Wapperend okselhaar en fluweelzachte benen met een vachtje. Om nog maar niet te spreken van het gebeuren daar tussen je benen. Durf jij je lichaamshaar te laten staan?

Druk van de maatschappij of eigen keuze?

Elke dag zie je ze wel voorbij komen; reclames waarin slanke meisjes met hagelwitte tanden en geen stoppeltje haar op een andere plek dan op hun hoofd, hun benen aan het scheren zijn. Er is een overvloed aan scheerproducten, en je ziet nauwelijks vrouwen op straat of in de media met haren onder hun oksels of op hun benen. Waarom scheren we onszelf eigenlijk? Waarom doen we die moeite? Laten we wel wezen, het is een enorm gedoe om het allemaal haarloos en glad te houden. Doen we het omdat de maatschappij dat van ons verlangt, omdat we het zelf prettig vinden of omdat het gewoon praktisch is? Dat vroegen de meiden van JanuHairy zich ook af. De uitdaging was: scheer tijdens de hele maand januari je lichaamshaar niet en vraag jezelf af: ‘Waarom scheer ik me eigenlijk en vind ik het erg als ik mezelf niet scheer?’

Overal jeuk en andere haarperikelen

Ondergetekende deed ook een poging tot deelname, en voor maar liefst zes dagen hing het scheermes aan de wilgen. Maar na die zes dagen werd het onhoudbaar. Het kriebelde en jeukte dus rats, dat mes er weer langs. Des te leuker was het eigenlijk om de perikelen van de andere meiden te volgen die het wel een maand volhielden. Op een afgesloten Facebookgroep deelden zij hun verhalen, en na een week niet scheren werd er flink geschreven. Het varieerde van ‘Ik ga yogales geven en kan ik nu mijn driekwartbroek wel aan?’ tot ‘Ik zie mijn vriend maar eens in de maand, help wat moet ik nu’ tot ‘Ik ga binnenkort bevallen en het is een groot feest daar beneden’. Dit was niet alleen hilarisch om te lezen, maar je werd ook ontzettend met je neus op de feiten gedrukt. Waarom scheren wij zo panisch ons lichaamshaar? Nemen je yogaleerlingen je minder serieus als je haar op je benen hebt? Houdt je vriend minder van je als je niet getrimd en geschoren bent? Is de verloskundige minder lief voor je als je er niet zo glad uitziet als een topmodel in een string? Nee! Dat weten we allemaal, maar toch maken we ons er behoorlijk druk om.

Het is jouw keuze

Hoe deze meiden na JanuHairy met hun lichaamshaar omgaan weet ik niet. En ik ga het ze ook niet vragen. Als me een ding duidelijk is geworden na deze actie, is het dat het vooral ieders eigen keuze is om wel of niet te scheren, en dat iedereen er anders over denkt. Toen ik na zes dagen zei dat ik ermee ophield kreeg ik niets dan likes en respect, want of je je nou scheert of niet, het is je eigen lichaam en je eigen keuze. Het heeft soms alleen een bewuste actie als deze nodig om erachter te komen wat je nou eigenlijk van je lichaamshaar vindt. Wat zou jouw ervaring zijn?

 

één antwoord

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.