Ik ben 23 jaar, student en trotse bezitter van een caravan. “Maar caravans zijn toch voor bejaarden?” hoor ik je denken. Niet als je hem eerst gepimpt hebt.

De meeste mensen associëren caravans voornamelijk met nordic walkende, francofiele, unisex windjack dragende 50+’ers. Natuurlijk, die mensen heb je ook. Maar de caravan maakt de laatste tijd een comeback. De laatste jaren kwam glamping al op, maar steeds meer mensen kiezen er ook voor om hun caravan een persoonlijke touch te geven. Al is het maar met een paar sierkussentjes en een paar leuke accessoires. Een gepimpte caravan!

Ons project

Wij besloten vorig jaar ook een oudere caravan te kopen om op te knappen. En dan niet alleen met wat nieuwe frutsels, maar met een compleet nieuwe laag verf, gestoffeerde kussens, gordijnen en een vloer. Mijn vriend was niet al te enthousiast over mijn wilde plannen (vooral niet bij het schuren en het lostrekken van de oude vloer), maar het resultaat mag er zijn. Onze Dethleffs uit 1991 herken je niet meer terug, met zijn kneuterig houten kastjes en jaren ’90-bekleding. Wanneer we de tijd kunnen vinden trekken we er op uit, al is het maar naar de camping net buiten de stad!

Lees hier meer over ons projectje.

foto 1 (1)             caravan geitjeDSCN3544

Waarom een caravan?

Een caravan heeft zo zijn voor- en nadelen. Nadeel is dat je er eerst mee moet leren rijden. Je hoeft er geen speciaal rijbewijs voor te hebben, maar het is wel wennen. Daarnaast moet je hem ook ergens kwijt kunnen. Wij wonen in een stadsappartement en kunnen hem überhaupt niet even voor de deur parkeren om in te pakken. Dat vergt dus altijd een beetje planning.

Maar je krijgt er wel veel voor terug. Kamperen biedt op vakantie veel vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt; er zijn veel campings die direct bij het water liggen of op zichzelf al een mooi natuurpark zijn. Je resized_650x365_origimage_495636kunt heel mooi staan voor weinig geld, hoeft vaak niet te reserveren dus op de bonnefooi kan ook. Bevalt het je niet dan koppel je de caravan weer aan en rij je verder. Zo belandden wij een keer op een ongezellige, kille camping met ontzettend smerig sanitair (ik zal je de details besparen). We bedankten vriendelijk, reden nog een uurtje verder en vonden uiteindelijk een mooie, schone camping waar we nog een supervakantie hebben gehad. Dat gaat met een tent (die moet je opzetten en afbreken) en in een hotel toch weer een stuk moeilijker. Ook handig: wanneer je een lange reis wil maken (Kroatië, Griekenland), kun je onderweg stoppen om te kamperen. Want zeg nou zelf: slapen in de auto is ook niet echt ideaal.

Daarnaast biedt het toch net iets meer comfort dan een tentje. Wij hadden een paar jaar terug een natte tentvakantie in Toscane. Konden we midden in de nacht met man en macht de tent droog houden. In de caravan heeft het juist iets gezelligs, die regen.

Aan de slag

Wanneer je overweegt een caravan te gaan pimpen, moet je natuurlijk eerst nadenken over de caravan zelf. Wil je bijvoorbeeld echt een hele oude, vintage caravan kopen? Kijk dan heel goed naar de staat van de caravan. Belangrijk is het onderstel van de caravan. Bij nieuwere exemplaren vaak niet zo’n probleem maar bij oude caravans kan dit nog wel eens rot zijn. Dit geldt ook voor de vloer, wanneer deze rot is, kun je er later zo doorheen zakken. Niet fijn natuurlijk! Eventueel kun je ervoor kiezen om hem eerst te laten keuren.

Al je dan eenmaal de perfecte caravan hebt gevonden, kun je overwegen waar je mee aan de slag gaat. Ga je hem helemaal schuren en opnieuw verven, of pas je gewoon een paar kleine dingen aan? Dat ligt net aan de staat van de caravan. Sommige hebben juist hele mooie houten kastjes die je wilt houden, en hebben genoeg aan een paar nieuwe gordijnen en kussens. Maak dan ook altijd een moodboard; welke kleuren wil je terug zien en wat voor stijl ga je toepassen? Op Pinterest en Instagram kun je ook al veel inspiratie vinden. Veel mensen gingen voor een drukke, kleurrijke stijl, maar misschien houd je het (zoals wij) liever wat rustiger.

moodboard caravan

Qua inrichting kun je het daarna zo goedkoop maken als je zelf wilt. Wij kochten veel bij Ikea en Xenos, maar ik heb ook caravans gezien met zelfgemaakte spullen of alles van Action. Ook Hema heeft de laatste tijd leuke spullen voor in huis die zeker geschikt zijn voor de caravan. Ook leuk: webshop Urban & Indians verkoopt spullen voor glamping, waaronder dus ook de gepimpte caravan.

Enthousiast geworden en al wilde plannen? Of heb je zelf al een keer een caravan gepimpt? Deel het met ons!

Leuke linkjes

één antwoord

  1. Karin

    Hoe trots ben jij op jouw gepimpte caravan in een graad van 0 tot 10?
    Tijdens Kampeer en Caravan Jaarbeurs krijg je nu de exclusieve mogelijkheid om jouw gepimpte caravan te showen aan tienduizenden andere kampeerliefhebbers! Op dit vijfdaagse kampeerevenement (7-11 okt. a.s.) in de Jaarbeurs in Utrecht zal een speciaal ‘pimpplein’ ingericht worden, waar de meest mooie en bijzondere gepimpte caravans aan het publiek tentoongesteld worden. Mag de hele wereld zien hoe tof jouw caravan is gepimpt? En wil je anderen inspireren om zijn/haar caravan óók te gaan pimpen? Geef je nu op, win de meeste stemmen en maak kans op een Roast Chief Travel BarBQ!
    Neem contact op met Karin Lodewijks voor meer informatie en de voorwaarden (karin.lodewijks@jaarbeurs.nl). En… stuur meteen ook wat foto’s mee:-)

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.