Het gebeurt op totaal verschillende en ook onverwachte momenten. Dat ik word overvallen door emotie als ik muziek hoor. Herken jij dat ook?

Nu hoop ik niet dat je mij in verbeelding ziet instorten of juist helemaal uit mijn dak ziet gaan. Zo heftig is het nu ook weer niet. Muziek raakt mij soms enorm. Zowel met een lach als met een traan. Helemaal als een kind haar brengt.

Tranen zijn fijn

Soms vind ik het zelfs fijn als ik tranen in mijn ogen krijg door muziek. Ooit zei ik dat ‘ergens onderweg mijn tranen zijn opgedroogd’. Als muziek mij dan zo raakt dat ik er ‘vol van schiet’, helpt het mij soms indirect ander verdriet te uiten. Klinkt allemaal nogal zweverig… terwijl ik over het algemeen nogal nuchter in het leven sta. Het is wel wat muziek met mij en misschien ook met jou kan doen.

Luisteren en kijken

Wat ik zelf bijzonder vind: hetzelfde genre muziek kun je de ene keer als mooi en de andere keer als vreselijk ervaren. Door de tekst van een liedje of door de ondersteunende muziek. Of een combinatie. Klassieke muziek waardeer ik vooral als je de musici (met name een heel orkest) ziet musiceren. Vreemd eigenlijk. Muziek is toch vooral om te luisteren, niet om naar te kijken?!

Echte smartlap

Een goed voorbeeld is een nummer van André Hazes (‘wie is dat?’, vraagt onze elfjarige zoon), ‘De Vlieger’. Een overduidelijke smartlap, voor sommige mensen tenenkrommend. Toch zijn er momenten dat ik dit nummer luidkeels meebrul, met tranen in mijn ogen. Dit nummer roept dan een heel persoonlijke emotie (en herinnering) op.

Hardop mee blèren

Onlangs gebeurde juist het tegenovergestelde. Ik hoorde ‘I’m an Albatraoz’ van AronChupa. Volume vol open en het nummer op repeat. Er zit een heerlijke beat in, boxen en ramen trilden gezellig mee. En ik? Ik werd er megavrolijk van. Ondanks het grijze, saaie weer. De tekst van dit nummer is grappig, maar er klinken ook grove woorden. Die probeer ik te negeren, dus ik blèr niet alles hardop mee. Wat natuurlijk onmogelijk is…

Ultieme muziekbeleving

En dan de ultieme muziekbeleving. Zoonlief die, zichzelf begeleidend op keyboard, ‘Clocks‘ van Coldplay zong tijdens een liveoptreden. Nou…toen kon je mij dus bijna wegdragen. Natuurlijk was ik de trotse moeder en vreselijk bevooroordeeld, maar de complimenten kwamen van alle richtingen. Het hele optreden ontroerde mij enorm.

Onderzoek muziek en emotie

De afgelopen decennia verscheen veel onderzoek naar muziek en emotie. De Australische muziekpsycholoog Emery Schubert ontwikkelde in 2004 zelfs een wiskundige formule. Helaas bleek de formule maar beperkt toepasbaar. Citaat van Schubert: “Onze emotionele reactie op muziek is heel complex en heeft te maken met hetgeen we tijdens het luisteren inbrengen, bijvoorbeeld onze herinneringen, verwachtingen en conditie.” Muziek en emotie blijken niet makkelijk uit te leggen of te verklaren. Muziek moet je vooral voelen en beleven.

Muziek en de aanslagen

Niet alleen muziek luisteren, maar ook muziek componeren helpt om emoties te uiten. Zo bracht Thomas Berge onlangs een nummer uit naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Het maakt mij nieuwsgierig: bij welk nummer of muziekmoment kreeg jij de laatste weken de tranen in je ogen of werd je juist vrolijker? Laat het weten in een reactie onder dit blog!

Bronnen

scientas.nl.

vimeo

4 reacties

 1. Rowdy Groothedde

  Ik als groot André Hazes fan begrijpt precies wat je bedoeld. Het grappige is dat (bijna) elk liedje van Hazes je wel doet denken aan een herinnering van jezelf.

  Leuk artikel! 🙂

  Beantwoorden
  • Yvonne

   Dank je Rowdy. Ben zelf eerlijk gezegd geen grote Hazesfan. Maar dit specifieke nummer is voor mij wel een tranentrekker en om mee te blèren. Echte smartlap dus 😉

   Beantwoorden
 2. Lieke du Bois

  Erg herkenbaar en geweldig beschreven! Vooral dat optreden van je zoon is zo grappig herkenbaar met zelf een dochter op muziekles en één keer in het jaar een voorspeelavond. Moeders moet zich daar altijd even op voorbereiden zodat dochterlief zich niet kapot gaat schamen voor haar.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.