Heb je, net als ik, de nachten afgeteld, kruisjes gezet en de première kaarten in huis!? Dan weet je dat vandaag eindelijk de meest besproken film ‘vijftig tinten grijs’ in première gaat. Wordt dit een Hollandse ongecensureerde pornofilm of een Amerikaans liefdesdrama?

Tot nu konden we zwijmelen bij de trailers, de lustige muziek en knappe hoofdrolspeler. Als je het mij vraagt…hij is lekker! Jamie Dornam, als Christian Grey, de sexy hoofdrolspeler in deze zinnenprikkelende film. Wat weten we van de film en waar gaat het eigenlijk om? Kijk, lees, zwijmel en oordeel zelf!

De trailers

De laatste weken verschijnen online de wildste verhalen. Open YouTube en type in ’50 tinten, fifty shades, Jamie Dornam’ en de keuze is reuze! Volop ‘officiële’ trailers, soundtracks en documentaires over the real deal. Het AD opende 10 februari met de kop ‘Premiere vijftig tinten grijs gaat voor run op touw zorgen’.

Ook zou de film 50 tinten grijs zijn uitgelekt. Dames, dit is natuurlijk een hoax. Het is duidelijk. De spanning stijgt en het media-hype-circus draait op volle toeren. Intussen wachten wij ongeduldig op de première van de verfilming van één van de meest besproken en beruchtste erotische boeken ooit. Wie nog nooit van Fifty shades of Grey aka 50 tinten heeft gehoord, heeft de afgelopen jaren onder een steen geleefd.

Illusie wordt desillusie

In de erotische trilogie van E.J. James wordt de onschuldige studente Anastasia Steele verliefd op de jonge miljardair Christian Grey. Tussen hen ontstaat een seksuele relatie die gebaseerd is op dominantie, bondage en controle (bdsm). En nu is er de film. Amai, wordt deze film werkelijk zo geil en spannend als de makers ons doen geloven? Of blijft de film een slap aftreksel van het toch al niet sterke verhaal? Aan de trailers zal het niet liggen, die beloven hete opwindende en adembenemende scènes die tot de verbeelding spreken.

De hoofdrolspeler is niet te versmaden, al valt over smaak niet te twisten. Volgens Jamie (de knappe ‘Grey’) gaat het in de film vooral om de relatie tussen Christan Grey en Anastasia Steel. Dat impliceert dat er geen expliciete seksscènes voorkomen in de film, wat mij totaal niet verwondert overigens. Maar daar zitten wij dames nu net op te wachten! Want zeg nu eens eerlijk, wij willen wel die expliciete seksscènes (herinner je je die biljarttafel?) èn meer dan een blik in die speelkamer. Alles erop en eraan; handboeien, blinddoeken en zweepjes. Nou ja we willen in ieder geval een film die beantwoordt aan de illusie die het boek bij ons opwekt.

Onze fantasieën komen tot leven, of toch niet?

Onder het mom van we gaan alleen maar een populair filmpje bekijken, beleven we in de veilige omgeving van de bios onze fantasieën en diepste verlangens. Ondertussen maken we onze vrienden en familie wijs dat we alleen benieuwd zijn of het boek wel goed is verfilmd, meer niet…dus! Kuch. In werkelijkheid dromen we dat wij intens verlangend (geil dus) uit onze movieseats glibberen, om vervolgens aan het einde van de film als een malle naar huis te racen. Na het openen van de voordeur sleurt onze knappe dominante vent ons de slaapkamer in, om zich à la Grey volledig op ons uit te leven. Meiden ik zeg je, maak je maar vast op voor een teleurstelling. Ik zal je ook vertellen waarom…

De bdsm-hype

In het boek spelen handboeien, bondage en blinddoeken niet de hoofdrol. Zoals gezegd vertelt vijftig tinten vooral het liefdesverhaal tussen Anastasia en Christian. Sm is een bijzaak en schrijfster James zet dit in als een gimmick. De liefde tussen een man en vrouw tegen de achtergrond van een enigszins provocerend thema. Niks mis mee overigens om een controversieel thema toegankelijk en bespreekbaar te maken voor het grote publiek. Na het verschijnen van het boek èn de hype die het ontketende, liet ook de bdsm industrie van zich horen. Vrouwen gingen namelijk massaal op zoek naar hun eigen Mr. Grey.

Van vijftig tinten naar 100 tinten zwart

Serieuze bdsm beoefenaars en seksuologen waren op zijn zacht gezegd helemaal niet zo blij met het boek. Vijftig tinten is een sprookje, de werkelijkheid is anders en vijftig tinten grijs worden 100 tinten zwart, aldus een aantal opmerkingen die zij uitten.

”BDSM is niet een zomaar een seksspelletje“.

In het artikel ‘De gevaren van BDSM en de mogelijke hulp voor slachtoffers‘ schrijft exitcounselor Sjoukje Drenth over de gevaren en voorwaarden van bdsm. Een goede kennis van de anatomie, psychologie en integriteit zijn van absoluut belang als je bdsm wilt beleven. Aan die voorwaarden voldoen niet alle beoefenaren, laat staan de jonge mensen die bdsm als nieuwe hype omarmen. Zoals Goedele Liekens zegt in een artikel van NRC: “Het is alsof je op een racebaan gaat rijden terwijl je nog rijles volgt”.

