Onlangs was ik toe aan een nieuwe sportschool. Na jaren bij een budgetketen me in het zweet te hebben gewerkt, is de maat vol. Het is er vies en druk.

‘Mijn’ sportschool is goedkoop, maar de apparaten zijn vaak stuk en worden pas maanden later gemaakt of vervangen. De kleedkamers zijn zo vies dat je je handen er nog niet wil wassen en het is er altijd druk. Maar de prijs, ja die is inderdaad laag. Ik merk het niet eens als de lidmaatschapsfee van mijn rekening wordt geschreven, zó laag. Dat is dan ook het enige voordeel. Nu, een paar jaar verder zijn er nieuwe concepten op de markt, nieuwe franchiseformules en nieuwe locaties in de stad. Tijd om me opnieuw te oriënteren, dacht ik zo. En met resultaat!

Mcdrive

Fijn dat sporten in een sportschool nu voor ieder budget toegankelijk is, maar het maakt de keuze niet makkelijker. Zeker in Amsterdam tuimelen de aanbieders over elkaar. Tegenwoordig is een sportschool op maandagavond drukker bezocht dan de Mcdrive op zondagavond. Een gezonde levensstijl is de trend en daar hoort regelmatig bezoek aan de gym in mijn geval zeker bij.

Oerwoud aan ketens

De route naar de beste aanbieder is niet eenvoudig. Er is een oerwoud aan budgetsportketens te doorkruisen. Daarnaast zijn de luxere sportscholen óf overgenomen, óf in prijs gezakt. Een interessante optie, maar nog steeds een duurdere. Bovendien is personal training allang niet meer alleen voor celebraties en bn’ers. Maximaal resultaat voor je geld. En afzeggen? Ho maar, je wilt die personal trainer immers niet boos maken. Tegenwoordig zijn er ook combikaarten verkrijgbaar waarmee je tegen een vaste prijs bij verschillende sportscholen terecht kunt. Je begrijpt: de keuze is reuze. In zes stappen neem ik je mee op weg naar de nieuwe sportschool.

1. Reisgedrag

Google Maps is in deze mijn grote vriend. Zo zoek je eenvoudig naar sportscholen bij jou in de buurt. Ben je van plan altijd met de auto te gaan, dan kan een sportschool net iets verder weg ook een optie zijn mits je er kunt parkeren. Ga je op de fiets, dan is dichtbij huis wel zo fijn. Zeker als het regent. Ga je altijd direct uit je werk, kijk dan naar een school in die buurt.

2. Prijs-kwaliteitverhouding

‘If you pay peanuts, you get monkeys’, zo ver reikt mijn ervaring al. Een budgetketen gaat het voor mij dan ook niet meer worden. Maar ik ken genoeg mensen die het niet uitmaakt hoe de kleedkamer eruit ziet, of een groepsles overvol is, de airco vooral warme lucht blaast en de apparaten niet allemaal naar behoren werken. Voor die mensen is een budgetketen inderdaad prima. Ik sport vaak en gun mezelf net even wat meer luxe en beleving. Bekijk dus je persoonlijke behoeftes. Als je budget het toelaat, zal dit punt vast niet het grootste struikelblok zijn. Voor personal training betaal je meer, maar het resultaat zal er ook naar zijn.

3. Vrienden

Alleen sporten of met vrienden. Door sport te koppelen aan een sociaal moment, zijn de minder fanatiekelingen ook over de streep te trekken om te gaan sporten. Het kan heel gezellig zijn. Bepaal dus of jij per se met anderen wil sporten, of dat alleen gaan geen probleem is.

4. Testosteron

Er zijn vrouwen die heel ongemakkelijk worden van het krachthonk in de sportschool. Daar waar mannen een constante strijd voeren om het zwaarste gewicht te heffen. Hoewel, steeds meer vrouwen weten dat honk te vinden en te domineren. Dames die om andere redenen liever alleen met vrouwen aan een fit lijf werken: er zijn inmiddels voldoende woman-only sportscholen om in die behoefte te voorzien.

5. Aanvullende faciliteiten

Sauna, zwembad, zonnebank en tennisbanen een must? Dan is een budgetfitnessconcept geen optie voor jou. Maak je daar toch geen gebruik van, betaal er dan ook vooral niet voor. Betalen naar gebruik is een trend die in alle branches doorbreekt en ook in de fitnesswereld steeds belangrijker wordt voor klanten. Steeds vaker kun je naar behoefte je pakket aanpassen, zie het volgende en laatste punt.

6. Abonnementsvorm

Durf jij je voor een jaar vast te leggen? Of toch liever voor een kwartaal – wel zo veilig. Wil je alleen in daluren sporten, groepslessen inbegrepen? Kies het abonnement dat bij jou past, kijk niet alleen naar de laagste prijs.

Aan de slag

Mis ik nog een belangrijke hobbel die genomen moet worden in de keuze voor een sportschool? Laat het me vooral weten. Ik heb in ieder geval mijn keuze gemaakt. Nu nog mijn oude abonnement opzeggen en aan de slag. Gelukkig heeft de nieuwe sportschool een overgangsregeling en kan ik direct aan de slag. Geen tijd te verliezen, summer is coming!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.