Bijna dagelijks kom ik ze tegen: getalenteerde, bijzondere, intelligente, mooie vrouwen die – als je even onder de oppervlakte kijkt – ontzettend onzeker zijn. Onzeker over van alles, maar vooral over hun capaciteiten. 

Nergens voor nodig natuurlijk, maar dat kun je 1000 keer zeggen zonder dat het ook maar iets uithaalt. Hoe het komt dat veel vrouwen zo onzeker zijn? Ik weet het niet en ik vind het eerlijk gezegd ook niet zo heel interessant. Opvoeding zal een rol spelen, de maatschappij ongetwijfeld ook en uit onderzoek blijkt keer op keer dat betrokken vaders ontzettend belangrijk zijn voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen bij hun dochters. Maar het is denk ik interessanter om te weten hoe je ervan afkomt. Want zo leuk is het niet, dat gebrek aan zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen = geluk?

Let’s face it: als je zelfvertrouwen hebt, is het makkelijker om gelukkig te zijn, je goed te voelen over jezelf. Als je dingen durft, op jezelf durft te vertrouwen, sta je sterker in het leven. Bovendien, als je je positief voelt over jezelf kun je makkelijker de regie over je eigen leven nemen, je hebt meer veerkracht en meer kansen om je dromen waar te maken. Er valt dus een hoop winst te halen als je je onzekerheid weet te overwinnen.

Doen, doen en nog eens doen

Onzekerheid kan ervoor zorgen dat je het eng vindt om dingen te ondernemen. Als je met de gedachte ‘Wie zit er nou op mij te wachten’ rondloopt, is het moeilijk om in beweging te komen. Best logisch. Het vervelende is alleen, dat zelfvertrouwen pas echt groeit als je dingen doet, vooral de dingen die net buiten je comfortzone liggen. Die je dus een beetje eng of spannend vindt. Dat hoef je niet in hele grote stappen te doen, kleine stapjes kan ook en werken misschien op de lange duur zelfs beter. Je ervaart dan eerder dat je jezelf best kunt overwinnen en dat het dan ook nog eens goedkomt.

Anders denken

Als je dingen gaat doen en ervaart dat je meer in je mars hebt dan je misschien wel dacht, stoot je natuurlijk ook wel eens je neus,  ga je de mist in of maak je fouten. Helemaal niet erg! Tenminste, als je jezelf gunt om fouten te maken. Die maken we namelijk allemaal. Daarbij, fouten maken horen bij het proces, zonder fouten te maken kun je niks leren. Zie je fouten niet als bevestiging ‘dat je het toch niet kunt’, maar probeer er op een andere manier naar te kijken. Veel mensen zijn behoorlijk streng over hun eigen handelen en niet erg vergevingsgezind. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen die de mist ingaat. Die zet je toch ook niet bij de eerste de beste fout bij het grof vuil?

Je hersenen anders programmeren

Je hersenen zitten best gek in elkaar. Jouw gedrag en de ervaringen die je opdoet, leggen een soort paadjes aan in je hersenen, zodat je alles altijd op min of meer dezelfde manier doet. Dat voelt vertrouwd, het is de manier die je het beste kent en die het meest natuurlijk aanvoelt. Dat geldt ook voor zelfvertrouwen. Als jij jezelf ziet als onzeker, zul je je ook zo gedragen en dingen uit de weg gaan waarvan je denkt dat je ze niet kunt. Daarmee bevestig je je eigen onzekerheid. Gelukkig kun je ook andere paden aanleggen in je hersenen. Waardoor je op den duur ander gedrag aanleert en andere ervaringen opdoet. Je nieuwe gedrag en het gevoel dat daarbij hoort, worden in je hersenen als het ware verankerd. En op een gegeven moment kun je je misschien niet eens meer voorstellen dat je onzeker was.

Fake it till you make it

Hoe je dat doet? Deels door de dingen te doen die je een beetje spannend vindt, maar je kunt ook je zelfvertrouwen ‘faken’. Bijvoorbeeld door mensen een stevige handdruk te geven en in de ogen te kijken als je ze voor het eerst ontmoet. Door ‘dank je wel’ te zeggen als je een complimentje krijgt. Of door tegen jezelf te zeggen: ‘ik ben goed zoals ik ben!’ Want dat ben je!

