Positief zijn. Je hoort en leest het overal. Maar hoe doe je dat nou precies? En vooral; hoe word je weer positief nadat je iets vervelends hebt meegemaakt in je leven? Verwelkom de Miss Positive in jezelf!

Een relatie die uitgaat, een baan die je verliest, je gezondheid die je even in de steek laat… Dit soort dingen maakt iedereen in zijn of haar leven wel eens mee en zijn niet bepaald leuk. Wanneer je iets vervelends meemaakt, voel je je rot en gaan er allerlei negatieve gedachten door je hoofd. Je vraagt je bijvoorbeeld af waarom uitgerekend jij dit mee moet maken of je vindt dat je leven één grote puinhoop is. Heel logisch dat je dit allemaal denkt en voelt. Ik geef het toe, medelijden met jezelf hebben is soms héérlijk. Maar als je hier te lang in blijft hangen, kan je in een negatieve spiraal komen. Het wordt dan tijd om weer in een positieve flow te komen.

Actie!

Op de dingen die je meemaakt in je leven heb je meestal niet zoveel invloed. Maar de manier waarop je er mee omgaat, bepaal je wel zelf. Neem dus het heft in eigen handen en zorg ervoor dat de vervelende gebeurtenis of negatieve gedachten niet de macht over jou en je leven nemen. Wil jij weer happy en in control zijn? Dan is het tijd voor actie!

Bewust kijken naar mooie dingen

Ook al voel jij je op dit moment niet helemaal happy, er zijn altijd nog dingen in het leven die leuk en de moeite waard zijn. Je moet je er alleen wel bewust van worden. Let dus op dingen, gebeurtenissen of mensen om je heen waar je een lach van op je gezicht krijgt. Een goede manier waarop ik mezelf hiervan bewust maak is door te schrijven. Ik daag mezelf uit om elke dag op te schrijven waar ik die dag blij van werd. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals de zon die schijnt, een goed gesprek die je met een vriendin hebt of een lekkere boswandeling die je maakt. Als je na een aantal weken terug leest wat je hebt opgeschreven, zie je dat er genoeg leuke en mooie dingen zijn waar je vrolijk van wordt!

Ombuigen

Probeer de negatieve gebeurtenis of gedachten die je hebt eens om te buigen. Zie het als iets positiefs of als een leermoment. Zo kreeg ik laatst te horen dat ik mijn baan kwijt raak door een reorganisatie. Hoewel ik dat eerst best rot vond, voelt het voor mij nu als de ultieme kans om na te denken over wat ik écht graag wil doen. Ik kan weer nieuwe uitdagingen aangaan en het voelt als een nieuwe start.

Heeft een jongen jou gedumpt, besef dan dat je beter verdient en dat hij helemaal niet zo leuk was als jij altijd dacht. Je bent beter af zonder hem! Ook heb je eindelijk weer meer tijd om je vriendinnen te zien of om lekker naar de sportschool te gaan. Je zult zien; aan elke negatieve gebeurtenis zit ook een positieve kant.

Inspirerende quotes

Quotes helpen mij om positiever naar het leven te kijken. Je vindt er genoeg op internet (lang leve Pinterest!). Je kunt quotes die jou aanspreken opslaan als achtergrond op je telefoon of uitprinten en ophangen in je slaapkamer, zodat je er vaak naar kijkt. Eén van mijn favoriete quotes is bijvoorbeeld: “When one door of happiness closes, another opens; but often we look so long at the closed door that we do not see the one which has opened for us.” En onthoud tenslotte; alles komt uiteindelijk weer goed. Dat geldt dus ook voor jou!

3 reacties

  1. Nick

    Een goed geschreven artikel ! Elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom. Datgene waar je de focus op legt zorgt er niet alleen voor dat je beter in je vel zit, maar zal zich ook belonen in de vorm van kansen en mogelijkheden. De auteur van deze stuk tekst heeft dit goed begrepen en verwoord… Knap !

    Beantwoorden
  2. Resie

    Mooi gedaan, een uitdaging zien in wat in eerste instantie niet fijn is!! Het omdenken, en je eigen mogelijkheden creëeren…belooft veel!!

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.