Kinderen zijn over het algemeen niet de beste luisteraars. Je kunt er als ouder boos of moedeloos van worden, of de strijd met ze aangaan. Maar je kunt ze ook met humor bestrijden, zoals een vader deed.

Luisteren is een concept dat voor veel kinderen lastig te begrijpen is – voor sommige volwassenen ook trouwens, maar dat terzijde. Ik weet er alles van, want ik ben zelf kind geweest. Een kind voor wie luisteren niet per se haar beste eigenschap was. Bovendien heb ik twee pre-pubers die dat onhebbelijke trekje helaas van mij geërfd hebben. En als je denkt dat de peuterleeftijd het ergst is met zijn ik ben-twee-en-ik-zeg-nee-fase, dan kan ik dat uit ervaring tegenspreken. Hoe ouder ze worden, hoe erger. En dan moet de echt lastige periode, de adolescentie, voor ons nog beginnen.

Behang

Maar misschien moet ik alleen voor mijn eigen kinderen spreken. Ik ken namelijk een adorabel ventje van vijf dat altijd heel braaf doet wat hem gevraagd wordt. Echt. Het bestaat. Ondertussen probeer ik elke dag weer vol goede moed om ze niet achter het behang te plakken als ik voor de 48e keer die middag vraag of ze alsjeblieft even hun troep mee naar hun kamer willen nemen of voor de 67e keer of ze de tafel willen dekken.

Teflon

Ik heb geprobeerd in alle redelijkheid met ze te praten. Ik heb geprobeerd ze te belonen als ze netjes deden wat ze gevraagd werd. Ik heb geprobeerd me niet meer te laten opnaaien door het mantra “Ik ben van teflon en alles glijdt van me af” eindeloos te herhalen. Ik heb geprobeerd het kwaad met het kwaad te bestrijden. Ik weigerde simpelweg de was te doen als deze niet in de wasmand lag en gaf stoïcijns de half afgekloven boterham de volgende dag weer in hetzelfde ongewassen lunchbakje mee. Maar dat viel toch een beetje tegen. Want toen ik vervolgens zelf geconfronteerd werd met een almaar groeiende baal beschimmelde boterhammen/sokken from hell was de lol er snel vanaf.

Tutorial

Maar nu heb ik de oplossing. Enter Youtube, waar ik dit briljante filmpje tegenkwam van een vader die zijn pubers – met naam en toenaam, gheghe – publiekelijk aan de virtuele schandpaal nagelt door nog één keer uit te leggen hoe je een wc-rol verwisselt. Zeer inspirerend. Ik ben me dan ook al aan het voorbereiden op mijn eigen how-to-tutorial. Dat zal ze leren…

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.