Ik denk wel eens dat mannen wat makkelijker durven te bluffen. Dat brengt niet altijd iets goeds, maar ik denk ook wel eens dat vrouwen het wel wat meer zouden mogen doen. Gewoon volmondig ‘ja’ zeggen als iemand vraagt of je iets kunt. Ook al heb je het nog nooit gedaan. Jezelf in het diepe gooien. Wedden dat je gewoon kunt zwemmen?

Ik ben benieuwd: hoe is het met jouw zelfvertrouwen gesteld? Hoe ga je ermee om als je iets eng of moeilijk vindt? Heb je tips & tricks om over onzekerheid heen te komen? 

 

 

 

14 reacties

  • Marca van den Broek

   Dank Cecile! Interessant om te lezen, ik vind het wat ver gaan om het een 'syndroom' te noemen, maar feit is wel dat veel (te veel) vrouwen inderdaad bang zijn om door de mand te vallen. Jammer dat er in het boek weinig aandacht is voor oplossingen, want die zijn er natuurlijk wel degelijk. Of ben ik nu te optimistisch?

   Beantwoorden
   • Cecile Bol

    De oplossingen komen zeker wel aan bod in het boek, maar gewoon pas op het eind. En zelf vond ik het vooral wel waardevol om mij überhaupt te realiseren dat er zo'n gevoel ergens die in mij sluimert. Het bewustzijn is al de helft, denk ik.

 1. Anka

  Nee hoor Marca er zijn zeker oplossingen. Vrouwen zijn vaak heel perfectionistisch. Alles moet goed gaan anders falen ze. Maar dat houd geen mens vol. Ik ben ook jaren onzeker geweest en heb me er zoals jij al zegt vaak doorheen gebluft. Tot ik helemaal klaar was met dat onzekere gedoe. Als je zelf niet in je capaciteiten gelooft, waarom zou een ander dat dan doen? Kijk naar wat goed gaat en bouw daarop verder. Kinderen mogen ook eerst vallen voor ze kunnen lopen. En zo leren we nou eenmaal. Wie niet waagt wie niet wint. Dus moedig jezelf aan in plaats van jezelf af te kraken. Als je met liefde en humor naar jezelf kunt kijken, wordt het steeds makkelijker en leuker.

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek

   True! Overigens heb ik door dat beetje bluffen af en toe ook wel geleerd dat ik veel meer kan dan ik van tevoren misschien wel dacht 😉 En zeker kijken naar wat goed gaat! Dat is ook altijd mijn uitgangspunt bij coaching, dat versterken en dan komt de rest vanzelf!

   Beantwoorden
 2. Marsha

  Hoi Marca, boeiend onderwerp! Ik denk dat o.a. meespeelt hoe vrouwen worden gepresenteerd in reclame, muzievideo’s en media. De standaard die wordt getoond staat haaks op de norm, realiteit. Als je je daaraan spiegelt blijft je zelfbeeld onrealistisch.

  Maar misschien ook vervelende (repeterende) ervaringen kunnen je zelfbeeld ondermijnen.

  Ik denk dat je altijd een keuze hebt. Blijf je in die rol hangen (want die ken je, is vertrouwd) of kies je om er wat aan te doen. Zelfvertrouwen haal ik niet uit mijn uiterlijk, maar uit wat ik doe (of niet doe). Wat je zegt: durf eens uit je comfortzone te gaan en investeer in dingen waarin je lol hebt. Een sport, workshop, hobby, opleiding, goede literatuur of vrienden. Als je onderneemt waar je blij van wordt dan komt en groeit je zelfvertrouwen van zelf.

  Week jezelf los van onzekerheid, zet kleine stapjes en vasthouden…

  Beantwoorden
  • Cecile Bol

   Hai Marsha. Die beeldvorming in de cultuur is inderdaad erg belangrijk, dat komt ook in het boek F*ck die onzekerheid naar voren. Het is supermoeilijk om daarvan weg te blijven, omdat je zelf natuurlijk onderdeel bent van die cultuur. Niet vanaf dat je videoclips keek of reclame, maar vanaf dat je bent grootgebracht met roze, poppen en de boodschap dat meisjes rustiger en banger zijn dan jongens. Ik lees nu Jip & Janneke voor aan mijn eigen dochter en ik word er soms echt misselijk van, van de genderstereotypen in die verhaaltjes. Om maar iets te noemen.

