Snipverkouden en beroerd voel ik me. En manlief ook. Samen thuis dus… en allebei vinden we onszelf nog zieliger dan de ander. Ik ging daarom op zoek naar tips om snel van je verkoudheid af te komen.

Zo vrolijk als ik onlangs mijn blogpost “Hallo Herfst!” schreef, zo haat ik de herfst nu. Of nou ja, haten is misschien een beetje overdreven, maar ik ervaar dus even een iets mindere kant van de herfst.  Ik ben namelijk snip- maar dan ook echt snipverkouden. En manlief ook! Samen ziek thuis dus. Grote kans trouwens dat jij ook zo verkouden bent of nog gaat worden. Ik ben daarom op zoek gegaan naar de beste manieren om van je verkoudheid/griepje af te komen. Ik heb 10 waardevolle tips voor jou (en mezelf) weten te verzamelen.

Inlevingsvermogen

Het drama begon vannacht al. Meerdere malen schrok ik wakker van rare nachtmerries. Die krijg ik namelijk altijd als ik zo verkouden ben. Volgens mij komt het door mijn verstopte neus. Als ik iets irritant vind dan is het wel een neus die geen zuurstof doorlaat! Happend naar adem en met een droge, pijnlijke strot werd ik vanochtend vroeg wakker. Hoewel ik nog ontzettend moe was kon ik niet meer verder slapen. Ik besloot dus maar op te staan. Ondertussen zit ik achter mijn laptop met nog steeds een verstopte neus, dikke keel en een bonkend hoofd. Eigenlijk doet mijn hele lichaam pijn. Elk spiertje, elke beweging, alles. Zelfs ademen doet pijn!

Ok, ik besef me dat dit allemaal misschien een beetje aanstellerig klinkt. Normaal gesproken zijn het toch de mannen die zo graag de hele wereld willen laten weten dat ze bijna doodgaan? (lees: verkouden zijn). Maar even onder ons: ik heb dat ook. Ik voel me óók zo ontzettend zielig. Misschien moet ik er wel even bij vermelden dat ik altijd al vrij goed ben geweest in het hebben van zelfmedelijden. Inlevingsvermogen noem ik dat liever. Ik wil óók lekker verzorgd worden. Dekentje op de bank, manlief die een vers justje (schrijf je dat zo?) voor me uitperst, een schaaltje met dropjes voor me neerzet en mijn favoriete serie aanzet. Goed, je zou dus kunnen zeggen dat ik me zo beroerd voel als een vent.

“Nee, ik ben zieker dan jij!”

Helaas wordt er geen verse jus voor me uitgeperst en wordt er geen dekentje over me heen gedrapeerd. Manlief heeft verdorie zelf griep! Dat betekent dus een continue strijd over wie zich het belabberdst voelt (waar je dus eigenlijk niet de kracht voor hebt). Als je toch nog een keer verkondigt hoeveel pijn je lichaam doet, krijg je steevast het antwoord: “Ja dat heb ik ook, schat, ik weet hoe het voelt.” Versgeperst justje? Goed, één ding is zeker. We moeten beter worden, en snel. En omdat wij geëmancipeerde vrouwen ook heel prima voor onszelf kunnen zorgen, heb ik het heft in eigen hand genomen en ben ik op zoek gegaan naar de beste tips om mezelf snel weer kiplekker te voelen. Ik moest hierbij even denken aan toen ik een jaar of 16 was. In die tijd gaven we bij een fikse keelontsteking niet op, dan gingen we tóch stappen. We namen dan gewoon een paar (extra) dropshots, want “dat doodt de bacteriën”. Het bleek de volgende dag toch niet altijd zo’n goed idee. Goed, hier dan echt mijn tips.

Tips

 1. Boost tegen verkoudheidMaak een wonderdrankje van heet water, citroensap, honing en gember. Een superboost!
 2. Suiker is natuurlijk niet zo gezond, maar je hebt nu wel een excuus om een paar lekkere dropjes te nemen. Ze verzachten de keel immers.
 3. Wanneer ik me niet top voel zweer ik altijd bij Echinaforce. Dit zijn plantaardige druppeltje die je weerstand opkrikken.
 4. Heel cliché, maar wat altijd helpt is veel slaap! Je lichaam heeft rust nodig om te kunnen herstellen.
 5. Leg ‘s nachts een extra kussen onder je hoofd zodat je iets meer rechtop ligt. Zo verstopt je neus iets minder.
 6. Een stoombad met tijm of eucalyptus helpt je weer wat vrijer te ademen.
 7. Men zegt dat knoflook je helpt om sneller beter te worden. Wees er dus niet zuinig mee! Je proeft het toch niet en als je thuis blijft hebben je collega’s er ook geen last van.
 8. Drink veel water zodat je lichaam gehydrateerd blijft. Zo is je lichaam in staat overtollig slijm af te voeren.
 9. Neem als je trek hebt een kopje kippenbouillon. Dit werkt ontstekingsremmend.
 10. Eet fruit waar veel vitamine C inzit. Vitamine C vind je in kiwi’s, aardbeien, mango’s en zwarte bessen. Eet liever even geen citrusvruchten zoals sinaasappels. Die irriteren en verslijmen je lichtwegen juist. (Die verse jus was dus toch niet eens een goed idee).

Maar bovenal, laat je lekker verzorgen. Sterkte!

5 reacties

 1. Marca van den Broek

  Als ik verkoudheid op voel komen neem ik altijd meteen een grote dosis Vitamine C. Als ik er op tijd bij ben helpt dat bijna altijd. Ik slik dan per dag zo tussen de 3.000 en 4.000 mg, daar kun je met fruit niet tegenop 😉

  Beantwoorden
 2. Yvonne Schoolderman

  Heb je punt 8 en 9 ook van het internet geplukt? De eerste zin bij elk punt: nix mis mee. De tweede zin lijken mij bij zowel 8 en 9 niet erg aannemelijk, eerder onwaarschijnlijk.

  Verder een fijn blog! Hopelijk is die verkoudheid bij jullie allebei weer op zijn retour.
  En je weet het hè…'s avonds een vent, 's morgens een vent. Voor het geval je toch vanavond wilt gaan stappen 😉

  Beantwoorden
 3. Anne-Marie van Oers

  Er is wel een wondermiddel waar ik al twee herfst-winters mee doorkom. Juist voor verstopte neus, daardoor slecht slapen en droge keel de gouden tip: de Rhinohorn. Het is een speciaal gevormd ‘trechtertuutje’ dat je gewoon vult met lekker warm water en een schepje normaal keukenzout. Er zit maatschepje bij, want de verhouding moet precies goed zijn. Vervolgens zet je het tuutje eerst rechts en daarna links op je neusgaten en spoel je je holtes. Heel comfortabel, veel prettiger dan neusspray of stomen. En het effect is geweldig: je hebt weer lucht! Heel natuurlijk, iedere avond even doen. Slaap lekker.

  Beantwoorden
 4. Anne-Marie van Oers

  Zo’n Rhinohorn kost ongeveer 12 euro en is bij apotheek of via Internet te bestellen. Gewoon even googlen. Yogaprosess.com heeft een goede foto en gebruiksaanwijzing online staan. Succes.
  En ik weet dat het bijna te mooi klinkt om waar te zijn. Pas als je het zelf probeert, merk je hoe fijn en effectief dit ding is. Echt een aanrader.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.