Over ‘Een vrouw op de vlucht voor een bericht’ van David Grossman, schreven recensenten dat ze door dit boek een ander mens waren geworden. Kan dat eigenlijk? Ik onderzoek dat met mijn top vijf.

De wonderlijke reis naar Karbonkelland van Friedrich Feld

Karbonkel in KarbonkellandHet verhaal begint met een man die een mug in zijn oog krijgt en daardoor valt met zijn fiets. Bij de fietsenmaker maakt hij kennis met diens zoon: Karbonkel. Karbonkel is een vliegtuig aan het bouwen met twee vriendjes. Met dat vliegtuig wil hij naar Karbonkelland waar alles van edelsteen is. Daar wil hij een blauw of een bruin oog voor zijn kat halen. Die kat heeft namelijk twee verschillende kleuren ogen. Karbonkel bezoekt op zijn reis – met z’n atlas op zijn schoot – de wonderbaarlijkste landen met vreemde gebruiken.

Mijn andere kinderboeken waren rechttoe-rechtaan-verhalen. Ondeugende jongens en meisjes haalden kattenkwaad uit. Volwassenen werden daar boos over, maar het kwam altijd weer goed. In dit verhaal bleek uiteindelijk dat Karbonkel zijn reizen had gedroomd. Dit was de eerste keer dat ik iets las waarin niet alles ‘echt’ was. Blijkbaar kun je de werkelijkheid en een droom in één verhaal verwerken.

 

 

Kort Amerikaans van Jan Wolkers Kort Amerikaans

Een student aan de kunstacademie probeert te ontsnappen aan de Arbeidseinsatz in de Tweede Wereldoorlog, door onder te duiken in het gebouw van de academie. Daar bevredigt hij zichzelf met een gipsen torso. Als zijn vriendin daar achter komt, gooit ze het torso kapot. De oorlog is altijd aanwezig in de vorm van NSB’ers, onderduikers en dood.

Voor mij was dit de eerste keer dat ik zelfbevrediging zo openhartig beschreven, zag staan. Mijn vrienden en ik maakten daar alleen maar grappen over. Heel zachtjes zei je: “Van masturbatie word je doof.” En als iemand dan zei: “Wat zeg je?” was de grap compleet.

Het vreugdevuur der ijdelheden van Tom Wolfe

De hoofdpersoon, een succesvolle beursmakelaar, neemt met zijn dure Mercedes een verkeerde afslag. Hij komt in een ongure buurt terecht, waar hij gehinderd wordt en een van de jongens aanrijdt. Hij durft niet uit te stappen en hij gaat er met grote snelheid vandoor. Hij geeft het incident ook niet aan. Als het voorval bekendheid krijgt, probeert iedereen hiervan te profiteren. Zo komt hij in een neerwaartse spiraal terecht en raakt alles kwijt.

i. Dat maakt dat ik meer begrip heb voor zwervers en daklozen. Ze hebben er – op uitzonderingen na – niet voor gekozen. Er zijn dingen in hun leven gebeurd waardoor ze plotseling werk, gezin en huis zijn kwijtgeraakt.

Testament of Youth van Vera Brittain

Testament of YouthIn deze autobiografie beschrijft een jonge vrouw van goede komaf de impact die de Eerste Wereldoorlog op haar, haar omgeving en de Britse maatschappij had. Ze verloor niet alleen haar broer, haar verloofde, maar ook al haar (mannelijke) vrienden. De mannelijke generatie om haar heen was weggeslagen. Ze waren niet allemaal dood. Sommigen eindigden in een psychiatrisch ziekenhuis door alle verschrikkingen die ze hadden meegemaakt.

Ik was onder de indruk van het feit dat een jonge vrouw alles verloor wat haar lief was. Door een oorlog, die geen einde heeft gemaakt aan alle oorlogen, zoals gehoopt. Deze biografie is voor haar een catharsis geweest; ze heeft alles een plaats kunnen geven, door het te beschrijven. Schrijven kan je dus helpen om iets te verwerken.

De cirkel van Dave Eggers

Het bedrijf De Cirkel doet je denken aan bedrijven, zoals Google, Facebook en Apple. Wie zou niet bij zo’n vooruitstrevend bedrijf willen werken? De hoofdpersoon, Mae Holland, kan niet geloven dat ze is aangenomen. Al gelijk bij binnenkomst worden de data van haar laptop automatisch ingevoerd in the cloud. Vanaf nu heeft ze nog maar één identiteit. Privé en werk zijn helemaal met elkaar verweven. Ze probeert af en toe te ontsnappen, maar ze wordt voortdurend in de gaten gehouden door kleine camera’s van De Cirkel, die overal door het bedrijf zijn geïnstalleerd.
Het lijkt alsof hier de toekomst geschetst wordt, maar het is dichterbij dan je denkt. Alle technieken beschreven in dit boek zijn al aanwezig. De auteur heeft ze alleen uitvergroot. Ik ga mijn online aanwezigheid eens nader bekijken. Hoeveel heb ik al van mezelf prijsgegeven?

Wat hebben deze en andere boeken met mij gedaan?

Heeft mijn top 5 mijn leven veranderd? Dat lijkt me overdreven. Maar het lezen heeft mijn wereld wel groter gemaakt. Ik heb inzicht gekregen in de denkwerelden van anderen. Dat een verhaal niet waar hoeft te zijn en dat dit geen liegen is, maar fantasie. Ik heb informatie en kennis opgedaan èn je kunt  lekker wegdromen bij het lezen.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.