   Beantwoorden
   • Marsha

    Hoi Cecile, grappig, ik lees ook Jip&Janneke voor aan mijn zoontje van 5. Je merkt inderdaad de oldskool tradities, ik neig naar er over heen lezen haha. Maar zie dat niet als een reden dat tot onzekerheid/zelfvertrouwen ondermijning kan leiden bij vrouwen. Of bedoel je dat anders?

    De tijdschriften (Viva, Flair en weet ik al wat meer) zijn eveneens overheersend in het bepalen van de norm: hoe het moet/niet moet, hoe het hoort, do's &dont's. Persoonlijk ben ik al 15 jaar geleden gestopt met dat soort tijdschriften te kopen/lezen vanwege de stuitende artikelen die erin staat (wat je wel/niet moet doen bij date bijv. of 'wat moet je doen als je gedumpt bent' en nog heel wat van dit soort onderwerpen. Het stuit mij voor de borst dat 1 of ander juffie met een erg eenzijdige kijk een artikel schrijft, met een herkenbaar onderwerp, dat vervolgens wordt gepubliceerd en voor alle NL vrouwen te lezen is. Als je maar genoeg van dit soort artikelen leest en je pakt dat op als "zo zal het wel zijn of moeten"dan kan dat flink je zelfvertrouwen ondermijnen als het niet werkt in real life.

    Als laatste wil ik nog toevoegen (goh dit onderwerp raakt me nogal merk ik haha) is dat soms vriendinnen/vrienden, hoe goed bedoelt ook, als zij je klankbord zijn tav bepaalde onzekerheden, zij met je meepraten (meehuilen met de wolven) i.p.v. zeggen hoe het ook anders kan of de vork simpelweg anders in de steel zit. Ik heb het vaak zien gebeuren "nee joh hij gaat je echt nog wel bellen, hij heeft het gewoon te druk" als een soort van valse troost terwijl de signalen te obvious zijn dat "he is just not that into you" en dit laatste wordt zelden gezegd, want we willen onze vriendin niet kwetsen op kort termijn, maar op lang termijn als iemand uiteindelijk zelf de conclusie trekt, had het leed stuk verkort of vermeden kunnen worden als je vrienden oprecht waren geweest.

    Maar inderdaad ook je opvoeding, kan bepalend zijn, en dat is moeilijk te herzien. Hoe dan ook, in jezelf investeren en de cherry picking of the goodies in life, kunnen bijdragen tot een zinvoller en gelukkiger leven, en ook meer zelfvertrouwen.

   • Cecile Bol

    Ha, het is niet zo dat je na J&J meteen doomed bent. Maar het is weer een klein drupje van velen. Je tweede alinea is een zelfde effect als de krabbenmand: vrouwen klitten graag op elkaar om in gezamenlijke harmonie te zijn. Uitschieters worden gecorrigeerd. Dat is overigens ook wel iets wat je deels aanleert door je opvoeding (deels ook gebrek aan testosteron).

 3. Marsha

  Hey Cecil,

  Goed punt! Vrouwen kunnen soms hormoongedreven zijn. Vind het vreselijk om te moeten toegeven, maar het werkt helaas wel zo.

  Beantwoorden
 4. Delepee Frederic

  Tja uiterlijk zegt misschien iets maar niet alles. Wat ik belangrijk vind bij een vrouw is dat ze toont wat er in haar hart schuilt en zeker niet dat ze enkel haar fysische troeven uitspeelt want dat vind ik dan een vrouw die zich totaal onderschat…. Het gaat erom om een relatie op te bouwen en niet enkel voor een nacht het bed te delen….

  Beantwoorden
 5. Vivian

  Ik doe al alsof ik zelfverzekerd ben zolang ik me kan herinneren. Mensen denken ook altijd dat ik veel zelfvertrouwen heb. Blijkbaar kan ik heel goed toneelspelen. Dat begon toen ik werd gepest op de basisschool en van volwassenen hoorde dat, als ik deed alsof het me niks deed, ze het vanzelf niet meer interessant zouden vinden om op mij te pikken. Fake it till you make it, inderdaad. Alleen fake ik het nou al 10 jaar en besef ik me sinds kort dat ik het nog niet “gemaakt” heb.
  In mijn geval is het dus gewoon een masker wat ik draag, en heeft het geen kloot voor me gedaan om keer op keer weer uit m’n comfortzone te stappen. Ergens diep verborgen zit gewoon nog iets te rotten wat ik met behulp van een psycholoog langzaam aan het opruimen ben. Ik hoop dat anderen niet in dezelfde valkuil lopen als ik.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.