Al jaren slikken we zonder morren keurig de pil. Met de pil hebben we het heft zelf in handen, de mannen beslissen niet meer zomaar of ze ons bezwangeren of niet. Halleluja! De ultieme emancipatie!

Rommel in je lijf

Maar sinds enige tijd bespeur ik tegengeluid. Misschien is het al wel veel langer aan de gang en gaat bovenstaande eigenlijk alleen nog over mij, maar ik ging er van uit dat de pil de beste manier was en dat ik niet verder hoefde te kijken. Tot ik nog niet zo lang geleden werd gewezen op schrijfster Bregje Hofstede, die te gast was bij RTL Late Night. Ze vertelde over hoe stoppen met de pil haar compleet veranderde op bepaalde gebieden.

Ik was heel benieuwd, want eigenlijk kon ik me niet meer bedenken of ik ander was toen ik nog geen pil slikte. Ik werd nieuwsgierig en ging eens rondvragen in mijn vriendinnenkring. Verrassend genoeg kreeg ik reacties als: ‘Ik ben al een jaar geleden gestopt, ik wilde die rommel niet meer in mijn lijf!’ en ‘Ik ben al een tijdje gestopt, want ik had zo weinig energie’. Aha, zij hadden er blijkbaar al iets eerder over nagedacht dan ik. Maar wat doet de pil dan eigenlijk in en met mijn lichaam? En wat zijn de voordelen van stoppen met de pil?

Een hoger libido

Bregjes verhaal richt zich vooral op haar libido. Of eigenlijk, het ontbreken ervan toen ze nog aan de pil was. In haar essay voor De Correspondent vertelt ze over haar transformatie na het stoppen met de pil. Zoals ze het zelf omschrijft, was haar lichaam alleen een ‘goed werkend machientje’ toen ze de pil gebruikte, maar ontwaakte ze uit haar ‘seksuele slaapwandelaarschap’ toen ze ermee stopte. Naast haar zin in seks, veranderde er nog meer. Ook Bregjes emoties en fantasie werden heftiger, alsof de pil alles had afgemat.

Hmm, mijn interesse is gewekt! Ik ben best benieuwd of de pil mij veranderd heeft. Het verhoogde libido is leuk natuurlijk, maar wat denk je van emoties en energie? Dit zijn beide redelijk belangrijke punten van je persoonlijkheid. Misschien ben ik maar een fractie van wie ik kan zijn! Oké, waarschijnlijk is dit iets te dramatisch gedacht, maar toch. Wat doet de pil nou eigenlijk met ons lichaam en onze geest?

Geef ons testosteron terug!

Seksuoloog Rik van Lunsen was diezelfde avond ook te gast bij RLT Late Night en hij vertelde hoe de pil nu eigenlijk werkt. De pil legt de productie van drie hormonen in de eierstokken stil: oestrogenen, progestagenen en androgenen (oftewel testosteron). Via de pil krijg je die hormonen weer in synthetische vorm terug, behalve het testosteron. En, je raad het al, testosteron is nu juist verantwoordelijk voor onder andere je reactie op seksuele prikkels. Gelukkig heeft niet iedereen die de pil slikt hier last van, zo’n 10% à 15% van de pil sliksters ondervindt een negatief effect op haar dagelijks leven. Maar tegelijkertijd kan het natuurlijk ook zo zijn dat we niet (meer) beter weten. Misschien nemen we wel genoegen met de helft van ons libido, onze energie en onze emoties en fantasie.

Stoppen dan maar?

Stoppen met de pil is makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk, als je een kinderwens hebt dan hoef je verder nergens meer aan te denken en kun je de pil à la minuut lozen. Maar wat gaat de vervanger worden van de pil als je niet tot die groep behoort? Een spiraaltje? Om de ‘vruchtbare momenten’ heen bewegen? Of toch weer terug naar het ouderwetse condoom? Het lijkt een hele stap als je al jaren trouw de pil slikt en gewend bent aan het gemak.

Maar ladies, als ik zo brutaal mag zijn, hoe staan jullie hier in? Zijn jullie aan de pil of juist heel bewust niet? Laat het hieronder weten, ik ben heel benieuwd!

13 reacties

 1. Danielle

  Heel herkenbaar. Sinds mijn 18e braaf aan de pil totdat ik rond mijn 30e stopte vanwege kinderwens. Vrijwel direct voelde ik me lichter, vrolijker, alerter en inderdaad libido ging omhoog. Ik werd mezelf blijkbaar weer. Na een paar maanden raakte ik zwanger en na de eerste kwam al vlot de tweede. Ik ging weer aan de pil maar voelde me er niet goed onder. Toen ze 3 was heb ik besloten mezelf te laten steriliseren. Een derde wilde ik niet. En zo voel voor de 2e keer in m’n leven die zware deken van me af. Alsof ik meer lucht kreeg. Ik snap dat steriliseren geen optie is voor iedereen maar als je echt geen kinderwens hebt zeker te overwegen. Het is een kleine ingreep en op wat naweeën van de narcose na, was ik snoe weer up and running. Ik hoop echt dat er straks voor mijn dochters een andere optie zal zijn. Het idee dat ik zo’n 12 jaar niet helemaal mezelf ben geweest vind ik nog steeds best lastig te verteren.

