New York is overweldigend, zeker als je er nog nooit eerder bent geweest. Of zoals ik iemand hoorde zeggen: ‘New York is the City of Crazies’. Het bracht me echter ook een paar onverwachte levenslessen.

De eerste dagen keek ik mijn ogen uit en wilde ik zoveel mogelijk zien en beleven. Het voelde vertrouwd doordat ik de beelden kende uit talloze films en series en tegelijkertijd voelde het totaal anders dan alles wat ik kende. New Yorkers leven met een bepaalde ‘state of mind’ of zoals Jay-Z en Alicia Keys zongen: een ‘Empire State of Mind’. Er is genoeg om over te zeuren in New York. De metro’s zijn overvol, iedereen heeft altijd haast en er leven net zoveel ratten als mensen. Een New Yorker zal je echter niet snel horen klagen. Zij zijn trots op hun stad en stralen dat ook uit. Dat is ook meteen één van de eerste levenslessen die ik leerde in New York:

1. Wees positief

New Yorkers denken in mogelijkheden en kansen. Ze geloven in wat ze doen. Positief denken geeft je vertrouwen in de toekomst. Sommigen zullen zeggen dat het Amerikaanse ‘geluksdenken’ onecht is, maar het is bewezen dat mensen die positief denken gelukkiger, succesvoller en gezonder zijn.

2. Zorg dat je een doel hebt

New Yorkers wekken altijd de indruk alsof ze een belangrijke missie hebben en ergens dringend moeten zijn. Stoplichten en zebrapaden zijn er voor de sier. Toen ik een fietstocht maakte en netjes stopte voor een zebrapad werd ik uitgescholden door een gehaaste medefietser. Dit klinkt niet erg gezellig, maar er zit wel een positieve kant aan: mensen met een doel hebben een missie om hun leven beter te maken. Het geeft je het gevoel ‘in control’ te zijn. Een doel geeft je leven betekenis en richting. Je weet wat je wilt en wat je moet doen om dit te bereiken.

3. Wees assertief

Mensen kunnen geen gedachten lezen. Wil je iets van iemand? Dan zul je duidelijk moeten zijn. Ooit een New Yorker een bestelling horen plaatsen of een taxi zien aanhouden? Dan weet je wat ik bedoel. Als je boodschap niet op meerdere manieren te interpreteren is, dan voorkomt dat een hoop teleurstellingen en problemen.

4. Sluit jezelf af voor de drukte om je heen

Staand in een overvolle metro een boek lezen? Mediteren midden in Central Park? Voor New Yorkers heel normaal. Op straat luistert bijna iedereen naar zijn of haar eigen muziek via de smartphone. Kortom, New Yorkers kunnen zich prima afsluiten van de drukte om hen heen. In een stad als New York moet je ook wel. Het leven gaat er immers altijd door. Overal is beeld, overal is geluid. Al deze informatie moet door je hersens worden verwerkt en dit kost energie. Hoe meer prikkels er aanwezig zijn, hoe meer energie het kost om deze te verwerken. In een drukke omgeving, maar ook in drukke perioden, is het dus essentieel om de drukte af en toe even buiten te sluiten.

5. Help je medemens

Hoewel New Yorkers zoals gezegd dus altijd haast hebben, zijn de meesten ook altijd wel bereid om hun medemens te helpen. Mits je het duidelijk vraagt, zie punt 3. Ga dus niet uitgebreid de kaart staan bestuderen midden op straat, maar vraag een New Yorker om een routebeschrijving en je krijgt er zowaar nog wat handige tips gratis bij. Een fijn voordeel van anderen helpen: je wordt er zelf ook gelukkiger van.

Wat zijn jouw ervaringen met New York? Denk je dat je er zou kunnen (over)leven?

3 reacties

  1. Xaviera

    Vooral nummer 4 is héél belangrijk om te overleven in new York. Ben er twee keer geweest en de drukte is aanstekelijk, maar ook uitermate vermoeiend 🙂

    Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.