Ruzies komen voor in iedere gezonde relatie. Maar daar wordt het leven natuurlijk niet leuker op. Soms lijkt het zelfs alsof je niets anders doet. Dat is vaak omdat bij één ruzie alle oude koeien weer uit de sloot komen. Daarom tien tips om ruzies op te lossen – voorgoed.

Zeg nooit nooit

Begin je zinnen niet met ‘jij doet altijd’ of ‘jij doet nooit’. Vermijd woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’ maar gewoon altijd. Ze zijn zelden realistisch en zorgen daardoor alleen maar voor een wedstrijdje welles-nietes.

Keep your cool

Oei, dit is een moeilijke, dames! Tijdens ruzies loop je over van de emoties en dan kun je dingen zeggen waar je spijt van krijgt. Soms is het dan goed even een momentje voor jezelf te nemen. Natuurlijk moet je niet zonder iets te zeggen de deur uit lopen; geef het gewoon aan en trek je dan terug.

There should be no yelling in the house unless there’s a fire

Serieus. Relax! De buren hoeven niet mee te genieten.

Blijf on-topic

ruzie

Door Esther Lilyrose

Het voelt altijd vervelend de schuld te krijgen, maar het helpt niet als je er dan een lijstje met fouten van je partner bij pakt. Dan duurt een ruzie honderd keer langer en moet je nog langer wachten op de goedmaakseks. Nergens voor nodig!

Praat het uit

Altijd. Laat nooit iets hangen. Alles wat je onopgelost laat, komt in een volgende ruzie terug. En dan duren de volgende ruzies steeds een beetje langer. Uiteindelijk krijg je dan het gevoel dat je alleen nog maar ruzie maakt.

Als je kinderen hebt, is het belangrijk dat zij ook zien dat je het weer goedmaakt. Ruzie maken doe je al gauw waar ze bij zijn, maar de ruzie uitpraten doe je achter gesloten deuren. Het is belangrijk dat je kind ook leert hoe je het weer goed maakt.

Ga slapen

Mensen zeggen weleens dat je nooit boos moet gaan slapen. Mijn man en ik hebben de regel dat we na elf uur ‘s avonds geen ruzie meer maken. Na die tijd zijn we allebei vaak te moe om iets uit te praten. Als we dat dan proberen, slapen we om drie uur nog niet. Ik vind het moeilijk te slapen als ik ruzie heb, maar soms is het beter allebei even uit te rusten en het de volgende dag, uitgerust, uit te praten.

Wees eerlijk

Je bent gauw geneigd je eigen onschuld koste wat het kost te verdedigen. Maar probeer niet alleen te wijzen naar je partner. Kijk ook eens in de spiegel. Is het echt zo gek dat je partner zo uit zijn of haar slof schiet?

Zeg sorry

source: laparapa on deviantart

Bron: Laparapa op deviantart

Dames, even opletten. Ik hoor vaak de klacht van mannen dat ze altijd hun excuses moeten aanbieden, omdat vrouwen zó hysterisch in de aanval schieten, dat ze geen andere optie zien. Sommige vrouwen halen alle fouten van de laatste drie jaar erbij en herleven ze net zo lang tot manlief niet anders weet dan dat hij de grootste klootzak van de wereld is. Misschien vind je dat ook op zo’n moment, maar het is niet helemaal waar. Niets zo ontwapenend als iemand die zijn ongelijk toegeeft. 

Zeg oprécht sorry

“Sorry hoor” en “sorry, maar…” tellen niet. Dat zijn geen gemeende excuses.

Move on

Gooi alles eruit wat je kwijt wilt, praat het uit, en laat het daarna rusten. Haal dit spook niet wéér uit de kast bij een volgende ruzie. Het komt heus wel weer goed met dat deukje in je ego. En laten we eerlijk zijn: Niemand is perfect. En jij heet echt niet Niemand – en je partner ook niet.

Zo, en dan nu: opzij met de ego’s en op naar de goedmaakseks!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.