“Wát heb je gedaan?” vroeg ik grootogig aan mijn meest rationele vriendin Carlijn. “Naar een handlezer geweest”, herhaalde ze luchtig. Naar een handlezer. Met haar volle verstand. Waar ze altijd prat op gaat. Ratio rules. Dat soort dingen. “Maar…waarom dan?”

Omdat ze dat altijd al eens wilde. Dat is nog eens goede reden. Iets doen omdat je het wilt en je niet laten weerhouden door je rede. Kudos. Want hoe vaak doen we niet dingen, of laten we dingen, omdat je ratio zegt dat het moet, of omdat het past bij het beeld, vanwege cool zijn, of gewoon, omdat het zo hoort.

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in mijn werkend leven ben ik aan een enorme hoeveelheid testen onderworpen: the Big Five, MBTI, Belbin, Management Drives, de roos van Leary, het enneagram en allerlei assessments. De uitslagen van die testen? Nogal oneensgezind: van bizar introvert tot uitermate extravert, van bijzonder creatief tot  ‘beter met hoofd dan met handen’, slordig, extreem perfectionistisch, een denker, een doener, geel, blauw, rood: je zou van minder gestoord worden.

Dus wat doe je dan? Praten met je handen!

Omdat ik heel nieuwsgierig ben (wél door alle testen bevestigd)  dacht ik “goed voorbeeld doet goed volgen” en ben ik ook naar de handleesmevrouw gegaan.

Ik ga trouwens niet beweren dat handlezen  een wetenschappelijk onderbouwde theorie is. Dat is het niet. Aan de ene kant omdat er –voor zover ik weet- geen onderzoek naar is gedaan en aan de andere kant omdat handlezen een behoorlijk open geest vereist. Want hoe je het ook wendt of keert: het analyseren van handen valt gevoelsmatig toch een beetje in dezelfde categorie als horoscopen, tarotkaarten, auralezen, pendelen en “zit er een T in de naam? Nee? Een M dan? Hmm…dan vast wel een N”.

In het kort de theorie? Komtie: je hebt twee handen. De linkerhand staat voor je vrouwelijke kant, gevoel, intuïtie en fungeert als je archief uit vorige levens. De rechterhand representeert ratio, de mannelijke kant en het nu. Je handen staan in contact met je geest. Je geest verandert telkens en daarmee ook de lijnen in je handen. Niet alleen de lijnen in je handpalmen vertellen iets over jezelf, ook de vorm van je hand, je vingers, je nagels en de huid. Al die onderdelen samen geven een beeld van jou op dit moment. Over hoe je je voelt, over je valkuilen, maar vooral ook over je potentie. Want alles zit al in je. Als jij aan jezelf werkt, met de kennis uit je handen, dan zullen je handen veranderen. Als je je wat verdiept in het handlezen kun je je eigen coach worden, want dan zíe je waar je blokkades zijn en welke lijnen wat onderhoud behoeven. Eigenlijk heel positief en uitgaand van je eigen kunnen.

Het open geest gedeelte zat ‘m in het geloof in reïncarnatie. Wat je in een vorig leven hebt meegemaakt, krijg je gewoon pats! boem! terug in dit leven, net zolang tot je hebt geleerd wat je moest leren. En daar helpen je handen dus weer bij. Dat gaat best ver. Vind ik.

En ik dan?

Het moet gezegd worden: haar analyse was spot on. Nee echt. Soms zei ze woord voor woord dingen die ik denk, maar die ik nevernooitniet hardop zou zeggen. Of schrijven. Het klopte volledig. Van het soort boeken die ik lees, mijn aversie tegen harde muziek en geluiden, tot hoeveel slaap ik nodig heb. Waar ik goed in ben en op welke vlakken ik nog wat te leren heb. Van mijn relaties tot hoe ik omga met conflicten. Dat ik meer heb met ratio (joh?) dan met gevoel, dat ik grote groepen eng vind (o.my.god., mensen gaan dit stuk lezen! en dan?!) en nog veel meer wat niet voor lezersoogjes bedoeld is.
Het fijne was dat ze alles, ook de nare dingen, heel positief bracht en ook tips gaf en daarom stapte ik met een heel blij gevoel weer naar buiten. Yay me!

Ben ik helemaal overtuigd? Nog niet. Het gedoe van de vorige levens is werkelijk te abstract voor mij. Aan de andere kant gaf dit me veel meer handvaten (pun intended) om bepaalde dingen die telkens mis gaan in mijn leven nu eens echt aan te pakken. Daarom ga ik mooi meer aandacht aan mijn handen besteden. En dan bedoel ik niet het je-handen-zijn-je-visitekaartje-blabla of nog meer fijne kleurtjes van O.P.I. kopen , maar gewoon eens kijken waar mijn handen me gaan brengen.

Ik en mijn ratio zijn heel benieuwd. Jij ook? Check dan eens deze site.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.