Stel, je krijgt de keuze om iedere dag gelukkig te zijn. Stel hè. Wat voor leven zou je dan hebben?

Is geluk dan een keuze? Ja, je bent gelukkig of je bent het niet. Geluk is niet iets dat je krijgt aangereikt op een presenteerblaadje. Geluk is niet iets dat je hebt. Je bent het al. Je hoeft er alleen maar voor te kiezen om het te voelen.

Wat nu als je geen armen en benen hebt?

Sommige uitdagingen in je leven zijn zo heftig en zwaar, dat je voor je gevoel net zo goed geen armen en benen zou kunnen hebben. Toch veranderen ook dat soort uitdagingen niets aan de keuze om je gelukkig te voelen. Nick Vujicic, de man die écht geen armen en benen heeft, is een goed voorbeeld van de keuze om je gelukkig te voelen:

Wat is jouw standaard?

Ergens in je overtuigingen heb je een standaard gecreëerd voor hoe gelukkig jij denkt te mogen zijn. Als je wilt weten wat jouw standaard is, kijk dan naar hoe je leven er nu uitziet. We maken zelf het leven dat we geloven dat we moeten hebben: een bepaalde hoeveelheid liefde, een bepaalde hoeveelheid geld, een zekere mate van geluk. Deze overtuigingen kunnen onbewust zijn, maar ze zijn er wel en ze regelen hoe geliefd, rijk en gelukkig we zijn.

Uitzonderingen die toch weer de regel bevestigen

Natuurlijk, soms gebeurt er iets wat je verwachtingen (volgens jouw standaard) overtreft. Je ontvangt een erfenis van een oudoom die je je niet herinnert, of die dikke klodder vogelpoep valt precies naast jou en je dure jas. Verrassende, prachtige mensen en dingen kunnen in je leven komen, maar tenzij je je bewust bent van de standaard die jij – door je ervaringen – opgebouwd hebt, vind je ook wel weer een manier om ze kwijt te raken. Natuurlijk hangt dit van de standaard af die jij hebt: als jouw standaard is dat je miljonair bent, zul je heel goed om kunnen gaan met een miljoen euro. Maar voordat je denkt dat jouw standaard is dat je miljonair bent: veel loterijwinnaars zijn alweer snel terug bij af na het winnen van de loterij. Zelfs als ze voor een tweede keer de loterij gewonnen hebben… Op de één of andere manier besteden veel loterijwinnaars hun geld slecht, geven ze teveel geld weg, of liegen ze over hun rijkdom tegen de verkeerde mensen. Hoe dan ook, het geld dat ze gewonnen hadden verdween niet zomaar. Het verdween als sneeuw voor de zon dankzij de keuzes die de winnaars maakten. Hun standaard was blijven hangen op de hoeveelheid geld die ze hadden vóórdat ze de loterij wonnen.

Mag je je dan niet ongelukkig voelen?

Natuurlijk mag je je ongelukkig voelen! Los van geld, gezondheid, relaties en werk blijft geluk een keuze, dus je kunt er ook voor kiezen om je ongelukkig te voelen. Al is het maar om het verschil te ervaren tussen de twee.

Besef alleen dit: het leven kent geen standaard. De enige standaard die er is, is de standaard die jij creëert met je eigen denken. Ben je er al achter wat jouw standaard is in je relaties, financiën en in de mate waarin jij je gelukkig voelt?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.