Liefde en overgave

Waar gaat het boek dan wel over? Ook die vraag heb ik mezelf gesteld. Hoewel ik geen psycholoog ben, zie ik het meer zo: In de meeste liefdesromans draait het om een liefdesrelatie tussen man en vrouw. Waarbij op de één of andere manier het thema ‘aantrekken en afstoten’ centraal staat. En de vraag ‘Wat heeft hij of zij over voor mij?’ Vertrouwen versus wantrouwen. Vervolgens is er een ultieme test.

In de trilogie vijftig tinten lijkt het op het eerste gezicht alsof Ana diegene is die zich overgeeft aan de macht en lusten van Christian. Niets is minder waar, blijkt naarmate de trilogie zich voortzet. In werkelijkheid staat de succesvolle Christian centraal. Hij blijkt zwaar getraumatiseerd door mishandeling in zijn jeugd. Hierdoor kan hij kan zich niet overgeven aan de liefde die hij voelt voor Ana.

Liefde bewijzen door lijden

Deel twee van de trilogie beschrijft een scène die pijnlijk het lijden van de getraumatiseerde Christian weerspiegelt. Ana mag namelijk nooit zijn bovenlijf aanraken. Op een avond kust Ana centimeter voor centimeter zijn bovenlichaam. Ondanks zijn trauma laat Christian Ana doorgaan, omdat hij van haar houdt. Een moment van volledige overgave door hem voor haar. Het is zijn manier om Ana te bewijzen dat hij van haar houdt. Ondanks zijn lijden laat hij toe dat Ana hem op zijn meest pijnlijke plek aanraakt. Wat zou dit gebaar bij Ana kunnen losmaken?

Volgens mij staan in het boek de thema’s liefde, controle, macht en overgave centraal. Elementen die eveneens terugkomen in bdsm. Wat dat betreft verbindt de schrijfster die twee werelden heel goed met elkaar. Voor de goede orde, ik stel dus niet dat mensen die bdsm beleven getraumatiseerd zijn.

Kaskraker of niet?

De film heeft alle ingrediënten voor een kaskraker. Veel vrouwen gaan naar deze film, op zoek naar het stille, geile verlangen naar…dominantie en begeerte. De bezoekersaantallen zullen de pan uitrijzen, maar hun verwachtingen blijven onbevredigd. Het blijft tenslotte een Amerikaanse film.

Anderen willen vooral dat de spannende, adembenemende en vooral ongrijpbare Christian Grey tot leven komt. Mijn hart ging wel even sneller kloppen bij quotes als ‘I want to bite that lip’ en ‘I want to chase the dawn with you’. Mijn favoriete quote is toch wel ‘we aim to please’. Weer een andere categorie dames gaat vooral voor de bloedstollende Jamie. Menig vrouw zal inmiddels rijkelijk fantaseren over die bewuste ‘kusjes-geef-scene’. Dan heb ik het nog niet eens over de liftscène en die eerste keer in de playroom. Dus ja voor de blockbuster en ook een ja voor de teleurstelling na het zien van 50 tinten! Ik voorspel dat de film ook een aantal serieuze lustkillers zal bevatten.

Lustkillers

Ook ik heb meegedaan aan de hype èn de trilogie gelezen. Behoorlijk teleurstellend naar mijn mening. Te weinig diepgang, karakters onvoldoende uitgewerkt en teveel herhaling. De onderdanige dame in dit verhaal, Anastasia, zat zo met zichzelf en haar innerlijke godin (feministisch tintje) in de knoop, dat het niet meer ‘om aan te lezen’ was. Toch creëer je je eigen illusie tijdens het lezen van het boek. Vele dames visualiseerden zelf een ‘Christian Grey’ en zetten dus ook een eigen beeld neer. Kan mooie Jamie daar aan voldoen? Is de suggestie die de film je geeft, voldoende voor het bevredigen van je fantasie als je de boeken gelezen hebt? Dames die inzien dat bdsm niet centraal staat in het verhaal, maar de moeizame en bijna onmogelijke liefde tussen Christian en Ana, gaan vast tevreden, geamuseerd, verleid en enigszins opgewonden huiswaarts. Fifty shades gaat vast de wiki in als prachtige, romantische film met niet zoveel diepgang. Voor de dames die meer verwachten, voorspel ik toch een lustkiller.

Wil je een boek lezen waarin het thema bdsm meer centraal staat dan kan ik je bijvoorbeeld ‘The story of O’ en ‘Sporen van obsessie’ aanraden.

Verwachtingsvol naar huis

Ik ga samen met mijn vriendinnen de nu al immens populaire ‘Fifty shades of Grey’ film bekijken. Nu al fantaserend over die woest aantrekkelijke dominante ongrijpbare man, volledige overgave, allesomvattende liefde, verzengend hete seks en uiteraard over hottie Jamie! Ik knijp mijn benen nog eens bij elkaar, voel een golf van verlangen in mijn onderbuik en race na de film naar huis om vervolgens verwachtingsvol de voordeur te openen. Alwaar een teleurstelling op me wacht. Wild enthousiast word ik opgewacht door mijn katten…

Nieuwsgierig? Voor alle ongeduldige urbanchickies zonder première kaarten, hieronder een sneak preview van de tweede officiële trailer die tijdens de Golden Globes werd getoond.

Meer weten over de cast, het verhaal en de muziek? Kijk dan even hier

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.