Het seizoen van de fijne zonnestralen en de verbrande velletjes is weer begonnen. Ben jij een echt ‘wentelteefje’ en vind je het heerlijk om uren te bakken? Let dan even op!

Zelf heb ik zonneallergie, dus ik ben niet bepaald een zonaanbidster. De ene keer verander ik na 10 minuten al in een soort paddenstoel (die met rood en witte stippen) en de andere keer duurt het een dag, maar uitslag krijgen zal ik.

Veel voordelen heeft de allergie niet. Het doet namelijk zeer, ik smeer mezelf een ongeluk, het ziet er niet ongelooflijk sexy uit en het beperkt redelijk. Je zult mij niet snel op het strand vinden, tenzij ik mijn complete parasolset meesleep. Maar gelukkig heb ik na lang zoeken ook nog een positieve kant gevonden: als je niet in de zon komt, kan je ook niet verbranden!

Wat verbranden met je huid doet

En verbranden, dat is nou net dat ene dingetje dat zo vreselijk slecht is voor je huid. Verbranden betekent dat je je huid te lang (onbeschermd) hebt blootgesteld aan de straling van de zon. Als dat eenmaal het geval is, verander je dus in een kreeft.

Maar wist je dat bruin worden eigenlijk het eerste signaal is van jouw huid om jou te waarschuwen tegen verbranding? Pigmentcellen van de opperhuid maken in de zon melanine aan die als beschermingsjasje voor je huid dienen. Deze beschermingsjas is in staat om de kern van de huidcellen te beschermen. Het laat namelijk slechts 50% van de straling door.

Als je toch verbrandt, heeft jouw eigen jasje je dus niet voldoende kunnen beschermen. Het uit zich vaak in een rode, opgezwollen en veelal warme huid die pijnlijk aanvoelt. Na 24 uur is het verbranden op zijn hoogtepunt en daarna nemen de klachten gelukkig af.

De gevaren

Verbranden is echter pas het begin van alle ellende. Daarna komen de echt serieuze gevaren en (schoonheids)ongemakken. Zo droogt de huid van iemand die veel zont veel sneller uit. Hierdoor raakt je huid beschadigd en ontstaan er op jonge leeftijd al rimpels.

Daarnaast is bekend dat veel zonnen de kans op huidkanker vergroot. KWF Kankerbestrijding heeft uitgerekend dat in 15 jaar tijd het aantal slachtoffers van deze vreselijke ziekte met maar liefst 75% (!!) is toegenomen. De organisatie verwacht dat in 2015 37.000 mensen aan huidkanker moeten worden behandeld.

Dit kan je er tegen doen!

Daarom, lieve zonaanbidder, zet ik bij deze mijn juffengezicht op, en ga ik je even streng toespreken. Op deze manier kan je nooit meer vergeten dat je altijd moet oppassen voor de zon, hoe lief, vrolijk, gezellig of fijn die ook aan het schijnen is.

  • Vergeet tijdens het zonnen nooit (nee, echt nooit) om jezelf in te smeren. Grijp altijd naar factor 30 of hoger. Het is een fabel dat je daar niet bruin van wordt. Je krijgt er net zo’n mooie kleur van, alleen dan beschermd. Smeer ook niet op het moment dat je al in de zon ligt, maar minimaal een uur van tevoren. Blijf de hele dag door smeren en doe ook nog een extra laagje op als je veel zweet of net uit het zwembad komt.
  • Ga op tijd uit de zon. Als je eenmaal rood bent, is het eigenlijk al te laat. Ga ook niet liggen smoren als de zon op haar hoogtepunt is (tussen 11:00 uur en 15:00 uur). De hoeveelheid UVA en UVB die dan worden afgegeven, zijn niet goed voor ons gevoelige velletje.
  • Vergeet niet te drinken. Vocht zorgt ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en niet snel uitdroogt. Even een kleine domper van mijn kant: alcohol onttrekt juist vocht uit je lichaam. Jammer he?

Heb jij nog briljante anti-verbrandtips? Laat het me weten!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.