Ik heb geleerd dat er vier onderdelen zijn in ieders leven die om de beurt, of soms zelfs tegelijk, een uitdaging vormen. Die onderdelen zijn als de vier poten van een tafel.

Als er aan een tafelpoot wat mankeert, raakt de hele tafel uit balans en wordt deze praktisch onbruikbaar. (Gemakshalve rekenen we de driepotige designtafels even niet mee, dat snap je.) Hetzelfde geldt voor deze vier onderdelen in je leven:

  • je gezondheid;
  • je relaties;
  • je werk (creativiteit) en
  • de vrijheid die je hebt om je geld en tijd naar eigen wens te besteden.

Draai het om…

Wat mij opvalt, zowel uit zelfonderzoek als wanneer ik naar mijn omgeving kijk, is dat mensen zich volledig storten op dat onderdeel dat niet goed gaat en de rest van de tafel(poten) negeren. Nu is het ook niet raar dat wanneer je ziek bent – en het is meer dan een griepje – je relaties, werk en vrijheid in geld/tijd wat naar de achtergrond verschuiven. Maar andersom dan? Is je gezondheid ineens minder belangrijk wanneer je niet ziek bent?

Relativeer…

Het mooie van hierover nadenken is dat alles een stuk beter te relativeren valt. Ziek zijn lijkt theoretisch het beste te werken wanneer je voldoende geld hebt, steun van familie en vrienden en ook nog een leuk beroep hebt om uit te putten. Uiteindelijk heeft Steve Jobs veel geld en tijd in zijn gezondheid gestopt toen het erop aankwam. In zijn gevecht tegen kanker heeft Jobs, net zoals hem vaak overkwam in zijn werk, vrienden en familie tegen zich gehad door de beslissingen die hij nam. Veel geld hebben is blijkbaar ook niet alles… Wat als je al ziek bent, maar nog niet rijk en/of beroemd? Zijn die andere drie poten dan nog wel haalbaar? De doof-blinde taalkundige Helen Keller en de zwaar gehandicapte schrijver/spreker Sourena Vasseghi begonnen hun leven met een zware lichamelijke beperking. Toch hebben ze allebei datgene bereikt wat het minst haalbaar leek (een taalkundige die blind én doof is?) door zich niet te focussen op die ene gammele tafelpoot (hun gezondheid), maar juist op de andere drie. Ik zeg niet dat het van een leien dakje gaat, maar het kán.

Ongelukkig in je werk?

Laten we de werksfeer eens onder de loep nemen. Hier gebeurt namelijk vaak iets opmerkelijks: zodra mensen ongelukkig zijn in hun baan, lijken hun relaties en gezondheid er ook meteen onder te moeten lijden. Mannen en vrouwen die met lood in hun schoenen naar hun werk gaan, hebben meer relatieproblemen, slapen slechter en worden sneller ziek. Vanuit een menselijk perspectief zijn dit heel begrijpelijke gevolgen. Maar bekeken vanaf de tafel-met-vier-poten-metafoor zijn het onhandige (re)acties. Als je je niet lekker voelt in je werk, kun je juist veel steun vinden bij je familie en vrienden en heb je met een goeie gezondheid ook meer energie om alles aan te kunnen.

Eenvoudig is nog niet zo makkelijk

Misschien gaat er nu een lampje bij je branden, of had je dit allang al door, maar wat kún je dan met deze metafoor? Zoals een andere blogger laatst schreef: “Simple is different from easy.” Mijn tafel-met-vier-poten-metafoor maakt eenvoudig duidelijk dat het gammel zijn van één tafelpoot inhoudt dat je juist extra goed moet letten op die andere drie poten om de boel in balans te houden. Dat betekent nog niet dat dit gemakkelijk is om te doen in de echte wereld. Simpel is namelijk niet hetzelfde als makkelijk.

Je kunt kiezen voor (meer) geluk

Waar deze tafel-metafoor je wel mee kan helpen is door de keuzemogelijkheid duidelijk te maken van het stabiel proberen te houden van de tafel (je leven) versus het beginnen te zagen aan de andere poten (door je relaties, werk of gezondheid bijvoorbeeld te verwaarlozen). Dus merk je dat je gezondheid / relaties / werk / vrijheid in geld- en tijdsbesteding wat te wensen over laat? Probeer dan niet meteen in je eentje die tafelpoot te repareren, maar put juist kracht uit de andere drie (vooral: relaties!). Daarmee kies je voor meer geluk.

Hoe houd jij je tafel met vier poten in balans?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.