Een roadtrip door Frankrijk of een citytrip naar New York, ik ga graag alleen op reis. Toch reageren mensen vaak verbaasd als ik vertel dat ik alleen op stap ga.

Alleen reizen is voor mij het ultieme gevoel van vrijheid. Zo stapte ik vorig jaar zomer samen met hond Toby en een grote weekendtas in mijn Fiat500 voor een roadtrip door Frankrijk. Ik bepaalde zelf waar ik heen reed, waar en wanneer ik stopte en wat ik wilde eten. Kortom, ik deed waar ik zin in had.

De benadeelde soloreiziger

Er zijn echter ook minder leuke kanten aan alleen reizen. Ondanks de vele soloreizigers gaat de reisindustrie er nog steeds van uit dat mensen minimaal met z’n tweeën op pad gaan. Vliegtuigmaatschappijen adverteren met twee tickets voor de prijs van één, in grote hotels betaal je vaak voor een eenpersoonskamer bijna net zoveel als voor een tweepersoonskamer en in een restaurant krijg je als soloreiziger vaak een tafeltje achteraf.

Bijzondere ervaringen

Vaak vragen mensen mij of alleen reizen niet heel eenzaam is. Maar het tegendeel is waar. Juist als je in je uppie bent, heb je veel meer aanspraak van medereizigers en locals. Ik kies dan ook bewust voor kleinschalige en het liefst bijzondere verblijfplaatsen en niet voor grote anonieme hotelketens. Zo sliep ik al eens in een geweldig townhouse in Edinburgh, een prachtig chalet midden in de Dordogne, in een heus wijnvat in Normandië en een fantastische lodge bij een duikschool op Curaçao. Het kost wat research en speurwerk op internet, maar dan vind je echt pareltjes voor hele redelijke prijzen.

P1030709

Slapen in een wijnvat

Goed voor je zelfvertrouwen

Bovendien ontdek je dat je veel meer kan dan je denkt, als je op je zelf bent aangewezen. Je leert problemen creatief op te lossen. Zo heb ik inmiddels ontdekt dat een rol extra sterke tape onmisbaar is. Bijvoorbeeld om een klamboe te repareren of om die knappe backpacker met een kapotte rugzak uit de brand te helpen. En als je iets niet zelf kunt oplossen, dan zijn de meeste mensen best bereid om je een handje te helpen als je het vriendelijk vraagt.

Ook alleen op reis?

Geïnspireerd geraakt? Bedenk dan van te voren goed wat je van je reis verwacht. Ga niet backpacken als je veel waarde hecht aan comfort, kies geen georganiseerde reis als je op zoek bent naar avontuur en vrijheid en kies niet voor die prachtige maar afgelegen accommodatie als je een party animal bent.

Tips om je alvast op weg te helpen:

  • Er zijn diverse reisorganisaties die pakketreizen aanbieden voor soloreizigers, zoals Fox Reizen, Shoestring, Baobab of Mambo.
  • Liever alles zelf regelen? Zorg dan in ieder geval dat je voor de eerste nacht een slaapplek hebt geregeld. Ook als je graag veel vrijheid wilt in de rest van je reisschema is het verstandig niet in het donker nog te moeten zoeken naar een hotel.
  • Verdiep je van te voren in de omgeving en vermijd onveilige buurten. Kies voor een slaapplaats in het centrum van de stad als je een avondmens bent en bespaar jezelf een lange nachtelijke wandeling door slecht verlichte straten.
  • Scan belangrijke documenten en verstop wat geld voor noodgevallen. Mocht je toch iets overkomen dan heb je altijd wat geld achter de hand en kan je in ieder geval belangrijke gegevens online terugvinden.
  • Reis licht en pak slim je koffer in. Je moet hem immers de hele reis zelf mee sjouwen.
  • Maak een planning, maar laat ook ruimte voor ontspanning en onverwachte gebeurtenissen. Een planning maken is een deel van de voorpret en het zorgt ervoor dat je op de plaats van bestemming een doel hebt. Zie het als een fijne back-up. Niets moet, alles mag.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.