Beslissingen, beslissingen, beslissingen. Het leven bestaat uit wel een miljoen beslissingen. Klein, groot, complex, makkelijk, ons leven is het resultaat van al deze beslissingen.

Bewust beslissingen nemen en goed zijn in het nemen van beslissingen zijn belangrijke vaardigheden. Zou het niet geweldig zijn als we op school zouden leren hoe je dat het beste kunt doen? Dan zou het een stuk makkelijker zijn denk ik. Wij vrouwen beschikken bovendien vaak over een sterke intuïtie en daar zouden we best eens wat vaker naar mogen luisteren! 

Controle over je leven

Stel, je staat op een kruispunt in je leven. Je bent niet gelukkig in je relatie, of ontevreden met je baan. Het liefst zou je een eigen bedrijf willen beginnen, een boek willen schrijven of de vrijheid willen ervaren van doen waar jij zin in hebt. Maar het lukt je niet om te beslissen, je hebt geen idee waar te gaan of wat te doen. De twijfel slaat toe. Je staat helemaal vast, in niemandsland. Kies je voor jezelf of doe je wat er van je verwacht wordt? Wat ga je doen? Dit soort beslissingen zijn vaak de belangrijkste beslissingen om te nemen en hebben een grote invloed op je leven. Soms zijn ze zo moeilijk, dat je de beslissing overlaat aan iemand anders. Je geeft het uit handen. Je hebt niet meer de controle. Je hebt niet meer de bevoegdheid om je eigen leven te boetseren en te creëren.

Herkenbaar? Natuurlijk hoeft het niet zo te zijn.

Liever een dromer

Beslissingen nemen gaat mij nu goed af, al was dat jaren geleden wel even anders. Ik vond het veel leuker om te dagdromen over wat ik graag wilde bereiken en liet mij meeslepen door verwachtingen van de maatschappij; studeren, werken en “iets belangrijks” worden. Blijven plakken bij één werkgever tot je pensioen en leven volgens “het boekje”. Toch heb ik uiteindelijk durven beslissen om te doen wat ik leuk vind en hierdoor gaf ik mijn leven een compleet andere draai.

Weg met doen wat anderen willen, weg met “moeten”. Dromen werden werkelijkheid! Kiezen voor mezelf, dat was mijn beste beslissing ooit. Mijn zelfvertrouwen groeide en ik leerde steeds beter luisteren naar mijn gevoel. Het gevolg? Nieuwe beslissingen nemen gaat steeds makkelijker.

Door de jaren heen heb ik met behulp van vijf stappen geleerd hoe ik het beste beslissingen kan nemen. Sta ik op een kruispunt, dan komen deze vijf stappen altijd terug:

Zorg voor een positieve ‘state of mind’

Als je een beslissing neemt in een negatieve toestand, geërgerd, angstig, boos, of verdrietig, is de kans groot dat je niet de beste beslissing neemt. Maar als je een beslissing neemt in een positieve toestand, gemotiveerd, gelukkig en kalm, is het veel waarschijnlijker dat de beslissing positief uit zal pakken. Je bent je bewuster van eventuele consequenties, mensen zullen je serieus nemen en naar je luisteren.

Kijk naar de lange termijn effecten van de beslissing

Wat zal de uitkomst zijn na een week, een maand, een jaar? Dat extra stukje taart opsnoepen kan nu een logische beslissing lijken – het smaakt heerlijk, het stilt  je honger, het voldoet aan je verlangen naar suiker, maar is het goed voor jouw lange termijn doel om, bijvoorbeeld, gewicht te verliezen? Waarschijnlijk niet. Beslissingen nemen die een positieve invloed hebben op de langere termijn, vragen vaak om offers op de korte termijn.

Bepaal hoe je je voelt over elke beslissing

Weet je nog hoe je je voelde toen je besloot om toch in je eentje die verre reis te maken? Wat vertelt je hart, instinct, onderbuikgevoel? Hoe je het ook noemt, soms weet je precies wat een beslissing met je doet. De rillingen lopen over je rug, je krijgt vlinders in je buik, je voelt je sterk of juist opgelucht. Tijdens dit gevoelde reactieis jouw onderbewustzijn aan het werk. Je verwerkt de reactie, slaat het op en leert hierdoor vaker naar je gevoel te luisteren.

Leer van je ervaringen uit het verleden

Ook jij hebt eerder miljoenen beslissingen genomen. Je hebt besloten een ondernemersplan te schrijven, je grote liefde ten huwelijk te vragen, auditie te doen voor een toneelstuk of de wereld in je eentje te ontdekken. Wat de uitkomst ook was, deze beslissingen hebben jou gemaakt tot wie je bent. Gebruik alle ervaringen uit je leven om jezelf te ondersteunen in de beslissingen die je straks en in de toekomst neemt. En blijf deze beslissingen altijd zelf nemen, hoe groot of klein ze ook zijn.

Hoe meer, hoe beter

Hoe meer ervaring je hebt in het nemen van beslissingen, hoe beter je erin wordt. Het nemen van beslissingen kan heel ontmoedigend zijn, vooral als je niet heel assertief bent. Maar probeer het! Hoe vaker je zelf beslissingen neemt, hoe minder moeite het kost. Je leert erdoor dat het nemen van beslissingen echt niet moeilijk of pijnlijk hoeft te zijn.

En.. actie!

Voor alle beslissingen geldt dat het pas een besluit is als je onmiddellijk actie onderneemt. En nee, niet morgen. Niet volgende week. Nu! Geef zelf ook een positieve draai aan de uitkomst, niet alles hoeft saai of zwaar te zijn. Besluit je bijvoorbeeld om meer te bewegen maar heb je geen zin om wekelijks naar de sportschool te gaan? Neem danslessen, ga fietsen of maak elke dag een stevige wandeling. Kies voor wat je leuk vindt om te doen. Het gaat immers om de langere termijn, weet je nog?

Maak van jouw beslissing een leuke uitdaging die jouw leven positief beïnvloedt.

Hoe neem jij beslissingen? Ik ben benieuwd!

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.