Na de winter vond ik dat mijn broeken niet meer zo lekker zaten. Als ik in de spiegel keek, zag ik duidelijk een opbollend buikje. Tijd voor actie, dus. In mijn geval: een hoepelchallenge met mijzelf.

Waarom een hoepelchallenge? Ik ben niet zo van de diëten en ik ben met een BMI van 21,3 en een vetpercentage van 25,1 eigenlijk prima in balans. Dat wil niet zeggen dat al mijn lichaamsdelen even slank zijn. Ook al is het niet direct zichtbaar, ik voelde wel degelijk dat er net even te veel buikvet rond mijn middel zat.

Effectieve workout

Op zoek naar een goede manier om iets aan mijn buikje te doen, stuitte ik op de diverse lifestylesites op hoepelen. Hoepelen is een tamelijk eenvoudige maar effectieve workout, die je op ieder tijdstip van de dag en overal in en rondom huis kunt doen. Met 10 minuten hoepelen verbrand je een kleine 100 calorieën. Dat is ongeveer net zo veel als met 10 minuten hardlopen!

Ochtendgymnastiek

Mijn hoepelchallenge bestond uit minimaal 10 minuten hoepelen per dag, 4 weken lang. Dat lijkt een eenvoudig klusje, maar in de praktijk viel het nog wel eens tegen om mij daar aan te houden. Ik denk dat ik in de 4 weken van mijn challenge ongeveer 5 keer per week de hoepel heb gepakt. Ik hoepel bij voorkeur ’s ochtends – want ik doe het nog steeds – gelijk na het opstaan. Ik zet daarbij de televisie aan voor het journaal en een ontbijtprogramma. Dan ben ik direct op de hoogte van het nieuws, weer en files.

Oefenen en doorzetten

Voordat je goed kunt hoepelen, moet je wel een tijdje oefenen. En doorzetten. Want in het begin kun je wat blauwe plekken rond je middel krijgen, die pijn doen bij je workout. Als je een paar minuten bezig bent, voel je die pijn niet meer en na een paar dagen verdwijnen de plekken vanzelf. Ik merkte wel dat ik heel vrolijk van het hoepelen werd en met een sportief gevoel de dag in ging. Meestal hoepel ik nog wel een paar minuten door en doe ik er wat andere oefeningen bij.

Geen gewicht, wel centimeters

Mijn doel was om wat strakker rond mijn middel te worden. Daarbij hoopte ik ook nog wat gewicht te verliezen. Ik mat mij elke week met een centimeter en ging elke week op de weegschaal staan. Na een week zag ik geen resultaat, na twee weken ook niet. Maar daarna vlogen de centimeters eraf. Ik hoepel nu 6 weken en ben ruim 5 centimeter om mijn taille kwijt geraakt: van 77 naar 72 centimeter. Dat vind ik eerlijk gezegd wel verrassend. Hoepelen heeft niet geholpen om gewicht kwijt te raken. En dat buikje? Dat is ook nog niet helemaal weg.

Goed voor lijf en leden

Een ander voordeel van hoepelen is dat het goed is voor lijf en leden. Hoepelen versterkt je rug-, been- en buikspieren, je rompstabiliteit verbetert, je rug en heupen worden soepeler, het is goed voor de doorbloeding, je krijgt meer conditie en het bevordert de motoriek en spijsvertering. Ik heb een Bodyhoop van 1,6 kg aangeschaft, met drukpunten aan de binnenkant, die zorgen voor een massage van buik en rug. Er is overigens een heel scala aan hoepels te koop, afhankelijk van je gewicht, lengte en ervaring. Snuffel voor jouw ideale hoepel maar eens op internet.

Verslavend

Hoewel nog een licht opbollend buikje, voel ik mij slanker en zitten mijn broeken weer goed. Ik was wat sceptisch, vooral na die eerste weken, maar hoepelen helpt echt om je tailleomvang aan te pakken. Ik streef niet naar een wespentaille, maar de uitdaging om er nog een paar centimeter af te hoepelen, ligt op de loer. Het werkt verslavend! En het is prettig om (bijna) elke dag even te bewegen, ook al is het maar 10 minuten. Want zoals ik al zei: je begint de dag met een gezond en sportief gevoel – hoe subjectief dat misschien ook is. Een gevoel dat je de hele dag kunt vasthouden!

Wat is jouw ideale workout?

Foto: Bodyhoop

één antwoord

  1. Floris

    hoihoi, op de hoepel startpagina vind je informatie van meer dan 10 hoepelmakers en docenten in Nederland. De meeste van hen richten zich wel nadrukkelijk op zogenaamde danshoepels. Dit zijn hoepels die veel minder dan een kilo wegen en waarmee je urenlang kan dansen; http://hoelahoep.startpagina.nl/ – happy hoopings!

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.