Vrouwen en autorijden kan een gevaarlijke combinatie zijn. We worden tijdens het rijden meer dan mannen afgeleid door onze telefoon, make-up, kinderen, tas en kleding.

Zoals zoveel mensen dat van zichzelf vinden, vind ik dat ik heel goed kan autorijden. En dat veel van mijn medeweggebruikers dat niet goed kunnen. Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik uitroep “oh, dat is zeker een vrouw, een oudere of allebei” als een auto voor mij te traag handelt, links blijft hangen of iets anders doet wat in mijn ogen stom en gevaarlijk is. Vaak heb ik gelijk (echt!) en is het een (oudere) vrouw. Gezien het rijgedrag hoop ik dat ze een all risk autoverzekering hebben. Ik heb die in elk geval wel (want je weet maar nooit)!

Vrouwen hebben méér dan mannen last van afleiding tijdens het autorijden bij bepaalde zaken. Voor mijn en jouw veiligheid roep ik ons vrouwen op: zorg dat de volgende vijf zaken geen afleiding meer zijn!

1. Je smartphone

Deze zag je aankomen, toch? Je gebruikt je smartphone als navigatie-instrument en de ene na de andere notificatie komt binnen van whatsappjes, een sms en een Facebook-bericht. Die berichten moet je echt meteen lezen! Wij vrouwen houden van communicatie, dus ook van alle communicatie op onze geliefde smartphone. De verleiding is erg groot om tijdens het rijden even snel te kijken wie wat gestuurd heeft. Doe. Het. Niet. Tem die nieuwsgierigheid. Je weet net zo goed als ik dat die berichtjes er ook nog zijn als je op de plaats van bestemming bent aangekomen.

2. Make-up en haar

Je make-up en haar doen terwijl je 130 km per uur over de snelweg raast, lijkt me een ware uitdaging. Eentje om niet aan te beginnen. Sta je in de file, dan kan ik het me nog wel voorstellen. Die spiegels zitten niet voor niets in je auto en het bespaart je ‘s ochtends tijd! Toch is het gevaarlijk, want je bent afgeleid van het verkeer. En misschien heb je die binnenspiegel wel naar je toe gedraaid en zie je dus weinig meer van het verkeer achter je. Liever dus iets eerder opstaan! Heb je ook minder kans op file.

3. Aandachtvragende kinderen

“Mama, wanneer zijn we er?”, “Mama ik heb honger”, “Mama, mag ik een snoepje?”, allemaal bekende uitspraken vanaf de achterbank. Kinderen die aandacht vragen. Geef je die aandacht als bestuurder, dan gaat er minder aandacht naar het rijden en het verkeer om je heen. En pratende kinderen kun je nog manen tot rust en stilte, maar baby’s gaan gewoon huilen als ze die behoefte hebben. Probeer die maar eens stil te krijgen tijdens het rijden, zonder afgeleid te raken. Onmogelijk. Een luier verschonen tijdens het rijden, is natuurlijk helemaal not done.

4. Iets uit je tas vissen

Ha, bekend fenomeen. Even een kauwgompje pakken uit mijn tas en waar is mijn labello eigenlijk? Door je tas wroetend zoek je met een hand aan het stuur je tas door. Hoe langer het duurt, hoe meer afgeleid je raakt van wat je eigenlijk aan het doen bent: autorijden. Toch maar even kijken, misschien zie je dan nét wat je zoekt. En weg is je blik op het verkeer. Gevaarlijk!

5. Kleding verwisselen

Zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd of gezien en ik raad het jou ook niet aan: je kleding verwisselen terwijl je rijdt. Stel je gaat van je werk rechtstreeks door naar een feestje, waarvoor je een andere outfit aan wil. Je hebt eigenlijk geen tijd en gelegenheid om deze aan te trekken, dus doe je het maar even in de auto, terwijl je rijdt. Ook hier geldt: je ben niet meer 100% bezig met autorijden en het verkeer om je heen, dus je reactievermogen is een stuk minder. En laat die hakken ook maar staan totdat je op de plaats van bestemming bent.

Weet jij nog meer gevaarlijke dingen die vrouwen tijdens het autorijden doen?

Fotocredits

Geschreven door: Natalie Hensen    Eindredactie: Yvonne Schoolderman

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.