Het lijkt mij niet heel smakelijk, maar insecten zouden zomaar het nieuwe vlees kunnen zijn. Insecten marcheren op als fruitvliegjes om een glas wijn. Iedereen gaat anders met eten om. Verdient dat respect? 

Eten is momenteel een hot item. Iedereen is met eten bezig. De een eet lekker en (on)verantwoord, de ander cuts carbs. Iemand anders eet ineens geen suiker meer en weer een ander is vegetariër geworden. Maar wat is nou echt goed? Waar kun je met een gerust hart van genieten en wat kun je beter in de supermarkt laten liggen? Dat is lastig. Want op iedere verpakking staat een geheimtaal die geen normaal mens begrijpt. Tenzij je met een boekwerk vol afkortingen en E-nummers elke verpakking in de supermarkt naleest. Maar dan ben je de hele zaterdag bezig, believe me; dat is niet leuk. Ik heb het geprobeerd.

Welvaartsziekte

Veel mensen zijn tegenwoordig “aan de zwaardere kant”. En ja, ik ben daar een van, dus ik mag zeggen wat ik wil over onze vollere medemens, zonder dat ik daar iets slechts mee bedoel. Want Big girls zijn immers beautiful? With curves in all the right places? Maar het is wel een westers welvaartsdingetje, hoor. We klagen allemaal dat we geen cent te makken hebben, maar ondertussen kunnen we ons best nog volstouwen met wijn en kaasjes. Dus zo erg hebben we het helemaal niet. En als het aan het einde van de maand wel super krap is, dan trekken we de riem toch wat aan en houden we het bij normale eetmomenten zonder die chocoladereep als tussendoortje?

Insecten als vleesvervanger

Steeds vaker hoor ik voorbij komen dat insecten wel eens de nieuwe standaard zouden kunnen worden. De grote gele supermarkt met die hinderlijke reclame: HALLO …. zou ze komend jaar al in de schappen hebben liggen. Op locaties in Groningen en Haren zijn ze nu zelfs al te koop. Ik vind het een heel goed initiatief tegen de bio-industrie, maar ook tegen de opkomende voedselschaarste. Persoonlijk moet ik nog een beetje aan het idee wennen: “wil je sprinkhanen of buffalowormen bij de wijn?” klinkt voor mij als een vraag uit Thailand. Van een serveerster. In een niet zo proper restaurant. Maar sprinkhanen op tafel in Nederland? Ik bedank nog even. Puur het idee beangstigt mij. Ik hoorde namelijk van avonturiers dat ze best te nassen zijn.

Doe maar normaal

… dan doe je al gek genoeg. En zo is het ook. Je hoeft heus niet ineens suikers te mijden of koolhydraten. Nee, je kunt ‘gewoon’ eten en ook gezond zijn en aan je figuur werken. Drie verantwoorde maaltijden op een dag en 3 gezonde tussendoortjes om de spijsvertering op gang te houden. En met zo nu een dan een beetje beweging in de sportschool of op straat kom je er wel. Mits je jezelf natuurlijk niet volgiet met frisdrank. Ik hoorde namelijk vandaag weer dat wanneer je (veel) cafeïne nuttigt, je hartslag omhoog gaat en je lichaam denkt dat je aan het sporten bent. En wat doet je lichaam wanneer je sport? Juist, je vet opslaan. Je kunt dus niet cola, koffie of energiedrank blijven drinken en verwachten dat je een slank dennetje wordt. Dat zit er helaas niet in. Thee, water en vers sap zou wel eens veel beter kunnen zijn. Ik ga vanaf maandag die slechte drankjes in de supermarkt laten staan en kijken of het wat oplevert. Zullen we samen een poging wagen?

2 reacties

  1. Insecten Eter

    Het is onvermijdelijk dat we wereldwijd aan de ‘fruit de terre’ gaan, Insecten eten is duurzaam!

    Lees meer op http://www.duurzaaminsecteneten.nl ook voor lekkere insecten recepten.

    Insecten eten is nog lekker ook… Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes 😉

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.