In augustus ben ik 24 geworden. Ik val nu officieel tussen wal en schip. De ene helft van mijn vrienden hangt elke week laveloos in de kroeg, terwijl de andere helft al koters heeft.

Zelf ben ik er nog niet helemaal uit. Ben je als mid-twintiger te oud of juist te jong voor praktisch alles?

De gevreesde spagaat

Mijn schoonfamilie doet er niet zo moeilijk over. Daar worden ze werkelijk overspoeld door kindjes. Sinds mijn komst drie jaar geleden zijn er zes (6!) kinderen geboren. Soms zijn er twee schoonzussen tegelijk zwanger en de andere keer zit er maar één bolle buik op zondag aan het diner.

Ik kreeg er in het begin gewoon klapperende eierstokken van. Overal waar ik keek, lagen kleine sokjes, schattige haarspeldjes en tè lieve speeltjes. Met welk kindje ik ook knuffelde of speelde, ik vond ze allemaal even leuk. Echt, aan het eind van elk gezamenlijk familie-etentje kon vriendlief me wegdragen.

Maar toen bevond ik me dus in de gevreesde spagaat. Wanneer ben je nu echt klaar voor een bundeltje puur geluk? Moet ik toegeven aan mijn klapperende eierstokken of er juist hard vandaan rennen? Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die hier mee zit. Daarom drie dingen waar je absoluut aan moet denken voordat je aan kinderen begint!

1: De minder prettige geurtjes en scheurtjes

Als jij als ouder mijn blog leest, lach je me waarschijnlijk keihard uit. Ik ben namelijk vrij onwetend op het gebied van kindjes. Alles wat ik weet, leer ik van mijn neefjes en nichtjes.

Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat kleine kindjes zo erg konden stinken. Het verschonen van een poepluier is iets waar ik nu nog regelmatig ‘s nachts van wakker schrik.

En ook de verhalen over slopende kinderen zetten je aan het denken. Zo slaan ze per ongeluk je TV in tweeën met een afstandsbieding, zorgen ze voor putjes in je tafel tijdens het kleuren en mag je blij zijn als ze tijdens een verfsessie alleen je behang meenemen en niet ook je bank.

Engeltjes zijn het.

2: Denk aan alle zorgen!

Volgens mij maak je je als papa of mama de hele dag zorgen. Je moet echt werkelijk overal aan denken. Het flesje, papje, speentje, knuffeltje, luiertje, slabbetje of weet ik veel wat mag natuurlijk niet vergeten worden.

Daarnaast brengt elke leeftijd nieuwe zorgen. Op school ben je bang dat hij of zij gepest wordt. Daarna hoop je dat je kind de goede studierichting of de juiste baan kiest. En vervolgens word je gek van spanning als jouw oogappeltje het ouderlijk huis verlaat.

Nee, als ouder moet je sterk in je schoenen staan!

3: Het geld

Een vreselijk banaal onderwerp als je het combineert met het krijgen van kinderen, maar toch is het iets waar je aan moet denken. Kinderen zijn nu eenmaal dure wezentjes. Ze hebben niet voor niets uitgerekend dat een kind tot het 18de levensjaar zo’n honderdduizend euro kost.

Niet iedereen heeft dat geld, of wilt dat geld uitgeven aan kinderen. Dat is niet erg, maar het is zeker iets om niet te vergeten.

Trek jij liever je portemonnee voor een nieuwe kinderfiets of voor een über-luxe vakantie naar een zonnig oord?

Met een diepe buiging

Ik heb inmiddels besloten dat ik nog wel even prima zit, zo tussen wal en schip. Vriendlief en ik hopen dat het ons gegeven is ooit een kindje te krijgen, maar dan wel pas in de toekomst.

Mijn klapperende eierstokken zijn voorlopig weer tot bedaren gebracht. Totdat we er zeker van zijn dat wij deze zware (en mooie!) taak aankunnen genieten we nog even van onze bijzondere neefjes en nichtjes.

Maar deze blog kan niet eindigen zonder een diepe buiging voor alle liefhebbende papa’s en mama’s. Jullie zijn toppers!

2 reacties

 1. Karen

  Hi Gabriella,

  Je hebt helemaal gelijk. Ouders worden gaat gepaard met heel veel zorgen, onwenselijke geurtjes en scheurtjes, en nog een heleboel meer! Het klinkt cliché: lachjes, knuffeltjes, geluidjes, woordjes, stapjes etc maken het echter allemaal meer dan waard en de rest verbleken.
  Voor die tijd, geniet intens samen en doe leuke dingen met je vrienden. Ga reizen, ga ontdekken, ga de wereld verkennen. Niet dat je dat als ouder allemaal niet meer kan doen. Dat kan namelijk wel nog steeds, alleen vereist het wat meer plannen en zorgen ; )

  Je bent er klaar voor als jullie dit samen zijn… zonder twijfel.

  Groet!
  Karen
  (36 en mama van een mooi bijdehand meisje van 7 en van een lief ondeugend jongetje van 4 : )

  Beantwoorden
 2. @Gabvr

  Hoi Karen,

  Dankjewel voor je reactie!

  Het reizen en de wereld ontdekken klinkt zeer aantrekkelijk. We hebben dan ook besloten dat we dat de komende jaren lekker gaan doen 🙂

  Groetjes,

  Gabriëlla

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.