Je hebt Blue Monday overleefd, maar je voornemens en doelen hangen inmiddels aan een dun draadje. Kun je ze wel realiseren? Is het niet onzinnig ze na te streven?

Dit zijn heel normale twijfels, want de meeste veranderingen en beslissingen gaan gepaard met angst. In hun reacties op mijn vorige blog – over hoe je je dromen kunt verwezenlijken – vroegen vrienden mij het volgende:

1. Wat als je had gefaald?

2. Vind je het niet een beetje egoïstisch zo in je eigen droom op te gaan?

Mijn eerste reactie was: goede feedback, gelijk hebben ze (deels) en ik zie zelfs een connectie tussen het eerste en het tweede punt! Ik tackelde deze vragen als volgt.

Falen = feedback

innovatieFalen is eigenlijk een heel subjectief begrip. Het hangt namelijk nauw samen met je definitie van succes. Uitvinder Thomas Edison deed een bekende uitspraak in dit kader: “I didn’t fail. I just found 2.000 ways not to make a lightbulb; I only needed to find one way to make it work.” Met andere woorden, voor hem waren 2.000 mislukte pogingen een gloeilamp te laten werken slechts feedback. Natuurlijk had hij pas succes toen de gloeilamp ook echt werkte. Maar zeg nu zelf: het is minder ontmoedigend die 2.000 pogingen als feedback te beschouwen dan als falen.

Mijn droom om naar Australië te gaan, die ik beschreef in mijn vorige blog, was succesvol toen ik bij de bruiloft van mijn vriendin kon zijn. Natuurlijk streefde ik ernaar mijn mooie jurk en dure pumps aan te hebben, maar zelfs in een hobbezak was het een succes geweest. Bovendien, als het mij – om welke reden dan ook – niet gelukt was op die bruiloft te belanden, had ik er alsnog een blog over kunnen schrijven.

Dromen = geven

Dan de tweede vraag; is het egoïstisch op te gaan in je eigen dromen? Een droom is pas egoïstisch wanneer je doel ten koste gaat van anderen. Zodra het onderdeel van je droom is andere mensen te helpen, is er dus niks egoïstisch aan je droom. Dit helpen kan overigens heel simpel; door andere mensen te inspireren bijvoorbeeld. Wanneer het je droom was saxofoon te kunnen spelen en dat lukt, kan dat je omgeving inspireren.

Volgens de Amerikaanse hoogleraar Psychologie Adam Grant boek je meer succes door anderen te helpen. In ‘Geven en Nemen‘ beschrijft hij hoe de bereidheid elkaar te helpen teams en organisaties effectiever en succesvoller maakt. Zo wierven callcentermedewerkers 171 procent meer fondsen nadat ze mensen hadden gesproken die van hun fondsenwerving profiteerden. Puur doordat de medewerkers kennis hadden gemaakt met mensen die baat hadden bij hun werk, werkten ze harder en efficiënter.

Je levensdoel = anderen

In zijn TEDx talk vertelt een andere Adam (Leipzig) dat de meeste succesvolle ondernemers outward facing zijn. Op andere mensen gericht dus, in plaats van uitsluitend op zichzelf. Daarom stelt Leipzig maar twee vragen over jezelf en drie over de mensen die jij helpt, als hij in vijf minuten jouw levensdoel wil bepalen:

Wie ben je?
Wat doe je?
Voor wie doe je dit?
Wat willen zij of hebben ze nodig?
Hoe voelen ze zich als resultaat?

In deze video vertelt Leipzig hier meer over:

De connectie

Hoe bescheiden je definitie van succes ook is, de angst om te falen hoort erbij. Wat als het niet lukt? En vooral: wat zullen anderen van mij denken als ik faal? Hoewel ik vind dat je jouw leven niet moet laten bepalen door wat andere mensen zeggen en denken, zie ik ook een voordeel van deze (faal-)angst. Die laat je namelijk extra je best doen je droom te verwezenlijken. Vervolgens help je daar weer andere mensen mee. Daarmee is het eerste punt (wat als je faalt) met het tweede (de mate van egoïsme van een droom) verbonden en ontstaat een win-winsituatie!

Hoe zit het met jouw droom en/of levensdoel? Voor wie doe jij het en in hoeverre ben je bang om te falen?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.