Zuidoost-Azië is inmiddels een van de meeste populaire reisbestemmingen onder backpackers en fullmoon partygangers. Maar waar de meeste naar Thailand of Bali gaan, bezocht ik de nog wat onbekende Filipijnen.

hkOp mijn reis-bucketlist staat Azië hoog genoteerd. Een continent waar ik veel bijzondere verhalen over heb gezien en gehoord. Dus toen mijn vriend voorstelde om drie weken lang door de Filipijnen te reizen, hoefde ik niet lang na te denken. De Filipijnen heeft meer dan 7000 eilanden; in drie weken tijd is dat toch wel iets te veel om te bezoeken. Dus na wat research is dit ons reisschema geworden: Cebu, Palawan, Boracay en Bohol. Wist je trouwens dat Expeditie Robinson in de Filipijnen is opgenomen? Op beeld zag het er al prachtig uit, maar in het echt: nou lees maar verder!

Cultuurshock

Als Surinaamse op vakantie pas ik meestal wel tussen de lokale bevolking, maar in Azië voelde ik me toch wel vreemd. De enige overeenkomst die ik had, was mijn lengte. Met mijn 1.55 meter keek ik de meeste mannen gewoon recht in de ogen aan. Maar die cultuurshock was al snel verdwenen zodra ik kennis maakte met het eerste eiland Cebu. Na de lange reis via Hong Kong was het eerst tijd om te relaxen en dat kan prima in de vele resorts op Mactan. Dit is een klein eiland voor de kust van Cebu. Hier vind je resorts waar je heerlijk tot rust kunt komen. Wil je meer de levendigheid van de stad zien, dan moet je met de taxi naar Cebu City. Hier vind je dan ook gelijk twee grote shopping malls: Ayala en SM. Dat zijn winkelcentra gevuld met Westerse kledingketens. Iets waar ik persoonlijk niet echt naar op zoek ben op vakantie. Maar een bezoekje aan de Taoïstische Tempel van Cebu is wel de moeite waard om te zien, zeker in een land waar 83% van de bevolking katholiek is. taoistVoordat we vertrokken naar het volgende eiland brachten we nog een bezoek aan de Tops Lookout waar je uitzicht hebt over heel Cebu City. Helaas was het bewolkt en ging het ook nog eens regenen, dus daar ging ons uitzicht.

Expeditie Palawan

Na een paar heerlijk relaxte dagen was het tijd voor de volgende stop: Palawan. Dit is een uitgestrekt eiland aan de westkust en staat bekend om zijn ongerepte natuur. Na een tussenstop in de hoofdstad Puerto Princesa pakten we de bus naar El Nido een kleine stad in het noorden van het eiland. Samen met Coron zijn dit de toeristische plekken van het eiland. Maar om daar te komen, moet je wel wat geduld hebben. De busrit naar El Nido duurt namelijk 6 uur. Maar als je er eenmaal bent, kom je op een plek terecht die je alleen maar kent uit films. Het deed me denken aan Jurassic Park gemixt met The Beach, het duurde eventjes voordat ik besefte dat dit geen film was. Onze kamer zat pal aan het strand. Vanuit je bed hoorde je de zee, de vogels en spelende kinderen op het strand. nido

Helaas had de regen ons gevolgd naar El Nido en waren de 3 geplande tours gecanceld. Wat erg jammer was, maar ons daarentegen weer andere avonturen opleverde:

– Met de scooter rond cruisen en chillen aan een van de mooiste stranden van het eiland (Las Cabanas) = Relaxerend!
– Hiken door de jungle om te belanden bij de prachtige Nagkalit Kalit Falls = Avontuurlijk, zolang je niet bang bent om door de jungle te banjeren!
– Met de tricycle (Filipijnse scootertaxi’s) ploeteren door de natte zandwegen om te belanden bij het prachtige Nacpan Beach = Aanrader!

Door het slechte weer waren we eerder vertrokken richting Puerto Princesa om naar de volgende bestemming te vliegen: Boracay. Maar niet voordat we een van de 7 natuurwonderen hadden bezocht, namelijk de Underground RiverDit is de langste ondergrondse rivier en is een ware must om te zien als je hier bent.

