beter dan ik? Is zij leuker dan ik? Een goed moment om alle moralen die je hebt meegekregen van anderen van je af te schudden en een vrij leven te leiden.” Met mijn vraag of Leonie nog een boodschap wil meegeven aan onze UrbanChicks, sluiten we ons gesprek af. Haar antwoord hierop luidt volmondig:

Als angst is wat je tegenhoudt dan is het moed die je dient te ontwikkelen. Go for it!

“Mensen hebben veel meer angst dan nodig is voor een bepaalde situatie. Er is niks mis met angst. Ga ook een beetje spelen. Vergeet het speelse kind niet in jezelf. Een kind heeft de ballast nog niet die wij op ons zelf plakken. Laat los wat je moet. Ook in de seksualiteit bijvoorbeeld hoe je de ander moet bevredigen. Volg de impulsen van je lichaam en laat de plaatjes en technieken los. Ervaar wat er dan gebeurt.”

Geheel geïnspireerd en vol energie stap ik in de auto. Ik heb bewondering voor de openhartigheid van Leonie en haar gedrevenheid dit thema bij een groot publiek te brengen. Eén ding is zeker, deze bijzondere dame heeft mijn hart geraakt! Dank je wel Leonie.

Wil je lezen wat ik vind van vrije liefde? Lees dan mijn blog Vrije liefde; monogamie bestaat niet!   

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.