Maandag 19 januari is de meest depressieve dag van dit jaar. Geen fijn vooruitzicht, maar geen paniek! Vanaf nu gaan we het helemaal anders doen.

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht de naam Blue Monday – ook wel Deprimaandag – in 2005. Aan de hand van verschillende invloeden berekende hij dat de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar is. Denk hierbij aan het weer, de feestdagen die ver achter je liggen en goede voornemens die je heb laten varen. Maar ook aan de vakantie die lichtjaren van je verwijderd lijkt en de eerste dag van de nieuwe werkweek.

PR-stunt?

Ik ben nogal sceptisch over Blue Monday. Want eigenlijk is deze maandag een doodnormale dag, maar met een speciale naam. Dankzij die naam kunnen we er van alles aan hangen. Let bijvoorbeeld eens op de nieuwsbrieven die je krijgt van bedrijven die inspelen op dit marktmoment. Want dat is het.

Is Blue Monday echt wetenschappelijk onderbouwd? Verschillende complottheorieën doen de ronde. Zo zou Arnall de formule hebben gemaakt voor geld, in opdracht van een reisbureau. Toen hij de formule onthulde, zou hij zelfs mensen hebben geadviseerd een vakantie te boeken. Want daar fleur je lekker van op.

In 2006 maakte de Britse arts Ben Goldrace in The Guardian gehakt van Arnalls Blue Monday-formule. Ook Arnalls formules voor het perfecte weekendje weg en de meest gelukkige dag van het jaar moesten eraan geloven. Volgens Goldrace werkte Arnall in opdracht van PR-bureaus en verbindt hij zijn naam aan idiote formules voor het geld. Ondanks alle speculaties houden de media Blue Monday in stand. En daardoor is het voor veel mensen de waarheid.

Nog nooit zo moe geweest

Als iemand je tien jaar lang vertelt dat de derde maandag van januari de meest depressieve dag van het jaar is, wordt die dag dat vanzelf. Op 19 januari gaat je wekker. Je blijft nog even in bed om Nu.nl te checken en social media door te scrollen. Je kunt er niet omheen; overal lees je dat het Blue Monday is. En ja, je bent inderdaad extreem moe vandaag. Eigenlijk ben je nog nooit zo moe geweest.

Je stapt uit bed en kijkt naar buiten. Regen. Natuurlijk. Onderweg naar je werk sta je in de file, of heeft je trein vertraging. In de Metro lees je nog eens dat het Blue Monday is. Staand uiteraard, want de trein is overvol. Op het station is het zo’n chaos dat je je bus mist. Neerslachtig kom je aan op je werk. Omdat je collega ziek is, moet je al zijn vuile werk opknappen. En tot overmaat van ramp overlijdt de koffieautomaat juist vandaag. Is het al vijf uur?

De nieuwsbrieven stromen je inbox binnen. Het is Blue Monday, dus waarom niet iets kopen om blij van te worden? Terwijl je daar eigenlijk geen budget meer voor hebt deze maand. Eindelijk is de werkdag voorbij. Je moet nog boodschappen doen – en je hebt nu al zo’n honger. Bijna alle schappen zijn leeg. Nee, er wordt niet meer bijgevuld vandaag. Bij de kassa’s staan bizar lange rijen. En je moet voor de zoveelste keer een plastic tas kopen, omdat je bent vergeten de oude mee te nemen.

Het regent nog steeds, of alweer. Kletsnat en doodmoe kom je thuis. Je kunt gaan koken, maar pas nadat je de pan van gisteren hebt afgewassen. Na het eten kun je nog twee uurtjes programma’s kijken die je niet interesseren, voor je weer naar bed moet. Ja, overduidelijk de meest deprimerende dag van het jaar.

 http://www.cutestpaw.com/tag/alpacas/

Bron: cutestpaw.com/tags/alpacas

Kijk om je heen!

Maar het kan anders, kijk om je heen! Je wekker gaat niet zonder reden. Je hebt een baan! En eigenlijk niet eens zo’n slechte. Onderweg naar je werk sta je in de file, dus je zet de radio op volume ‘meeschreeuwen’ en geniet nog even van je eigen wereldje. En als je trein vertraging heeft, kun je nog iets langer naar buiten kijken. Zo kom je erachter dat er in Nederland mensen zijn die alpaca’s in de wei hebben staan. Ik weet niet of je weleens een alpaca hebt gezien, maar daar word je echt wel vrolijk van. Bij deze, geen dank!

Misschien heb je (nog) geen baan. Dan kun je heerlijk snoozen ‘s ochtends, voordat je een rondje gaat hardlopen. Daarna speur je het internet af, op zoek naar je perfecte baan. Want je weet: die komt vanzelf! Nu eerst volop gebruikmaken van al die vrije tijd. Weer eens op bezoek bij oma, of die spannende serie afkijken. In je heerlijk warme onesie natuurlijk.

Hand erop

Natuurlijk zijn niet al je dagen even leuk en positief. We hebben allemaal baaldagen, tegenslagen en teleurstellingen. Maar het gaat te ver daar een dag voor in te plannen. Zullen we gewoon met z’n allen afspreken dat we niet meedoen aan deze depressieve maandag? Laten we juist deze dag heel bewust zijn van alle mooie dingen in ons leven. En doe eens gek; ga lekker uit eten op maandag! Of haal een patatje, ook al mag dat niet volgens je dieet. Ga lekker in bad of gezellig met vriendinnen een wijntje drinken. Why not!? We gaan, met z’n allen, deze zogenaamd deprimerende dag omzetten in Geweldige Maandag. Oké? Hand er op?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.