Het is er langzaam ingeslopen. Het begon met het afschaffen van de cola, daarna kwamen de gedroogde cranberries in huis en nu maak ik zelf havermoutpannenkoeken. Ik ben een quinoakut geworden.

De combinatie van de semi graansoort en het vrouwelijk geslachtsdeel is vorig jaar september de wereld in geholpen door Tim den Besten. Deze presentator en televisiemaker ergerde zich zo erg aan alle superfood-aanhangers, dat hij er wel een scheldwoord van moest maken. En op dat moment stond ik volledig achter hem.

Totdat de broek niet meer dicht gaat

P1010143

Hamburgers bij Denny’s | Foto door Gabriella van Rosmalen

Ik was namelijk ook helemaal niet van de gekke dingen. Ik wilde nog wel eens een wild uitstapje maken naar volkoren pasta in plaats van gewone, maar daar lag toch echt mijn grens. Nee zeggen tegen lekker eten was ook niet echt mijn ding. En dat heeft me een beetje genekt tijdens mijn reis door zuidwest Amerika. Er werd ontbeten met mega wafels vol stroop, de lunch bestond uit hamburgers of nachos en uiteraard werden er tijdens het diner kilo’s vlees naar binnen gewerkt.

En toen ik thuis kwam, ging mijn broek niet meer dicht. De weegschaal kreunde toen ik er op ging staan en van schrik trokken we beiden wit weg. Dit was niet goed. Ik had in de Verenigde Staten niet alleen heel veel muffins gegeten, ik begon nu zelf ook die vorm te krijgen.

Waar is dat verdomde knopje?

Er moest dus echt wat gebeuren. Helaas bleek het rigoureus omgooien van het roer geen makkie. Elke maandag begon ik vol frisse moed. Maar wanneer het weekend naderde, werd het geschreeuw van de paprikachips steeds luider en greep ik toch weer naar de zak. De onverwachte oplossing kwam toen we een enorm droppig hondje kregen met een veel te kleine blaas. Onze Toeter moest in het begin elk uur naar buiten (ja, ook ‘s nachts) en zo begonnen de kilo’s er langzaam weer vanaf te gaan.

Ik kreeg de smaak te pakken en begon er ook bijna de lol van in te zien. Toen ik vervolgens ook nog ten huwelijk gevraagd werd door vriendlief, was de knop helemaal om. Ik moest er natuurlijk wel een beetje strak uitzien in mijn droomjurk. Opeens was het hippe, gezonde eten helemaal tha bomb!

Pizza van bloemkool

En zo ben ik dus veranderd in een quinoakut. Ik bak cake van banaan en ei, maar zonder suiker. Ik heb vorige week mijn lijdende vriendje een vegetarische pizza van bloemkool voorgeschoteld en heb zojuist quinoasalade gegeten. Ik zit er zelfs aan te denken om een suikervrije periode in te lassen.

Weet je wat nog het ergste is? Ik praat er opeens heel veel over. Kijk maar, ik val zelfs jou er mee lastig! Kennelijk is dat toch iets wat je gratis bij het eten van superfoods krijgt. Het begon met een voorzichtige: ‘wel erg gezond zo, he?’ maar voor ik het wist stond ik bij mijn moeder voor de deur met zelfgebakken havermoutpannenkoeken. Hebben andere quinoakutten hier soms ook last van?

6 reacties

 1. Anita

  Wat een onwijs leuke blog weer, Gabriella. Ik ben ook een quinoakaa aan het worden, vrees ik, haha. En als je ergens enthousiast over bent, dan ga je vanzelf evangeliseren, zo werkt dat, hihi. Schrijf lekker door, zo leuk.

  Beantwoorden
  • Gabriella van Rosmalen
   Gabriella van Rosmalen

   Bedankt Anita! 🙂 In dat geval denk ik dat ik voorlopig nog wel even door evangeliseer.

   Beantwoorden
 2. Esther

  Ik eet al jaren quinoa. Sinds ik in 2003 in Peru was. Al lang voor heel Nederland wist wat het was, maar ik durf het nu bijna niet meer te vertellen, straks word ik uitgemaakt voor quinoakut. En dat ben ik niet :).

  Beantwoorden
  • Gabriella van Rosmalen
   Gabriella van Rosmalen

   Door het vrouwelijk geslacht klinkt het allemaal inderdaad een beetje negatief. Laten we het er dan maar ophouden dat je een gezonde eter bent. Goed? 🙂

   Beantwoorden
 3. Kim Nelissen

  Maar die havermoutpannenkoeken zijn zoo lekker! Ik wil het recept van het bananenbrood! Uh ja, ik ben dus ook een quinoa-kut. Maar wel eentje die geen quinoa eet. Kan dat ook?

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.