In Australië zweren ze erbij. Iedereen die regelmatig last heeft van prikkelbare of gevoelige darmen, krijgt het advies om het Fodmap dieet te volgen.

Een heel sexy onderwerp is het natuurlijk niet, darmklachten. Toch blijkt uit onderzoek dat 20% van de wereldbevolking chronische darmklachten heeft. En 75% hiervan is vrouw. Best belangrijk dus om het er een keer over te hebben, helemaal nu er misschien een wonderdieet gevonden is!

Ontdekking

Twee wetenschappers uit Australië hebben ontdekt dat bepaalde voedingssoorten een grotere impact hebben op de darmen dan anderen. Het gaat dan om Fodmap’s. Dat zijn kleine moleculen (koolhydraten) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne en dikke darm. Door deze Fodmap’s te beperken in je voeding, kan je darmklachten verminderen. Vooral voor mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zou dit dieet kunnen werken. Uit onderzoek is gebleken dat 75% van de mensen met PDS baat heeft bij het Fodmap dieet.

Wat zijn Fodmap’s?

Fodmap is de afkorting van de volgende moleculen die in verschillende voedingsmiddelen voorkomen, namelijk:

Fermenterbare

Oliosachariden (fructanen of galactanen)

Disachariden (lactose, zit in melkproducten)

Monosachariden (fructose, zit in fruit en groente)

And

Polyolen (suikeralcoholen, zit in zoetstof, fruit en groente)

Voeding kan dus veel of weinig Fodmap’s bevatten. Als je met dit dieet wilt starten, wordt er geadviseerd om eerst een aantal weken Fodmap arm te eten. Op Fodmapdieet vind je een lijst met dingen die je wel en niet mag eten. Na ongeveer zes weken Fodmap arm eten, ga je voorzichtig proberen of je de verschillende categorieën Fodmaps weer kunt toevoegen. Je merkt dan vanzelf hoe je darmen daarop reageren en wat wel en niet goed voor je is. Zo kan je stap voor stap uitzoeken welke producten en voedingsmiddelen bij jou passen. Om het echt goed te doen, adviseren deskundigen wel om een diëtiste te zoeken die bekend is met dit dieet.

Mijn ervaring

Omdat ik regelmatig last heb van mijn darmen, adviseerde mijn huisarts dit dieet. Dus ging ik met een boodschappenlijstje vol do’s en dont’s naar de supermarkt en de reformwinkel. Wel een gedoe hoor, dat zoeken in de winkel naar Fodmap arme producten. Als je de etiketten gaat lezen van alles wat we eten, schrik je van de toegevoegde ingrediënten. Theezakjes met suiker en vruchtensap zonder fruit. Daar word je niet echt vrolijk van. Waar ik wel vrolijk van werd, is dat ik nog steeds naturelchips en cheddarkaas mag. Niet gezond, wel lekker!

Ik ben nu ruim 2 weken bezig, lekker eigenwijs zonder de hulp van een diëtist en het gaat me redelijk goed af. Soms heb ik het idee dat ik mijn gebit in het tafelblad wil zetten. Ik verlang dan naar roze koeken, cheeseburgers en kippenragout. Maar vooral de eerste week voelde ik me lichter, fijner en leken mijn darmen rustiger.  De tweede week werd ik iets minder enthousiast. Doordat ik veel groentes niet “mag’’, vermoed ik een gebrek aan vezels. Ik ontwikkelde een soort zwangerschapsbuik en flinke buikkrampen. Daarom heb ik besloten om toch wat meer groentes bij het dieet te eten. Ik heb wel groentes gekozen waarvan ik uit ervaring weet dat ik die goed verdraag.

Ik heb steeds het gevoel dat ik goed en verstandig bezig ben. Altijd fijn. Financieel is het soms even schrikken. Een pakje glutenvrije crackers bijvoorbeeld, kost 4,10 euro. Best pittig vind ik. Goed is wel dat de Lidl een aantal geschikte Fodmap arme producten verkoopt. En die zijn dan weer wat goedkoper.

Wondermiddel?

Of het Fodmap dieet een wondermiddel is weet ik niet. Veel hangt af van de langere termijn. Hoe het gaat met het weer introduceren van Fodmap rijke voedingsmiddelen bijvoorbeeld en of ik het kan volhouden op vakantie. Ook ben ik nogal een stresskip. En bekend is dat stress ook invloed heeft op je darmen. Dus of ik in de toekomst helemaal klachtenvrij ga worden, durf ik nu nog niet te zeggen.

Meer weten? Vraag het na bij je huisarts of Google op Fodmap. Kijk ook eens op fodmap-dieet. Zij bieden naast informatie ook digitale begeleiding.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.