Heb jij er ooit bij stilgestaan wat de Pil, behalve zwangerschap voorkomen, met je lichaam doet? Ik niet. Iedere dag zo’n pilletje slikken is inmiddels zo iets vanzelfsprekend geworden, totdat ik artikelen tegenkwam over de effecten van de Pil. 

Het is niet zo dat ik nu zal stoppen met de Pil, maar het verbaast mij wel dat ik nooit alle bijwerkingen en risico’s kende. Of, er in ieder geval nooit bij stil heb gestaan. De standaard bijeffecten kende ik wel, zoals dat je borsten groter zouden worden of dat ze zeggen dat je ervan aan kunt komen. Het artikel van The Green Happiness en andere artikelen op het internet lieten mij (na 8 jaar de Pil slikken) even stilstaan bij de andere effecten van de Pil op ons lichaam. Ik zal er 5 toelichten:

1. ‘Red je seksleven, stop met de Pil’

Deze kop stond enkele maanden geleden in het AD. De Pil heeft namelijk een groot effect op je libido. Iets wat de dokter je niet verteld heeft en je zelf waarschijnlijk niet doorhebt omdat je al begon met de Pil vóórdat je aan seks begon. Journaliste Bregje Hofstede schreef over haar eigen ervaring toen zij stopte met de Pil. Haar artikel Het is tijd om te stoppen met de pil (want die verpest je seksleven)verscheen in april op de Correspondent. “Na zeven jaar stopte ik met de pil. Opeens kreeg ik zoveel zin in seks”, schrijft Bregje. En dit geldt ook voor vrouwen die nu ook al tevreden zijn met hun seksleven.

Wat zorgt voor het libidoverlies?
Zoals we allemaal weten, zorgt de Pil ervoor dat we (bijna) niet zwanger worden. Dit komt doordat de productie van drie hormonen in ons lichaam plat gelegd wordt. Die van oestrogenen, progestagenen en androgenen (testosteron). De Pil geeft alléén testosteron niet in kunstmatige vorm terug. De andere twee hormonen wél. De testosteronproductie wordt hierdoor gehalveerd. En testosteron is nou juist de stof die zorgt voor ons libido.

2. De Pil hindert de signalen bij hormonale problemen

Wat dat inhoudt? Als je op normale wijze menstrueert (dus niet aan de Pil bent), betekent het dat je hormonen in balans zijn. Als er iets niet goed gaat, geven onze organen signalen af. Dankzij de Pil mis je deze signalen, omdat er geen ‘echte’ menstruatie plaatsvindt. Zo kunnen onze vrouwelijke organen ons niet laten weten als er iets niet goed zit of dat alles juist wel goed gaat. Hier kom je pas achter als je stopt met de Pil, bijvoorbeeld omdat je zwanger wilt worden. Het herstel van je hormoonbalans kan lang duren, waardoor het ook even kan duren voordat je zwanger raakt. Bron: thegreenhappiness & pmshelp.nl.

3. De Pil kan de kans op kanker verhogen

Uit onderzoek blijkt dat de Pil de kans op baarmoederkanker verkleint, maar de kans op borstkanker kan daarentegen door de Pil juist verhoogd worden. Vrouwelijke geslachtshormonen spelen een grote rol bij borstkanker, met name oestrogeen en progesteron. Hoe langer de borsten hieraan blootgesteld worden, hoe hoger de kans op borstkanker wordt. En laat dit nou net de twee soorten hormonen zijn die je vindt in de Pil. Zolang je de Pil gebruikt kun je daarom een verhoogd risico op borstkanker hebben. Bron: kanker.nl

4. De Pil verhoogt de kans op een tekort aan vitamine B6

Als je jarenlang de Pil slikt heb je een grotere kans op vitamine B6 tekorten, omdat de Pil het hormoonevenwicht verstoort. Vitamine B6 zorgt voor een goede spijsvertering en weerstand. Daarnaast is het onmisbaar voor je zenuwstelsel, levert het een bijdrage aan de aanmaak van rode bloedcellen en houdt het je geslachtshormonen in evenwicht. Symptomen van een tekort aan vitamine B6 zijn: bloedarmoede, huidproblemen en verminderde weerstand. Je kunt het tekort aanvullen door onder andere meer vlees, vis, peulvruchten en eieren te eten.

5. De Pil vergroot de kans op hart- en vaatziekten

Deze bijwerking heb je misschien weleens gelezen in de bijsluiter van je Pil. Zeker wanneer je rookt, in combinatie met de Pil, kan dit voor problemen zorgen. Dit kan namelijk de kans op trombose vergroten. Een bloedprop rondom je hersenen en hart kan levensbedreigend zijn. Het risico op hart- en vaatziekten neemt vooral toe boven je 35ste. Als je toch wilt blijven roken, kun je beter een anticonceptiemiddel gebruiken met enkel progestagenen, zoals de prikpil of een spiraal. Bron: viva.nl

Zou jij om deze redenen met de Pil stoppen?
Ik heb gelukkig nog nooit een probleem ervaren met de Pil (tenminste voor zover ik weet niet), maar het is wel een enge gedachte dat er dus wel iets fout kan zijn zonder dat je het merkt. Gelukkig geven de bronnen aan dat als er écht iets goed mis is, dat je lichaam dan een andere manier vindt om je te waarschuwen…

Q: Heb jij weleens problemen ervaren door (langdurig gebruik van) de Pil?

2 reacties

 1. Cecile

  Dat er nog geen betrouwbare, hormoonvrije, door de vrouw controleerbare anticonceptie bestaat heeft alles te maken met de verrotte farmeceutische industrie en conservatieve lobby-groepen. Het is werkelijk mensonterend schandelijk. Ik ken tientallen vrouwen die bewust zijn gestopt met de pil en vrijwel allemaal ervaren ze een enorme verbetering in hun emotionele welzijn. En als je het niet voor jezelf doet, denk dan aan die gekke effecten op de natuur van al die uitgeplaste hormonen in ons grondwater. Ik vind ontwikkelingen als ‘de magnetische sluisdeuren’ dan dus ook echt enorm interessant. Zal voor mij te laat op de markt komen waarschijnlijk, maar voor onze dochters is het interessant. Zie ook: https://decorrespondent.nl/3133/Deze-anticonceptie-is-passion-proof-dus-werkt-ook-in-het-heetst-van-de-nacht/357409914290-7bd9dd1c

  Beantwoorden
 2. Evelien

  Punt 5. vind ik een heel eng punt eigenlijk. Ik las over de pil die ik gebruik: Microgynon ’30 dat ik deze niet mag gebruiken als ik last heb van bloedstollingsproblemen (http://www.medizo.net/microgynon-30-kopen/). Maar hoe weet je in godsnaam of je last heb van bloedstollingsproblemen!?

  Ik heb geen zin in hart en vaatziekten door het gebruik van de pil :-S.

  Beantwoorden

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.