Het jaarlijkse Amsterdam Dance Event staat weer voor de deur. Vijf dagen lang staat onze hoofdstad in het teken van alles wat met elektronische muziek te maken heeft. 

Voor mij als muziekliefhebber en danser is het Amsterdam Dance Event (ADE) één van de festival-highlights van het jaar. Een event waar wij als klein landje toch wel echt trots op mogen zijn. Want in vijf dagen zijn er in Amsterdam 300 events en 2000 dj’s te vinden in 80 clubs. Grote namen worden afgewisseld met opkomend talent. ADE trekt jaarlijks ongeveer 350.000 bezoekers, zowel nationaal als internationaal. Een niet te missen event dus!

ADE club tips

Voor mij als househead is het ADE een perfect moment om te dansen met de grote legends of nieuwe artiesten. Elk jaar maak ik een persoonlijke clubagenda en gaan we met een groep househeads de feestjes af. Voor dit jaar is dit mijn ADE clubagenda:

Woensdag

Black Coffee is al jaren een vast gezicht tijdens ADE. Deze Zuid-Afrikaanse producer en dj gaat al meer dan tien jaar mee en heeft al vier albums op zijn naam staan. In zijn muziek hoor je duidelijk zijn Afrikaanse roots, wat een extra dimensie geeft aan zijn deep house tunes. Wist je trouwens dat Black Coffee in 2010 een wereldrecord vestigde door de langste set te draaien (60 uur) met één arm?

Donderdag

Een relaxte Mexicaanse tent waar je langs kunt gaan voor een lekker hapje en cocktailtje. Tijdens ADE verwelkomen zij heel wat dj’s in hun cantina. Elke dag kun je vanaf 18:00 terecht bij Rose’s. Het feestje gaat dan ook wel echt door tot 04:00. Perfect om te beginnen of om halverwege op te laden. Een vriend en danser (NL Nafi) draait deze dag tussen wat grote namen in de game: Mike Steva, Terry Hunter, DJ Spen en Chocolate Brown.

Vrijdag

De Amerikaanse Kerri Chandler is één van de grootste house legends en is al sinds de beginjaren 90 werkzaam in de muziekindustrie. Eén van de eerste nummers waarop ik (house)les kreeg, was van Kerri Chandler. Dus een must-go avond voor de househeads! Naast Kerri Chandler zie je deze avond ook het Nederlandse dj-duo Detroit Swindle. Sinds ze in 2012 begonnen zijn, hebben ze een vast plekje in mijn muziekcollectie veroverd.

Zaterdag

OWAPDe zaterdag is een heavy avond, want er zijn meerdere must-go parties. Maar er is er één die er voor mij echt uitspringt en dat is O.W.A.P. Dit feest bestaat al sinds 2002 en brengt je terug naar de classic warehouse tijd. Met de sounds van toen: classic house, techno, us garage, acid, hip house en disco. Deze editie brengen ze het legendarische duo Masters at Work – Louie Vega en Kenny Dope – naar Amsterdam. Deze twee werken al sinds de beginjaren 90 samen en hebben hun sporen al dik verdiend in de muziekindustrie. Tegenwoordig werken ze nog maar sporadisch samen. Daarom is dit ook een unieke avond om deze twee legends live te zien en te horen.

Graffiti op de Dam

Streetart

Naast alle clubevents zijn er ook conferenties, tours en tentoonstellingen. Eentje die ik ga bezoeken is de tentoonstelling ‘Graffiti. New York meets the Dam‘, gepresenteerd door Amsterdam Museum. ‘New York meets the Dam’ laat zien hoe dertig jaar geleden een jonge generatie het straatbeeld veranderde. De invloed is nog altijd merkbaar binnen muziek, fashion en onze hedendaagse beeldcultuur. Het is ook tof om voorafgaand aan je museumbezoek mee te gaan met een streetart tour. Deze tour brengt je langs de Amsterdamse streetart hotspots.

24/7

Er is genoeg te doen tijdens ADE en dat maakt het voor mij een van de highlights van Amsterdam. Net als New York staat Amsterdam tijdens ADE in het teken van de city that never sleeps. Ik weet in ieder geval dat ik na ADE een week moet bijkomen.

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.