Je kent het wel, je staat gezellig te kletsen op een feestje en voordat je er erg in hebt gaat het gesprek over die vervelende collega of die ene vriendin die er niet bij is.

Bijna iedereen doet het wel eens: roddelen. Het schijnt dat wij vrouwen er zelfs vijf uur per dag aan besteden! Waarom doen we dat toch en is het echt zo erg als het lijkt?

Overlevingsmechanisme

Roddelen is al zo oud als de mensheid zelf. In de tijd van de jagers en verzamelaars was roddelen een overlevingsmechanisme. Door te roddelen wist je wie betrouwbaar was en wie niet. ‘Wie deed wat en voor wie moest je oppassen?’ Dit was belangrijke informatie om te overleven in een groep.

Een band creëren

Hoewel de onderwerpen waarover we roddelen ongetwijfeld zijn veranderd sinds de prehistorie, vervult roddelen nog steeds een sociale functie. We willen ons namelijk graag verbonden voelen met een ander. Meestal zoek je naar raakvlakken of gedeelde interesses en vaak zijn dat gezamenlijke kennissen, vrienden of collega’s. Als dan blijkt dat je dezelfde mening hebt over de situatie van zo’n gezamenlijke kennis, dan zorgt dat voor een band. Sterker nog, als er bijvoorbeeld niet wordt geroddeld op de werkvloer dan betekent dit dat er geen sociale binding is in een team of bedrijf. (bron: “Waarom roddelen goed voor u is”. HP De Tijd)

Kennis vergaren

Door roddels ben je bovendien weer op de hoogte van de laatste nieuwtjes. ‘Wie doet het met wie, wie is net haar baan verloren en wie heeft een nieuw huis gekocht?’ Dit hoeft helemaal niet negatief te zijn. Doordat je weet dat een vriendin net haar baan heeft verloren, vraag je niet hoe het gaat op haar werk maar kun je haar tot steun zijn of misschien zelfs aan een nieuwe baan helpen.

Goed voor je zelfbeeld

We vergelijken onszelf graag met anderen en vooral met mensen die net iets succesvoller, knapper of rijker zijn dan wij. Het feit dat deze mensen ook problemen hebben en niet perfect zijn, zorgt ervoor dat je positiever naar je eigen situatie gaat kijken. Daarom zijn de roddelbladen ook zo populair. Als je leest over de zoveelste relatiebreuk van Silvie Meis, dan ben je opeens best blij met die brombeer naast je op de bank.

Stoom afblazen

Als je net de zoveelste woordenwisseling hebt gehad met die irritante moeder op het schoolplein, dan moet je soms gewoon even stoom afblazen bij een vriend of vriendin. Doordat hij of zij je laat uitrazen, kun jij je ei kwijt en de situatie daarna weer wat beter in perspectief plaatsen.

Roddelregels

Zo’n kwart van onze tijd besteden wij groepsdieren aan gezellige roddelpraktijken en hier hebben wij dus goede redenen voor. Ik wil hier echter geen reclame maken voor opzettelijke zwartmakerij, leugens en pesterijen. Kortom, houd altijd rekening met degene waarover de roddel gaat. Als je niet zeker weet of een verhaal waar is, zeg dat er dan bij. En tot slot, als je belooft om iets niet verder te vertellen, doe dat dan ook niet.

Wat vind jij, moet roddelen kunnen?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.