Gebruik jij al kokosolie? Veel gezonder om in te bakken dan andere vetten en het leuke is: je kunt kokosolie voor nog veel meer dingen gebruiken. Ik gebruik het bijvoorbeeld ook als bodylotion.

Kokosolie is gezond, daar is iedereen het wel over eens. Wat kokosolie zo gezond maakt, zijn de vetten die er in zitten. Dit zijn weliswaar verzadigde vetten (hadden we daar niet over geleerd dat die heel slecht voor je zijn?), maar dan van de goede soort. Deze vetten verhogen bijvoorbeeld je weerstand tegen bacteriën en schimmels en ook zorgen ze er voor  dat vitaminen en mineralen makkelijker worden opgenomen in je lichaam. Helemaal goed dus. En, nogmaals, het leuke is dat je nog veel meer kunt met zo’n pot kokosolie.

1. Haarmasker

Je kunt heel makkelijk een haarmasker maken van kokosolie. Eerst de olie au bain-marie laten smelten. Afhankelijk van de lengte van je haar heb je zo’n 2 tot 5 eetlepels kokosolie nodig. Als de olie gesmolten is, verdeel je ‘m gelijkmatig over je haar en laat je het zo lang mogelijk intrekken voordat je het uitwast. Je kunt het bijvoorbeeld in je haar doen voordat je gaat slapen, dan zit het er lekker lang in en heb je de volgende dag super zacht haar. Geschikt voor alle haarsoorten!

2. Bodylotion of handcrème

Heb je veel last van een droge huid of van droge plekken? Smeer er kokosolie op en de plekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Echt, geloof me, het werkt. Ik smeer het inmiddels zelfs op m’n gezicht in plaats van nachtcrème. Als dagcrème vind ik het wat minder geschikt, omdat het vrij lang duurt voordat de olie helemaal in je huid is getrokken.

3. Scrub

Je kunt ook scrubben met kokosolie: voeg een beetje (grove) suiker toe en je hebt een goede basic scrub. Je kunt er ook nog honing of een etherische olie aan toevoegen, net wat je prettig vindt. Zelf vind ik een mengsel met kokosolie, gember en amandelolie heel fijn om te gebruiken. Ik voeg er dan ook nog wat grof Keltisch zeezout aan toe (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel).

4. In en na de zon

Kokosolie verzacht en verzorgt, heel handig dus als aftersun. In landen waar kokos van nature voorkomt gebruiken mensen kokosolie vaak als bescherming tegen de zon, dus waarom zouden wij dat niet ook doen? In veel zonnebrandcrèmes zitten allerlei chemische stoffen, niet bepaald goed voor jou of je huid. Dus misschien is kokosolie wel een goed alternatief.

5. Make-up remover

Werkt heel simpel: doe een beetje kokosolie op een watje of op je vingers en maak je ogen ermee schoon.  Je schijnt er zelfs waterproof mascara mee te kunnen verwijderen.

6. Niet alleen om te bakken

Je kunt kokosolie ook gebruiken in plaats van boter op je brood. Dat zou bijvoorbeeld goed zijn voor mensen met Alzheimer. Of voeg een theelepel toe aan je smoothie, gewoon omdat het gezond is. Of aan je koffie, schijnt een enorme energieboost te geven.

7. Huisdieren?

Kokosolie is niet alleen gezond voor jou, je kunt je huisdieren ook elke dag een beetje kokosolie door hun eten geven. Krijgen ze een mooie glanzende vacht van.

8. Baby in huis?

Ook voor je baby kan kokosolie goed van pas komen. Bijvoorbeeld bij luieruitslag. Je kunt ook een beetje kokosolie toevoegen aan het badwater van je kleintje. Ook voor jezelf prettig trouwens.

En wat voor kokosolie koop je dan?

Ik zou altijd biologische kokosolie kopen. Is best duur, maar dan heb je ook wat. Verder kun je kiezen of je kokosolie wilt die nog naar kokos ruikt en smaakt, of kiezen voor kokosolie die dat niet doet. Bij de meeste supermarkten kun je helaas nog geen kokosolie kopen, maar in natuurvoedingswinkels heb je inmiddels een ruime keus.

Ik ben benieuwd, ken jij nog meer toepassingen voor kokosolie? 

photo credit: Koshyk via photopin cc

2 reacties

 1. Jeroen

  Is er eigenlijk een verschil tussen kokosolie en kokosmelk? Deze laatste is wel verkrijgbaar in de supermarkt en gebruik ik veelal voor curry's. 🙂

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek

   Kokosolie is echt iets anders dan kokosmelk. In kokosomelk kun je niet bakken en ik zou het ook niet op je gezicht smeren 😉 Kokosolie kun je in de meeste supermarkten helaas niet kopen…..

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.