Geen betere manier om een zomerse werkdag af te sluiten dan door direct op een zonnig terras neer te ploffen. Met een koud biertje, eten en goed gezelschap ben ik er de koning te rijk.

Vandaag gewerkt? Ik kan het me niet meer herinneren. Van ellenlange terrassessies tijdens zwoele zomeravonden, krijg ik de summer vibes. Dat ‘nooit meer naar huis’-gevoel. De was? Die doe ik morgen wel. Stofzuigen? Veel te warm. Die serie? Netflix loopt niet weg. Vol overgave stort ik me dan ook in een zwoele zomeravond: het is summer in the city! En in Amsterdam doe ik dat het liefst op de volgende hangouts. Ik woon in West, dus het valt misschien op dat mijn favo hotspots redelijk westwaarts georiënteerd zijn.

1. Rolling Rock Kitchen

Ik vond rock & roll nog nooit zo leuk als bij de Rolling Rock Kitchen. Een stoere, ruige, rauwe spot met heerlijk eten en zo nu en dan live muziek. Mij moet je hier wegslepen als we eenmaal op dreef zijn. Je moet er even het IJ voor oversteken, maar als ik er eenmaal ben, keten ik mezelf het liefst vast aan de bar.

rolling rock

Foto: Facebook

2. Floor17 Rooftop Terrace

Dakterrassen voelen altijd heerlijk decadent aan. Extra luxe zonder er iets voor te doen. Op de zeventiende verdieping van het Ramada Apollo Hotel in Amsterdam West vermaak ik me dan ook opperbest. Er worden ’s zomers ook rooftop movie nights georganiseerd en het Triple DDD – Drink, Dine & Dance-concept – is er ook deze zomer weer.

floor17

Foto: www.floor17.nl

3. Pllek

Ook al zo’n rauwe topper in Noord. Bij stadsstrand Pllek is de entourage gemaakt van een oude loods en zeecontainers. Er wordt van alles georganiseerd, van yoga tot bbq’s en optredens. Maar gewoon een drankje en een strandstoel is hier al prima deluxe. Niks meer aan doen.

pllek

Foto: www.pllek.nl

4. Waterkant

Nu ben ik begin dit jaar naar Suriname geweest, dus heb ik een extra zwak voor Surinaams georiënteerde plekken. Een beetje verstopt achter/onder de Marnix-garage, maar je zit er heerlijk aan het water. Ze verkopen er Surinaams Parbo beer, maar ook lekker Amsterdams IJwit en natuurlijk hapjes, heel belangrijk. Het is er wel vaak druk, maar genoeg zitplek, voor wie wil, aan de waterkant.

waterkant

Foto: www.waterkantamsterdam.nl

5. Dok Amsterdam

Het nieuwe stadsstrand Dok Amsterdam vult de leegte op van het verdwenen Strand West. Vlakbij Amsterdam Centraal, maar toch met een weidse vibe. Met je voeten in het zand en uitzicht op het IJ kom je hier écht tot rust na een dag werk. Maar in het weekend natuurlijk ook.

6. Edel

Groot terras aan het water. Moet ik je nog overtuigen? Ook het eten is er lekker. Tip: probeer eens de Thaise viskoekjes als snack. En nog een betere tip: bij Edel kun je van tevoren een plekje buiten op het terras veilig stellen, vooraf reserveren kan hier gelukkig wel.

7. Pacific Parc

Nog een groter terras waar ik tot nu toe al-tijd een plek heb kunnen vinden. Laidback spot bij het Westerpark. Bestellen kan wel eens lang duren, maar dat is zeker geen dealbreaker. Het menu kent voor elk wat wils. En ze serveren een filmmenu: voor- en hoofdgerecht en een filmkaartje voor 25 euro. Filmhuis Ketelhuis ligt een hups en een sprong verderop op het Westergasterrein. En op vrijdagavond kun je bij Pacific Parc lekker rock en rollen.

pacific

Foto: Facebook

8. Café Cook

Een van mijn favoriete terrassen, zwaar verstopt in Amsterdam West op de hoek van de James Cookstraat tussen de woonhuizen. Bij Café Cook verkopen de zalm van Frank’s Smokehouse. By far de beste gerookte zalm die ik ken.

cook

Foto: www.cafecook.nl

9. Café Fier

Het is er niet te druk, maar ook zeker niet te rustig. Het terras is ingedeeld met picknicktafels, zodat je met een beetje schuiven altijd plek hebt. Simpel maar lekker eten. De beste spare ribs ever heb ik hier gegeten. Ik vergeet bijna te vertellen over die heerlijke Belgische biertjes.

10. Café Polder

Ook eentje voor de mama’s en de papa’s. In Amsterdam-Oost zit de parel verstopt. Je kan gratis parkeren op het eigen terrein van Polder. Er wordt met verse ingrediënten gewerkt en kinderen kunnen er buiten spelen. Aan de rand van de echte polder. Met de komst van Science Park is er meer levendigheid in dit deel van Amsterdam geblazen en mijn vriendinnen met kinderen vinden Polder een verademing.

polder

Foto: www.cafe-restaurantpolder.nl

Geef me de ruimte en ik kan dit lijstje eindeloos aanvullen. Bovendien opent er altijd wel weer een nieuw cafeetje haar deuren ergens in de buurt. Toch blijven ook de stadsparken hoog op mijn entertainmentlijst staan. Waar hang jij het liefst uit in de zomer in Nederland?

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.