Ooit verstopte ik een zak met Sinterklaascadeautjes op zolder. Een zolder waar nooit iemand kwam. Behalve een vriendje dat rond Sinterklaastijd kwam spelen en dus een spannende ontdekking deed. En daarmee een aanslag op mijn creatieve brein pleegde om dit mysterie op te lossen.

Terwijl de moeder van het vriendje de jongens afleidde, haalde ik de zak van zolder en gaf deze aan een toevallig aanwezige buurman mee. Ik verzon een verhaal dat de Pieten de zak waarschijnlijk al op zolder hadden klaar gezet, omdat ze het anders op 5 december te druk zouden hebben. De jongens zijn later nog een keer gaan kijken, maar de zak was weg. Groot was de opluchting toen bleek dat Sinterklaas op Pakjesavond toch niet ons huis stilletjes voorbij was gereden.

Lastige pop-ups

Aan dit voorval moest ik denken toen ik op de website van voetbalclub Ajax een pyjama voor mijn jongste zoon had besteld. Ik houd ervan om rond Sinterklaastijd zoveel mogelijk cadeautjes online te bestellen, dat bespaart enorm veel tijd met shoppen. Maar op veel van de websites die ik daarna bekeek, kreeg ik die pyjama als pop-up te zien. Daar baalde ik behoorlijk van.

Geen toeval

Niet alleen omdat ik een hekel heb aan al die pop-ups, maar ook omdat mijn zoon regelmatig op mijn laptop zit. Ik weet niet hoe vaak hij zijn potentiële Sinterklaascadeau voorbij heeft zien komen, maar ik kan mij niet voorstellen dat hij nog denkt dat het toeval is. Ik vrees dat hij inmiddels dondersgoed weet wat hij vrijdag in de zak aantreft. Uit een vorm van beleefdheid houdt hij waarschijnlijk zijn mond.

Digitale verlanglijstjes

Nu geloven onze kinderen allang niet meer in Sinterklaas. Maar ik vind het jammer als er geen verrassingen meer in de zak zitten. De jongens hebben niet zo heel veel wensen en de paar die ze op hun digitale verlanglijstjes hebben staan, krijgen ze toch wel. Dus is het aan moeders om elk jaar weer een paar leuke, en soms ook nuttige, pakjes te verzinnen, die bij tieners in de smaak vallen. Die zie ik dan liever niet elke keer als pop-up op een website verschijnen.

AdBlock

Inmiddels heeft de oudste Adblock op de laptop gezet, zodat advertenties worden geblokkeerd en ik online rustig verder kan winkelen. En ach, dat heerlijk avondje wordt toch wel gezellig. Het draait immers allang niet meer om de cadeautjes. Met rijmpjes, wat gekkigheid en vooral ook tapas op tafel, wordt de zak met pakjes steeds minder belangrijk. Wat is jouw favoriete manier van Sinterklaas vieren?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.