Little big Boracay

Wat we hebben begrepen, is dit eiland ‘het Bali van de Filipijnen’. Veel toeristen die hier neerstrijken komen voor de barretjes, restaurantjes, stranden en clubs. In het hoogseizoen is het enorm druk met Filipijnse vakantie feestgangers. Maar wij zagen voornamelijk heel veel Koreanen, waardoor het eventjes leek alsof we niet meer op de Filipijnen waren. Zeker na de dagen op het natuurrijke Palawan, was dit wel een omschakeling. Het is net alsof je van het Gelderse platteland belandt in de toeristische binnenstad van Amsterdam. Ondanks dat Boracay maar een klein eiland is, is hier onwijs veel te doen. Je kunt eiland hoppen, snorkelen, karten, watersporten etc. Op het 2 km lange White Beach word je niet alleen overspoeld met het prachtige strand, maar ook door masseurs en verkopers. Maak een goeie deal met een verkoper en je kan je de hele dag vermaken. Zo hebben wij ons ook vermaakt op de Fly Fish, bezoek aan de uitkijktoren, karten en een eilandtour.bora

‘s Avonds heb je genoeg restaurants waar je lekker kunt eten. Barretjes waar je cocktails kunt drinken en kunt genieten van live muziek en vuurspuwers. Wil je ook nog lekker een dansje wagen of meegaan op een pub crawl, dan heb je op de boulevard genoeg keuze. Een aanrader voor de heavy drinker die ook nog beloond wilt worden, is de shooter bar Cocomangas. Je krijgt een gratis jersey na het drinken van 15 shots met als slogan: ‘Do it for your country’.

Eindhalte Bohol

zipHet laatste eiland dat we bezochten, is Bohol, ook wel bekend door de wereldberoemde Chocolate Hills. De eerste dagen verbleven wij op een prachtig resort op het kleine eiland Panglao. Of je genoeg kunt krijgen van witte stranden, zeker niet! De stranden van Panglao bewijzen dit met prachtige palmbomen, krabbetjes en zeesterren die je zo uit het heldere water kunt plukken. Op dit eiland is het wel handig om vervoer te hebben als je er wat meer van wilt zien. Al heb je ook heel wat tours die aangeboden worden naar de bijzondere plekken op dit eiland. Als je een paar dagen uittrekt om outdooractiviteiten te doen, kom je een heel eind:

Loboc Hanging Bridge = Avontuurlijk! Zolang je niet te veel last hebt van hoogtevrees.
Loboc River Cruise = Genieten! Door het lekker eten en een traditioneel dansje wagen met de locals onderweg.
Loboc Eco-Tourism Adventure Park = Spannend! De zipline over de Loboc River is een must.
Hinagdanan Cave = Verkoelend! Wie wil nou niet zwemmen in een grot, waarvan ze zeggen dat je jonger wordt als je hier in zwemt.
Chocolate Hills Adventure Park = Bijzonder! Fietsen tussen de wereldberoemde Chocolate Hills en kijk dan ook eventjes naar beneden.
Sagbayan Peak = Rustgevend! Een prachtig uitzicht over de Chocolate Hills en de zee op de achtergrond!

bohol

Filipijnen is een groot avontuur

In 3 weken tijd hebben we maar liefst 8 keer gevlogen naar 4 verschillende eilanden. De Filipijnen is voor mij een hele belevenis geweest qua natuur, mensen, eten, bezienswaardigheden en voornamelijk de beauty of the islands. Elk eiland is een andere wereld met een nieuwe verhaal. Ik wist niet wat ik kon verwachten van dit land, maar er is hier genoeg te beleven. Of ik nog een keer terug wil? Zeker weten, al is het alleen maar om nog meer eilanden te ontdekken en te zwemmen met walvishaaien. Ja, dat kan ook op de Filipijnen ;). Dus heb je plannen voor een vakantie in het verre oosten, de Filipijnen is echt een must see in Azië!

Zeg er maar wat van

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.