airbnb blog

Bij een vreemde in huis slapen, dat klinkt toch wel een beetje gek. Eerst was er couchsurfing, nu is er Airbnb. Het is een stuk goedkoper dan een hotel, maar is het wel wat?

Ik probeerde het laatst voor de eerste keer uit. Ik wilde in mijn eentje naar Londen en het moest vooral niet te veel kosten. Omdat ik veel goede dingen hoorde over Airbnb besloot ik het gewoon uit te proberen. En ik moet je zeggen, dat beviel goed!

Wat is dat dan, Airbnb?

Airbnb is een website waar mensen van over de wereld hun woonruimte kunnen verhuren. Heb je bijvoorbeeld een zolderkamertje vrij? Dan zou je dat al kunnen verhuren. Het kan dus variëren van een slaapkamertje met gedeelde badkamer, tot een volledige woonruimte. Er zijn ook dingen zoals boomhutten, kastelen en woonboten te huur, je kunt het zo gek niet verzinnen. De verhuurder bepaalt zelf de prijs en andere zaken zoals huisregels en sleuteloverdracht. Airbnb zorgt dat het allemaal veilig gebeurt. Jij hoeft alleen maar in te typen waar je naartoe wilt en wanneer, en je krijgt een kaartje met mogelijkheden en prijzen. Je kunt dan nog filteren op wijk en verschillende opties (wifi, bad, keuken, zwembad etc.). Inmiddels hebben ze al meer dan een miljoen verhuurders, verdeeld over 34.000 steden. Keuze genoeg dus!

Is het te vertrouwen?

Ik snap dat het een beetje onbetrouwbaar klinkt allemaal, maar toch zeg ik ja. Al ligt het wel aan de accommodatie die je uitzoekt. Ik had een flat met ruim 200 recensies. Die recensies kunnen alleen door mensen worden geschreven die daadwerkelijk hebben geboekt. Het schrijven van de recensies kan ook pas na het verblijf. Een nep verblijf online zetten of valse informatie neerzetten kan dus niet. Daarnaast moet iedereen, zowel verhuurders als huurders, zich verifiëren door middel van Facebook (LinkedIn of andere mogen ook) en een identiteitsbewijs.

Natuurlijk bestaat er altijd een kleine kans dat je een nepper te pakken hebt. Ga dus niet gelijk voor de aantrekkelijkste prijs, maar kijk eerst of er al een aantal mensen geweest zijn.

Is het iets voor jou?

Van tevoren wist ik al dat de eigenaar af en toe naar zijn studeerkamer moest, dat in mijn deel van het huis lag. Voor de rest had ik alles voor mezelf. Toch stond er op de 2e avond opeens een oud vrouwtje in de huiskamer: de moeder van de eigenaren die een paar nachtjes kwam loCheap-Airbnb-Rentals-USAgeren. Een lieve vrouw, maar daar moet je dus tegen kunnen. Je kunt er voor kiezen om een volledige woning te huren, maar dat is natuurlijk een stuk duurder.

Daarnaast moet je niet te veel waarde hechten aan hygiëne. Bij de meeste woningen deel je een keuken en badkamer, zoals ik dus met die moeder. In mijn woning was alles hartstikke schoon, maar dat geluk heb je niet overal. Toch heb ik wel het gevoel dat de meeste verhuurders wel extra hun best doen. Het is natuurlijk een stuk persoonlijker dan in een hotel en daarom makkelijker om een beetje moeite te doen voor je gasten.

Let er wel op dat je met mensen samen zit. In mijn geval lieten ze me gewoon mijn gang gaan, maar je kunt ook mensen hebben die het gezellig vinden om iemand in huis te hebben en daar contact mee zoeken. Daar kun je afspraken over maken, maar dat is niet altijd even makkelijk. Kom je voor je rust en heb je graag privacy, boek dan tenminste een volledig huis of gewoon een hotel.

Mijn ervaring

Ik had zelf gekozen voor een privékamer. Ik had net het geluk dat de bewoners er meestal niet waren, dus de keuken en badkamer waren in principe ook voor mij. Voor €300 mocht ik er vier dagen blijven (een gemiddeld normaal hotel kost ongeveer €150 – €200 per nacht), en mijn appartement lag in ElephantDSCN3784&Castle, gewoon in zone 1. Bij aankomst werd ik opgewacht door de vrolijke eigenaresse die me de sleutel gaf en even een kleine rondleiding deed. Ze had al allerlei gidsjes en kaarten klaargelegd, en boodschappen voor me gedaan zodat ik een beetje de basics in huis had (brood, melk, eieren, pasta). Door de dagen heen heb ik haar eigenlijk niet meer gezien, maar kon ik wel aankloppen als er iets was. Dat gaf een fijn gevoel.DSCN3792

Ik heb die vier dagen elke keer voor mezelf gekookt en dat heeft me veel geld bespaard. s’ Avonds kon ik nog lekker op de bank liggen en series kijken, want ik had supersnel internet. Mocht me dat nog gaan vervelen, dan stond het huis vol met boeken die ik mocht lezen. Het luxe gevoel van een hotel had ik niet, maar het gemak van de (overcomplete) keuken en woonkamer maakte dat helemaal goed.

Ik zou het iedereen aanraden, op zijn minst om gewoon een keertje te proberen. Ik heb nu alleen ervaring met een stedentrip, maar je kunt er natuurlijk ook één boeken aan de Spaanse kust of op een Grieks eiland. Een echte durfal pakt zijn boeltje op en gaat lekker couchsurfen in Thailand of een ander inheems land. Allemaal prima, maar doe mij dan toch maar een lekker resort.

En jij? Zou je het wel eens willen proberen, zo’n Airbnb? Of boek je toch liever een hotel?

 

Wil je ook naar Londen en lijkt Airbnb je wel wat? Ik verbleef bij Lyla & Richard, in The Perronet House. Klik hier om hun verblijf te bekijken.

Airbnb zit ook op Instagram, waar ze af en toe leuke plaatjes van hun verhuurders delen.

Couchsurfing is een website die lijkt op het concept van Airbnb, alleen net wat primitiever. Je komt sneller terecht op een bank, luchtbed of matrasje en het draait hier meer om het maken van nieuwe vrienden over de hele wereld. Ook is het hier gebruikelijk dat je je eigen “couch” ook ter beschikking stelt.

 

2 reacties

 1. Marieke

  Leuk verhaal! Maar zijn er ook mensen die ervaring hebben met het aanbieden van hun woning op Airbnb? Dat overweeg ik, maar vind ik ook wel spannend…

  Beantwoorden
  • Sharon Cörvers

   Lijkt me ook erg spannend. Ik woon veel te klein dus hier kan het niet. Weet niet of ik het anders wel zou overwegen…

   Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.