We willen groots en meeslepend leven. Omringd door vrienden en familie. Fantastische dingen beleven. Daar worden we gelukkig van. Toch? Guess again! Het geheim van een gelukkig bestaan is jezelf niet zo serieus nemen.

Volgens Paul McGhee leef je luchtiger als je er met meer humor naar kijkt. Om jezelf en het leven kunnen lachen, is de meest effectieve manier om je te wapenen tegen stress, zegt hij. McGhee is Amerikaans onderzoeker en auteur van Humor as a survival training for a stressed out world.

Humor equals creativiteit en intelligentie

Vooral zakelijk kunnen we daar nog wat van leren. Veel mensen zijn zo serieus op kantoor. Je kent het wel: iemand maakt een schunnige opmerking. Het valt stil. ‘Dat kan toch niet?’ hoor je ze denken. Juist wel vind ik. Heerlijk. Het brengt speelsheid in het werk en het geeft een gevoel van verbondenheid. Want kom op, we zijn toch allemaal mensen? Bovendien vind ik dat humor getuigt van creativiteit en intelligentie. Ik werk daarom liever met collega’s met humor. Niet voor niets staat humor bovenaan de wensenlijst van eigenschappen voor een toekomstige partner. Speelse personen staan meer in het nu, zijn tevredener en kunnen beter omgaan met tegenslagen. Juist die eigenschap vinden werkgevers interessant.

Niet zakelijk genoeg? That’s the point

We worden allemaal speels geboren. Het is zonde dat we dit door de jaren heen kwijtraken. Dat komt deels door angst. Het gevoel dat mensen je anders niet serieus nemen. Dus stellen we ons zakelijk op [lees afstandelijk]. Al jaren krijg ik bijvoorbeeld te horen dat ik me zakelijker moet opstellen. Dat begon al in mijn eerste baan waarvoor ik een aantal dagen op een congres stond. Tijdens een after drink kwam ik in contact met een van onze adverteerders. De volgende morgen liep hij langs onze stand:

‘Ha Piet, mooi feest gisteren. Je bed uit kunnen kruipen zie ik?‘

‘Morgen Denise, zeker weten. Vanavond weer?’

Mijn baas kwam er snel bij staan want tja, het ging hier wel om een belangrijke adverteerder.

‘Goedemorgen Piet.’

‘Goedemorgen… Uhh sorry, hoe heet je ook alweer?’

Later riep ze me op het matje vanwege mijn amicale houding. Maar laten we eerlijk zijn: Piet wist wel meteen míjn naam. Terwijl ik er net werkte. En mijn baas? Die werkte er al jaaaaaren. Ik bedoel maar.

Drink liever samen koffie

Ik kan me ook druk maken om mensen die een uur nodig hebben om tot een afspraak te komen. Vaak heb je immers al binnen enkele minuten door wat de opdrachtgever wil. Waarom dan zo serieus doen? Om interessant te doen? Ik gebruik de overgebleven tijd liever voor koffiedrinken, lachen en bouwen aan de relatie. Is toch een leukere manier van werken? Dat maakt je bovendien interessanter voor bedrijven. Zo geeft 84 procent van leidinggevenden van grote Amerikaanse bedrijven aan dat ze liever werknemers met gevoel voor humor aannemen. Juist omdat deze mensen creatiever en stressbestendiger zouden zijn.

Goed nieuws. Speelsheid kun je leren

Speelser worden kan iedereen. Kwestie van oefenen. Wees bij vergaderingen eens minder serieus en lach wat vaker. Dat geeft lucht. Doe dit op dagen dat je je lekker voelt omdat het dan gemakkelijker gaat. Want als je kunt lachen om de dagelijkse dingen van het leven, kun je ook meer hebben als het misgaat. Op dat soort momenten is humor je beste wapen. Het geeft je een gevoel van controle omdat je je emotionele reactie in eigen hand neemt. Humor helpt je afstand nemen van problemen en ze in breder perspectief zien.

Have fun!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.