Argh! Nadat het zoveelste ZP’er project niet doorging en ik de zoveelste afwijzing op een andere job binnen kreeg, ging bij mij even het licht uit. Waarom werkt dit niet?

Frustratie wordt door experts omschreven als de emoties die gepaard gaan met een gebrek aan controle, als vast onderdeel van een ‘crisis’, of – waar het allemaal op neer komt – als een gebrek aan begrip. Hoe dan ook, mijn toestand voldeed aan al deze omschrijvingen en leidde al snel tot het enigszins depressieve gevoel niets meer te verliezen te hebben.

Terugkerend patroon

Life coach Zoë B licht dit proces van verergerende frustratie toe aan de hand van een quote van Carl Jung: “What you resist, persists.” Ofwel, hoe meer je je bezig houdt met wat je níet wilt, des te hardnekkiger blijft dat wat je niet wilt terugkomen. Op het hoogtepunt – nou ja, laagste punt dus – van mijn frustratie was ik het zat om steeds weer afgewezen te worden voor projecten en werk. Hoog tijd om deze situatie eens vanaf een andere kant te bekijken.

Loslaten

Het advies van meerdere experts bij frustratie is om je emoties en de situatie juist zoveel mogelijk los te laten. Donna Labermeier zegt bijvoorbeeld: “Obsessing about a situation with needless chatter delays its progress. If you quit thinking about it, the answer will come — the phone will ring or something else will happen that takes care of it. Understand that at frustrating moments such as these, you are being taught patience and the art of allowing and letting go.” In mijn geval besloot ik om mezelf in mijn hoofd los te koppelen van beperkingen zoals geld, de ‘juiste’ opleiding en de meningen van mijn omgeving. Met een bijna ‘leeg’ hoofd bleek ik ineens in staat om na te denken over wat ik écht wilde. Binnen no time begonnen de eerste ideeën naar boven te borrelen. Iets met mensen helpen, met mensen praten over diepzinnige onderwerpen… Hm, ok. Waar dan? Ehm, in een koffietentje?

Creatie

Een paar dagen lang zat ik voortdurend notities te maken en mijn Evernote te bedelven onder de ideeën. Coffee Conjunctions was geboren. Inmiddels staat de voorlopige site als pagina op mijn eigen blog en volgt de volgende uitdaging: klanten winnen.

Lessen

Nu ik die periode van frustratie, of die ‘crisis’, en het ontstaan van een nieuw idee zo beschreven heb, ziet het er simpel uit. Geloof mij, dat was het niet! Maar goed ook, want ik ben dankbaar voor de lessen die ik ervan heb geleerd. Een aantal voorbeelden:

  • Frustratie is vervelend op het moment zelf, maar soms is het de enige manier om in te zien dat je niet op de goeie weg bent. De truc is dan, heb ik gemerkt, om niet te erg in die frustratie te verzanden. Juist wanneer het je lukt om de frustratie los te laten, maak je ruimte voor antwoorden, oplossingen en nieuwe ideeën. Om van frustratie tot creatie te komen, moet je dus wel even wat loslaten.
  • Omroep Human heeft een aflevering van ‘Dus ik ben’ gewijd aan de frustratie om geluk te vinden. Psychologe Nienke Wijnants (bekend van haar boek ‘Het dertigersdilemma’) legt daarin uit dat veel van dit soort frustraties of crisissen voortkomen uit grote levensvragen. Dat soort vragen (waarom zijn we hier?) zijn herkenbaar voor mij. Op het moment dat ik al mijn beperkingen (geld, opleiding, enz.) losliet, kwam als eerste vraag boven: wat is mijn nut? Mijn antwoord op die vraag was gelijk aan het antwoord van filosoof Simon Critchley. Simon legt in deze ‘Dus ik ben’ uit hoe een ongeluk op zijn werk ervoor zorgde dat hij anders naar zijn leven ging kijken. Hij besloot toen, net als ik heb gedaan, om andere mensen te helpen met het te boven komen van hun crisis.
  • Een andere blogpost die ik tegenkwam, over de omgang met frustratie, was Conquering frustration van Kimberley Strokes. Daarin bevestigt Kimberley een andere les die ik geleerd heb: het helpen van andere mensen helpt om jezelf ook weer beter te voelen. “The theory is to turn a sad, mad or annoyed mood into one of gratitude and humility. Doing something nice for someone who isn’t expecting it makes us feel good. It not only makes his or her day, but your day as well.” Het fijne hiervan is dat je er geen Coffee Conjunctions of studie in de filosofie voor nodig hebt!

Nu ben ik wel benieuwd: hoe ga jij om met frustratie?

 

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.