Daten. Been there, done that. Ik heb de afgelopen jaren meegedaan aan dit spel, maar kan met volle overtuiging zeggen dat ik er klaar mee ben: The dating game. 

Ik “moest” weer meedoen aan een spel dat ik compleet verleerd was. Gelukkig zijn de spelregels nog steeds hetzelfde gebleven, alleen is het speelveld kleiner geworden (iets met leeftijd waar ik het niet over wil hebben).

De spelregels

Hoe ordinair ook, de eerste selectie wordt gebaseerd op uiterlijk. Je wilt immers niet met een monster over straat. Karakter komt pas op de tweede plaats (daarna naam, geboortedatum, kapsel, werk, favoriete restaurant, hobby).

De persoon in kwestie benader je met een leuke openingszin, je zoekt overeenkomende interesses, je gooit wat humor en charmes in de strijd. Zwiept wat met je haar en glimlacht vriendelijk. Je moet vooral niet te hard van stapel lopen (zullen we een drankje doen? Nu? Straks? Vanavond misschien?) want dan rent je slachtoffer zo hard weg dat hij tegen een willekeurige boom, lantaarnpaal, muur of ander obstakel knalt.

Oh ja en vergeet niet attent te zijn. Strooi met een complimentje, vraag hoe het gaat en luister oprecht. En dan… Als dat allemaal goed gaat, ga je over tot een eerste echte romantische date. Een datum is geprikt! Er volgen zenuwslopende passessies voor de spiegel, je oksels klotsen in het zweet, je kijkt elke vijf minuten op de klok om er zeker van te zijn dat je niet te laat komt, maar ook niet te vroeg (dat komt zo wanhopig over). En dan is het moment daar…

Daten als twintiger

Ik weet niet hoe daten wordt ervaren op een andere leeftijd of in een andere levensfase, bijvoorbeeld begin twintig. Toen was ik hier niet mee bezig, maar ik gok dat het een stuk minder ingewikkeld was. Niet dan? Op die leeftijd ben je immers nog aan het uitvogelen wie je bent en neem je genoegen met iemand die in dezelfde fase zit.

Bovendien weet je echt nog niet wat je wilt, dus jouw enige “zorg” is of hij een leuk koppie heeft. Een paar andere factoren kunnen ook meespelen, zoals gemeenschappelijke interesses. Maar eerlijk gezegd draait het in die jonge jaren van de zoektocht naar tedere liefde vooral om chemie, de wederzijdse aantrekkingskracht. Op een bepaald moment zal één van jullie – of beide – beslissen dat de liefde niet het enige is dat telt in een relatie en kom je tot de conclusie dat je misschien de beperkte criteria op je checklist moet aanscherpen.

Daten als dertiger

Dus dat brengt ons bij het stadium van daten als dertiger. Hoewel voor velen van ons daten ook nu relatief nieuw is, over de rest zijn geen twijfels meer. Wat ik bedoel is dat je nu weet wat je wilt en wat nog belangrijker is, wat je niet wilt. Voor mij geldt dat deze combinatie van weten wie ik ben en wat ik wil, heeft geresulteerd in een zeer lage tolerantie en gebrek aan enthousiasme voor blaaskaken, driftkikkers en alles hier tussenin.

Wat al snel duidelijk wordt, is dat iedere man zijn best doet om jou te laten denken dat hij niet is zoals de rest. Ongeacht hoe overtuigend dat spel begint, als het er op aan komt, hebben maar weinig het vermogen om op te vallen in de menigte op de lange termijn.

En nu…

Die ene uitzondering heb ik nog niet ontmoet. Maar dat neemt niet weg dat ik nog steeds een hopeloze romanticus ben. Zorgen maken doe ik niet, mijn tijd komt wel. Maar dat spel, daar ben ik op uitgekeken.

Wat jij?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.