  Beantwoorden
  • Nadja
   Nadja

   Wauw wat heftig zo’n groot verschil, ik snap dat je het daar nog moeilijk mee hebt. En ja, als je helemaal zeker weet dat je geen kinderen meer wilt, dan begrijp ik je keuze. Wel een hele grote stap!

   Beantwoorden
 2. Marca van den Broek

  ik begon op m’n 15e met de pil (vroeg, ik weet het) en heb ‘m denk ik tot m’n 30e geslikt. Toen was ik het helemaal zat. Enerzijds door het idee dat je je lichaam elke maand volstopt met hormonen, anderzijds omdat ik er ook last van had (hoofdpijn, migraines, moe) Andere voorbehoedsmiddelen zijn dan misschien wat omslachtiger, maar ik stop liever niet iets in m’n lijf dat er niet hoort 😉

  Beantwoorden
  • Nadja
   Nadja

   Ja ik snap wat je zegt Marca! Ik neig ook steeds meer die kant op, zo’n drama is het nou ook weer niet 😉

   Beantwoorden
 3. mariel

  Sinds mijn 16 de aan de Diana pil. Na 10 jaar over gestapt op een lichtere pil, maar de pijn was heviger en ik kreeg meer puistjes. Toch maar weer teruggegaan naar de Diana pil.

  Beantwoorden
 4. Leontine

  Ik ken mijn man ruim 15 jaar en zo ongeveer het eerste wat ik hem vertelde toen het serieus werd is dat ik niet aan de pil ging. Dit omdat ik dan veel minder leuk ben. Bij andere vriendjes heb ik met periodes 3keer de pil geslikt (langste 1,5 jaar). Ik ben ben bewust gestopt. Als midden 20-er had ik al het gevoel dat die pil niet goed was voor mij. Naast dat ik bij de eerste 2 keer pil gebruik een grotere maat bh moest kopen,grr, had ik ook het gevoel dat ik mijzelf niet meer was na de periode van 1,5 jaar slikken.

  Jaren lang gebruikte ik met veel plezier een pessarium, helaas is die, volgens mij, nergens meer te krijgen. :-(.

  Beantwoorden
  • Nadja
   Nadja

   Bizar he, dat je dan zoveel verschil merkt! Ik moet inderdaad zeggen dat ik nergens meer een pessarium tegen kom als alternatief anticonceptiemiddel. Eigenlijk kun je nu kiezen tussen een condoom of iets met hormonen. Of natuurlijk zelf opletten wanneer je vruchtbaar bent (doodeng!).

   Beantwoorden
 5. Rianne

  Mijn ervaring: Libido naar beneden, 8 kg zwaarder, kattig gedrag, down en zeer gevoelige reacties op alles en iedereen, zelfs nachtmerries hield ik er aan over. Na wikken en wegen gestopt en andere hormoonrommel geprobeerd zoals de nuvaring. Sinds 3 jaar een koper spiraal, meer last van menstruatiepijn maar dat is het enige. Meer zin om te vrijen, 8 kg er af, vrolijker. Stoppen met hormonen is een aanrader voor iedereen wat mij betreft!

  Beantwoorden
 6. Fiona

  Nooit meer hormonen voor mij. Pil nooit een optie geweest: alle bijwerkingen op de bijsluiter x10. Koperspiraal werkte prima, totdat ie een eigen leven gingen leiden en nergens meer te vinden was. Hormoonspiraal deed z’n werk, maar ik vlakte volledig af na een aantal jaar. Nuvaring gedaan: NOOIT aan beginnen. Eind maart gesteriliseerd. Een rigoreuze beslissing, maar ik ben m’n eigen (vrolijke) zelf weer. Beter voor mezelf en iedereen om me heen. Ik heb de uitzending bij RTL Late Night ook gezien en kan het alleen maar beamen.

  Beantwoorden
 7. Kelso

  Ik was aan de pil, maar heb hem destijds ingeruild voor een hormoonspiraaltje. Dat betekende voor mij nog meer ellende dan de pil, weinig libido, hevige buikpijnen, haargroei waar je u tegen zegt… Mijn hormonen waren op hol geslagen. Nu maar gewoon aan het condoom en om heel eerlijk te zijn bevalt ons dat heel goed!

  Beantwoorden
 8. Lenny

  Ik ben 10 jaar geleden gestopt met de pil omdat ik gewoonweg niet aardig was. Ik heb toen de nuvaring geprobeerd. Daarvan bleef ik bloeden. Vorig jaar besloot ik de pil weer een kans te geven totdat mijn vriend een paar maanden geleden zei “ik vind je helemaal niet meer leuk”. Dat was voor mij het seintje dat ik er weer mee moest stoppen. Nu ben ik weer lief en geniet weer meer van het leven. Voor mij geen hormonen meer.

  Beantwoorden
 9. Gaya

  12 jaar de pil geslikt, ik weet eigenlijk niet beter.. Sinds het stuk van Bregje ben ik gaan nadenken en ben nu overgestapt op de hormoonspiraal. Heb hem pas 2 weken dus bloed nog wat, maar ben benieuwd.. voel me verder Prima! Nog geen lichamelijke verandering of klachten

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.