Nu alle goede voornemens in de picture zijn, klinkt ‘slank door een pilletje’ wel heel aantrekkelijk. Maar in hoeverre is het ook echt de waarheid en zal het de ‘afslank voornemens’ helpen?

We willen het (bijna) allemaal geloven. Een magisch pilletje die op wonderbaarlijke wijze al het overtollige vet laat verdwijnen. Hoe heerlijk zal het zijn als er geen sportschool of aangepast voedingsschema aan te pas hoeft te komen om op gewicht te blijven. Los van het feit dat regelmatig sporten en gezond eten gewoon goed voor je zijn en het ook leuk kan zijn, klinkt zo’n wonderpil toch aantrekkelijk als je een maatje kleiner wilt zonder er moeite voor te moeten doen. Er zijn al duizenden soortgelijke middelen op de markt met nog steeds geen harde bewijzen dat het werkt. Of misschien wel dat het ‘werkt’, maar niet dat het ook gezond is voor je lichaam. Maar de onderzoekers blijven het proberen en maken weer iets nieuws wat ‘echt’ zou werken. Nieuw: de ‘Feel Full’ dieet pil.

De ‘Feel Full’ dieet pil

In december 2014 kwamen onderzoekers weer met een nieuwe claim: de ‘Feel Full’ dieet pil. Ze beweren dat deze pil je een vol gevoel geeft waardoor je geen vet voedsel gaat eten dat je dik maakt. Er is een studie gepubliceerd door wetenschappers van het Imperial College in Londen waarin ze beweren dat je het ‘volle gevoel’ in ons lichaam kunt manipuleren.

De studie

Er werd een onderzoek uitgevoerd met twee groepen mensen. De ene groep kreeg de chemische stof inuline-propionaat toegediend en de andere groep kreeg enkel inuline. Deze laatste groep betreft dus de controle groep. De groep met de nieuwe verbinding inuline-propionaat verbruikte 14% minder voedsel dan de andere groep. De uitkomst van dit onderzoek leidde tot een vervolgonderzoek. De vervolgstudie werd uitgevoerd op 60 volwassenen met overgewicht. Het supplement met inuline-propinaat werd bij de participanten toegediend. Maar liefst 49 volwassenen waren na de studie afgevallen en slechts 1 participant had zichtbare gewichtstoename.

Het wonderstofje propionaat

Propionaat zou dus het wonderstofje zijn in de dieet pil. Maar wat doet dat ‘geweldige’ stofje propionaat nou eigenlijk? Inuline is een voedingsvezel dat in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt, zoals in bananen, asperges, knoflook en uien. Propionaat is een natuurlijke vetzuur dat aan wordt gemaakt nadat een persoon een product eet waar inuline in zit. Door het propionaat aan te vullen, kregen de deelnemers een vol gevoel. Je kunt het aangevulde propionaat vergelijken met een extra 100 gram vezels op een dag. De conclusie die er getrokken werd is: extra vezels betekenen dat je een voller gevoel hebt. Dit hielp de participanten om gewicht te verliezen.

Nog een voordeel?

Gelukkig ben ik niet de enige die de ‘feel full’ dieet pil in twijfel trekt. De onderzoekers zelf zijn er ook nog niet zeker van of de dieetpillen de toekomst zijn voor het gewichtsverlies. Maar toch verwachten zij deze dieet pil over twee jaar op de markt te hebben. Volgens hen zou de pil namelijk ook kunnen leiden tot versterkte darmbacteriën die efficiënter de slechte voedingsstoffen uit ons huidige voedsel afbreken. In dat geval kan de pil volgens wetenschappers ervoor zorgen dat mensen geen andere minder voedzame diëten meer hoeven te volgen die meer kwaad doen dan goed.

Een droom die uitkomt?

De conclusie die ik uit dit stuk haalde toen ik het las was: meer vezels. Dat lijkt de clue van het verhaal te zijn. Iets wat eigenlijk al heel lang verteld wordt: vezels & eiwitten geven je een vol gevoel. En daar heb je geen pilletje voor nodig. Er zijn zat producten die vol vezels zitten. Dit pilletje zorgt er eigenlijk (volgens mij) alleen maar voor dat je de vezels zelf niet meer hoeft te consumeren. Is dat dan echt een droom die uitkomt? Ik ben niet overtuigd. Jullie? Bovendien, heb ik er niks op tegen om zelf te sporten en gezond te eten.

Bron: business2community.com

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.