Dit blog moest gaan over hoe goed ik bezig was mijn conditie op te krikken. Je raadt het al, dat is niet gelukt. Maar geen enkele reden om daar niet over te schrijven.

Ik zal bij het begin beginnen. Deze week beginnen de repetities van een musical waar ik aan mee doe. Geen grote rol, ik ga ook niet zingen. Ik ga dansen. Voor de zomerstop had ik 2 repetities. Toen kwam ik erachter dat ik niet in vorm ben. Ondanks mijn wekelijkse gedans, gezwem en gefiets. Die eerste repetities waren namelijk zwaar. Ik had niet alleen flinke spierpijn, na 5 minuten stond ik al te hijgen alsof we de hele musical hadden doorgenomen. Oef! Daar ging ik in de zomer wat aan doen.

Ik wilde echt

Tijdens een van de repetities kregen we al te horen: jullie moeten gaan hardlopen, want dat moet echt beter jongens! Hardlopen is niet mijn ding. Ik vind het saai en niet fijn hoe het voelt, vooral niet voor mijn knieën en voeten. Dus, ik wilde wat anders proberen. Maar wel iets dat je makkelijk thuis kunt doen, zonder veel tijd kwijt te zijn. Dan kom je al snel uit bij het Tellsell verhaal: in 5 minuten per dag super slank! Ik weet ook wel dat het niet kan. Maar geef toe, het klinkt gewoon zo fijn in de oren.

Ik had ooit al eens een app gebruikt die je allemaal opdrachten geeft van 30 seconden, zo ben je na een kwartiertje kapot van de jumping jacks, push-ups en wat al niet! Sworkit, de app, stond nog in mijn appstore en ook nog eens de premium versie. Ik was dus eerder ‘fanatiek’ begonnen. Na mijn vakantie in juni en het bijkomen daarvan tot half juli begon ik. Vol goede moed. Na de koffie en wat tv gingen de sportkleren aan, de mat op de grond, de iPad op de standaard en daar ging ik. Dat hield ik 1 week goed en 1 week half vol en toen waren de excuses er alweer ingesleten.

Geen discipline

Deze week beginnen de repetities dus weer. Kan ik mijn choreografe, tevens al jaren mijn dansdocent, recht in de ogen kijken? Ik kan het niet meer redden.Wat ook niet echt motiverend werkt. Ik kan enkel goed voorbereiden met wat we al hebben geoefend, maar dan zonder conditie. Het is niet anders!

De zomerstop is funest

De sportschool blijft natuurlijk het jaar door open, maar daar vind ik niks aan. De sporten die ik beoefen, stoppen allemaal in de zomer. Moderne dans, tango dansen (niet elke les zou je sport noemen, maar het kan héél inspannend zijn) en borstcrawltraining met een vaste groep. Dus mijn zomer is altijd een dip qua sport, al is het ook heerlijk om al die avonden even vrij te hebben.

En wat lukt wel?

Er blijkt een ding te zijn waar ik wel de discipline voor kan opbrengen. Dat is op woensdagochtend om 7 uur ‘s ochtends in het zwembad liggen. Dat zou je toch niet zeggen als je bovenstaande net allemaal hebt gelezen. Het blijft natuurlijk lastig om vrijwillig tegen half 7 je bed uit te stappen en richting zwembad te fietsen. En daar om 7 uur in het water te liggen en toch minstens 3 kwartier heen en weer te zwemmen.

Klinkt niet aantrekkelijk, maar het is heerlijk! ‘s Morgens vroeg is het lekker rustig op straat, daar hou ik van. En het zwemmen is een super manier om de dag te starten. Meestal verfrissend en goed om mijn gedachten hun gang te laten gaan, zonder afgeleid te worden door andere dingen. Want je kunt niets anders dan zwemmen.

En jij?

Nu weet ik dat ik niet de enige ben die het moeilijk vindt om sport vol te houden. Maar ik ben benieuwd wat jij probeert en waarom bij jou het ene juist wel lukt en het andere niet vol te houden is. Ik hoop dat je dat met mij wil delen in de comments!

4 reacties

 1. Alexa

  Hi Carina, hoe herkenbaar … En wat kun je daar nou aan doen, da’s dus ook mijn vraag.
  Ooit leerde ik dat ‘wilskracht’ tzelfde werkt als een spier: je kunt m trainen maar ook overbelasten. In dat laatste geval ben je nog verder van huis dan dat ie ongetraind is… Dus belangrijk om bij dit soort voornemens iig niet tevéél tegelijk te willen en daarnaast moet je motivatie voor wat je je voorneemt oprecht zijn.

  Beantwoorden
  • Carina Jonker

   Inderdaad Alexa, de doelen moeten wel haalbaar zijn. Ben ik mij van bewust, maar trap toch vaak in de val van te veel willen. En het vraagstuk: hoe kan het dat ik dingen die ik oprecht wil, toch niet doe? blijft tot nog toe onbeantwoord..
   .

   Beantwoorden
   • Alexa

    Hmm, tja, het antwoord bij mij op diezelfde vraag luidt meestal: je wilt (oprecht) te veel…. wat leidt tot focus, keuzes, kleinere stappen en uiteindelijk rust. Maar goed, dat geldt voor mij 😉

 2. Carina

  De eerste repetitie is inmiddels achter de rug en dat viel niet tegen. Maar misschien denk ik daar de komende dagen anders over… spierpijn!!

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.