We kennen allemaal wel de Dela-reclames van de zoon die zijn vader ‘spontaan’ toespreekt of de leerling die zijn leraar bedankt. Dela lanceerde deze campagne onder het motto: ‘Waarom wachten met iets moois zeggen, als het ook vandaag kan.’

Jong versus oud

Deze commercials zijn geïnspireerd op de gedachten en gevoelens die mensen uitspreken bij een uitvaart. Wat mij in die afleveringen opvalt, is dat een jongere zich tot een oudere richt. Die laatste staat immers dichter bij de dood. Maar waarom zouden we niet hetzelfde doen bij leeftijdsgenoten? Bij vrienden bijvoorbeeld.

Wat is vriendschap?

Zijn alle mensen die je kent ook vrienden? Ik heb in mijn omgeving rondgevraagd wat vriendschap voor hen betekent. De kern uit die antwoorden kwam neer op:

  • Wederzijdse genegenheid
  • De ander iets gunnen
  • Elkaar – zonder woorden – begrijpen
  • Loyaliteit
  • Het delen van een passie

Van goede vrienden heb je er meestal maar één. Een vriend die je dag en nacht kunt bellen als je in nood bent bijvoorbeeld. Een vriendschap waarvoor de tegeltjeswijsheid ‘Een goede vriend komt altijd te laat en nooit te vroeg’ geldt.

Contactencirkel

ContactencirkelVan jongs af aan bouw je vriendschappen op die al dan niet voortduren tijdens je volwassen leven. Misschien heb je een vriend die je al sinds de lagere school kent? Via de middelbare school misschien of anders je sportclub?

Breng eens in kaart welke mensen jij kent en wie het dichtst bij je staan. Neem een groot vel papier en teken daarop vijf cirkels waarop jij (IK) in het midden staat (zie voorbeeld hiernaast). De mensen die het dichtst bij je staan, zet je in de binnenste cirkels en de mensen die verder weg staan, daarbuiten.

Hoe zeg je het?

Vervolgens bedenk je per vriend hoe je hem/haar wilt zeggen hoe je je vriendschap ziet. De een vertel je bijvoorbeeld tijdens een etentje wat vriendschap voor je betekent en de ander bel je. Ikzelf koos voor een handgeschreven brief doordat ik tijdens het opruimen van een kast een doos met gekleurd briefpapier en bijbehorende enveloppen tegenkwam. Daar stond ik een tijdje mee in mijn handen en ik vroeg me af of ik het zou bewaren of weggooien? Omdat ik het niet wist, heb ik het opzij gelegd totdat ik ‘s avonds een ingeving kreeg: waarom zou ik mijn vrienden niet gewoon weer brieven schrijven? Dat deed ik vroeger immers ook.

Ik besloot dat het onderwerp ‘Wat betekent onze vriendschap voor mij?’ moest zijn. Het afgelopen jaar heb ik er vier geschreven.

Hoe mijn vrienden erop reageerden? Ze waren ontroerd, enthousiast, verrast en ook een beetje verlegen door mijn ontboezemingen. Aan de telefoon onthulden ze ook ineens wat ik voor hen beteken en daar sta je niet zo bij stil. Mijn vriendschappen zijn er dieper en vanzelfsprekender door geworden.

En? Weet jij al hoe je je vrienden wilt zeggen wat ze voor je betekenen?

2 reacties

  1. Esther

    Leuk! En mooi dat je die brieven bent gaan schrijven. Ik kreeg afgelopen kerst een kaartje van een vriendin van me, daarop had ze geschreven wat onze vriendschap voor haar betekent. Zo mooi om te lezen.

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.